Nyitókép forrása: TVnoviny.sk/reprofotó

 

Az egyik legutolsó és legfontosabb tévévitára került sor tegnap este a Markíza műsorán, ahol a moratórium előtti felmérések által mutatott öt legerősebb párt vezetője vagy listavezetője mérte össze érveit, programját de főleg retorikai tudását.

 

A találkozón Peter Pellegrini (Smer), Igor Matovič (OĽANO), Marián KOtleba (ĽSNS), Michal Truban (PS-SPOLU) és Andrej Kiska (Za ľudí) vett részt.

 

A tévés vita első témája a kedden elfogadott 13. nyugdíj volt. A vitát Pellegrini kezdte jobban, lévén, hogy a javaslat elfogadása a Smer sikere volt, ám ez nem sokáig tartott. Pellegrini Truban a gazdagok védelmével és a munkások lenézésével vádolta meg, Matovičot pedig adócsalással. Pellegrini és Kotleba feltűnően egy húron pendültek, Kotleba például kijelentette, hogy annál kevesebbet fog a legközelebbi kormány ellopni, minél többet oszt szét a jelenlegi az emberek között – párját ritkító demagógia, meg kell hagyni.

 hirdetes_810x300  

 

Matovič – meglepően nyugodt hangnemben – úgy reagált, hogy Robert Fico, a Smer elnöke „nyilván nehéz időket él meg”, mert a legutóbbi (nem nyilvános) felmérések szerint egy „nagyszombati félkegyelmű” (Robert Fico emlegeti így Matovičot) le fogja őt győzni.

 

„12 éven keresztül fedezték a maffiát és lopták meg az embereket, beleértve azokat a nyugdíjasokat is, akiket most 300 euróval próbálnak lekenyerezni. Meggyőződésem, hogy nem dőlnek be ennek az emberek és oda küldik önöket, ahova valók”

 

mondta Matovič Pellegrininek címezve. Andrej Kiska megerősítette az előtte szóló ellenzéki pártelnököket, miszerint a 13. nyugdíj gyorsított eljárásban való elfogadása (ami törvénytelen volt), a szükséges költségvetési fedezet biztosítása nélkül, pár nappal a választások előtt „egyértelműen választási korrupció”. Hozzátette, hogy az egész szavazás arra utal, hogy a Smer már ĽSNS-szel közös kormányzásra készül.

 

Matovič megerősítette, hogy megvan benne a kormányfői ambíció, mint fogalmazott: feltéve, hogy az emberek így döntenek, de ha a választások eredménye ezt megalapozza, „szégyen lenne nem felvállalni” a kormányfői tisztséget.

 

Fotó: TVnoviny.sk/reprofotó

 

A negatív kampány is szóba került. A Smer Andrej Kiskát támadó kampányvideójában azt állítja, hogy Kiska migránsokat akar betelepíteni. Pellegrini azzal próbálta hárítani magáról a felelősséget, hogy most látta először a felvételt. Pellegrini láthatóan zavarba jött (eredetileg ő a Smer mérsékelt vonalához tartozik, ami kereste a Brüsszelnek való megfelelés lehetőségét).

 

Hasonlóan primitív videó kapcsán nemrég Erik Tomáš, Robert Fico jobbkeze is kínos magyarázkodásra kényszerült a Markíza „Testre mért kérdések” című politikai műsorában. Azon a videón Richard Sulíkra fogták rá, hogy hatnapos munkahetet vezetne be és eltörölné a munkaszüneti napok felét. A műsorvezető Michal Kovačič kérdésére, miszerint nem zavarja-e Tomášt, hogy a videó tartalma hazugság, Fico jobbkeze azzal reagált, hogy nem tud válaszolni, mert nem ismeri a kontextust.

 

Kiska a videóra reagálva elmondta, hogy soha nem mondta, hogy migránsokat kell Szlovákiának befogadnia, hanem hogy a háború elől menekülők közül sokakat képes lenne Szlovákia befogadni. Példaként az asszír keresztények befogadását hozta fel – akiket egyébként a Smer kormányzása alatt helyeztek el az ország menekülttáboraiban.

 

Fotó: TVnoviny.sk/reprofotó

 

A vita ezen részében Matovič a demokratikus ellenzék de főleg saját pártja nevében kijelentette, hogy „semmilyen illegális bevándorlók tömeges befogadását, semmilyen kvótákat” nem támogatnak.

 

„Emberek – fordult Matovič az ellenzéki partnerei felé – nyugalom. Le kell győznünk a 12 éve kormányon levő maffiát, akik kizsákmányolták az államot, hogy aztán az ő embereik villát építhessen Cannesben, a Bahamákon”

 

mondta.

 

Pellegrini igazán akkor került kutyaszorítóba, amikor az OĽANO által leleplezett 400 millió eurós pénzkimentési ügy került szóba (a PENTA a Smer segítségével 400 millió eurót mentett ki ciprusi offshore cégeken keresztül az egészségügyi rendszerből). Matovič hangsúlyozta, hogy a Smer kormányzásának névjegye az az évi 5000 haláleset, amely elkerülhető lenne megfelelően működő egészségügy mellett.

 

Fotó: TVnoviny.sk/reprofotó

 

Persze, az ellenzékiek között sem felhőtlen a viszony. Michal Truban arra figyelmeztette közvetve Matovičot, hogy ne tegyen olyan ígéreteket, amelyeket nem tud betartani. Konkrétan Jaroslav Haščák PENTA-vezért lecsukására gondolt.

 

Truban hangsúlyozta, hogy új kormány esetén a hatékonyság és nem a kapcsolati tőke lesz a mérvadó a pozíciók odaítélésénél.

 

Kiska az egészségügy helyzetével kapcsolatban emlékeztetett, hogy épp a kórházreform mutatta meg igazán, hogy Peter Pellegrini mennyire nem önálló kormányfő, mert Robet Fico pártelnök meg tudta akadályozni a reform beterjesztését.

 

Pellegrini csak ellentámadással tudott reagálni az elhangzottakra. Kiskát azzal vádolta meg, hogy tanácsadói nélkül meg sem tudott volna szólalni öt évig az államfői tisztségben. Matovičtól arra követelt választ, hogy hajlandó-e egy olyan párttal koalícióra lépni, amelynek egészségügyi programját a PENTA alkalmazottjai írták (Kiskára utalt).

 

Matovič azzal felelt, hogy ha választhat a PENTA-val közösen pénz csaló és így de facto embereket gyilkoló Smer és a Za ľudí között, akkor a Za ľudít válassza, mert a PENTA-sok által írt programot egyszerűen kitörölheti a programból.

 

Kotleba sem nagyon örülhetett a kérdéseknek. A műsorvezető témafelvetésként bejátszott egy rövid videót, ahol az ĽSNS egyik jelöltje arról beszél, hogy parlamentbe jutása esetén egyik napról a másikra „teljesen megszünteti a cigánykérdést”.

 

Kotlebának arra a kérdésre kellett volna választ adnia, hogy pontosan milyen módszerre utalt ezzel a kijelentéssel az ĽSNS illető jelöltje, ám a szélsőjobbos politikus kitért a válasz elől azzal, hogy sem a sajtónak sem az NGO-knak nem engedi, hogy káderezzék a jelöltjeit. Végül, a műsorvezető sokadik próbálkozása után kijelentette, úgy oldják meg a romakérdést, hogy munkát adnak nekik.

 

Fotó: TVnoviny.sk/reprofotó

 

Kiska Pellegrini pentás vádaskodásaira reagálva elmondta, hogy a Smer képmutató ebben a kérdésben, mert Jaroslav Čislák, egykori smeres egészségügyi miniszter, elődje, Zuzana Zvolenská szintén smeres egészségügyi miniszter is a PENTA-nál kapott munkát politikai karrierje végeztével. És, tette hozzá, Robert Fico a Gorilla-felvétel szerint azt mondta Jaroslav Haščáknak, hogy egészségügyi kérdésekben Pavol Paška (korábbi smeres házelnök, két évvel ezelőtt elhunyt) áll a rendelkezésére.

 

Az egészségügy kérdéskörében Peter Pellegrini kijelentette, hogy „hatalmas előrelépések” történtek a kórházak eszközfejlesztésében. Arra a kérdésre, hogy jó ötletnek tartja-e, hogy a Smer 55 ezer euróra büntetné azokat az orvostanhallgatókat, akik nem húznak le 10 évet Szlovákiában, nem válaszolt.

 

Összefoglaló – győztesek és vesztesek

 

A vita győztese Igor Matovič, aki higgadtan és az ellenzék vezéreként viselkedett, de ami ennél is fontosabb, ezt a viselkedését potenciális partnerei (Kiska, Truban) elnézték neki, sőt támogatták. Michal Truban is jobban teljesített a korábbi tévés szerepléseihez képest, sok konkrét intézkedést fogalmazott meg, és nem maradt adósa Pellegrininek sem, legnagyobb érdeme mégis az, hogy nem állt le Kotlebával vitatkozni.

 

Fotó: TVnoviny.sk/reprofotó

 

Andrej Kiska is jól szerepelt, még a nagyszalóki telkek ügyében is meggyőző tudott maradni, annak ellenére, hogy maradtak nyitott kérdések a témában.

 

Peter Pellegrini is próbálta kihozni a helyzetből a legtöbbet, ám a Smer 12 éves kormányzásának mulasztásait és korrupciós ügyeit nem nagyon tudta elfedni. Ráadásul Matovič hazugságon érte a műsor közben. A jelenlegi kormányfő gyengeségeit még a 13. nyugdíj elfogadása sem tudta ellensúlyozni. Egyszerűen azért, mert ez volt az egyetlen téma, amelyben a Smer sikert tudott felmutatni. Ráadásul Pellegrini veszélyesen közel sodródott a Kotlebával közös szövetség lehetőségéhez.

 

Egyetlen mondatban: a jelenlegi demokratikus ellenzék kormányzásra készül, és ha a választók úgy döntenek, Matovič vezetésével.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!