„A kormányváltó erők győzni fognak és a mi csapatunk is ott lesz. Mindent megtettem ennek érdekében.”

 

A kampánycsend előtti utolsó nagyinterjút a Körképnek adta a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője.

 

Bárdos Gyulától három nappal a választások előtt megkérdeztük:

  • Miben bízik a parlamenti bejutást illetően?
  • Mivel tudják megszólítani a felvidéki magyarságot, hogy kellő számban elmenjenek választani?
  • Mi a helyzet az autonómiával, a Beneš-dekrétumokkat és az alkotmány preambulumával?
  • Mit szól a stratégiai partner Fidesz ahhoz, hogy mennyire nem hatékony ekkora támogatás mellett sem az MKP-s holdudvar?
  • Mi várható a választások után?
  • Hogy viszonyulnak majd Bugár Bélához?
  • Mit üzen a Matovičra, Kiskára, az SaS-ra vagy a magyar platformra szavazó magyaroknak?

 

  hirdetes_300x300   

Mik a kampány tanulságai?

 

Nagyon komoly tanulságot jelent az, hogy bár több kampányt végigcsináltam, de ekkora érdeklődést nem tapasztaltam. Telt ház van ott is, ahova semmilyen műsort nem viszünk. Interaktív a dolog, véleményt mondanak az emberek és egyértelműen azt tapasztalom, hogy változást akarnak. A Kuciak-gyilkosság és az utána való fejlemények teljesen lerántotta a leplet mindenről.

 

A magyar összefogás iránti igény érzékelhető. Sajnos nincs teljes összefogás, de nagyon pozitívan veszik az emberek azt, hogy például Csáky Pál és Nagy József, vagy Hájos Zoltán és Horváth Zoltán egy listán indul. Levonják a tanulságot, hogy na, ők megtették az első lépést és egy listán indulnak.

 

 

Ez az utolsó olyan választás, ahol nem egyetlen közös magyar lista van. A választó a választást követően rádöbbenti majd erre azt a politikumot is, aki még mindig nem akar rádöbbenni, mert a személyes meg a pártérdeke és a biznisze nem engedi. Nem lehet egy országos megmérettetésen két listán indulnunk. Sokan megfogalmazzák, hogy ha most bejutunk, a későbbiekben már nem lesz kérdés, hogy mi lesz a következő országos megmérettetéseken.

 

A Kuciak-gyilkosságot, a társadalmi klímát mindenki kommunikálja. Mi lehet az a plusz az MKÖ részéről, ami az öt százalékhoz szükséges többletet hozza?

 

A szlovákok felé fennálló koalíciós potenciálunk. A másik oldal ugyanis légüres térbe kormányozta magát. A másik, hogy az emberek pozitívan veszik az összefogást.

 

Minden párt igyekszik tematizálni. Ebben talán a legsikeresebb Igor Matovič. Vannak olyan magyar témák, amelyeket a szlovák pártok is felvállalnak. Például a megyei újrafelosztás, vagy a regionális nyelvhasználat kérdése, mely ott van az SaS programjában, de az OĽaNO sem tartózkodik ettől. Mi több, a kettős állampolgárság megoldására is nyitottak. Ilyen értelemben miben magyarabb az MKÖ, mint mondjuk az SaS, ha a közös sajtótájékoztatón és a kampányban épp a pluszt hozó magyar témákról (Beneš-dekrétumok, autonómia, preambulum kérdése) sikerült lemondani?

 

Különbséget kell tenni egy sajtótájékoztató és a választások utáni tárgyalások között. A legfontosabb, hogy egy tíz éve parlamenten kívüli párt (szerk. megj. az MKP) mely formálisan nem is indul a választáson, de a gerincét adja ennek a listának, bekerüljön a parlamentbe. Ha ez megvan, akkor lehet a tárgyalóasztalhoz ülni és ott kell megfogalmazni azt, amit eddig nem fogalmaztunk meg.

 

Ezt értjük. De a kérdés az, hogy hogyan lehet bejutni, milyen témák mentén, ha az, amit az MKÖ kínál (megyei újrafelosztás, regionális nyelvhasználat, kettős állampolgárság), a szlovák pártoknál is megtalálható, a magyar követelésekről (Beneš-dekrétumok, preambulum, autonómia) viszont lemondtak. Miben magyarabb az MKÖ, mint mondjuk az SaS?

 

Nem mondtunk le semmiről. Soha egyetlen magyar politikus sem, aki bekerül a parlamentbe, nem mondhat le a kollektív bűnösséggel kapcsolatos orvoslás lehetőségéről. A mai napig nem kértek bocsánatot a magyaroktól, csak a zsidóktól és a németektől, ez nagyon fontos téma.

 

 

Csak nem most kell üzengetni. Az, hogy nem úgy nyilvánultunk meg, mint kellene, nekem fejfájást okozott. De ne ebből induljunk ki, hanem abból, hogy programunk teljesen egyértelművé teszi a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elvét. Benne van a programunkban egy olyan közigazgatási egységnek a létrehozása, ahol többséget képezünk és nagyobb a súlyunk.

 

Nem lett volna ésszerűbb mégis választások után tenni alku tárgyává ezeket a kérdéseket, mint hogy előre lemondóan nyilatkoztak róluk?

 

Az egy nem szerencsés megnyilvánulás volt az én részemről is. De ne egy sajtóértekezletről beszéljünk, a tárgyalás teljesen másról szólt. Valamennyi releváns szlovák kormányváltó politikai szereplő számol velünk, csak azt mondják, hogy be kell jutnunk, csak ők nem tudnak bejuttatni bennünket.

 

A kérdés pont erre vonatkozik, hogy hogyan lehet bejutni, mivel tudják megszólítani a magyarokat. Ezért feszegetjük ezt a kérdést.

 

Legalább annyira fontos a gazdasági programunk és a régió felzárkóztatása, mint a specifikus kisebbségi, identitással, nyelvhasználattal, nemzetiségi oktatással, kultúrával kapcsolatos kérdések. Ennek egyensúlyba kell lenni.

 

A csapat legfontosabb üzenete, hogy ez nem pártlista, hanem közösségi lista, mellyel megkezdjük a megosztott magyarság újraegyesítését. A kisebbségi kérdéseket következetesen követelők mellett azokat is meg kell szólítanunk, akik már csak nagyon vékony szállal kötődnek hozzánk.

 

Csakhogy ezekről a kérdésekről akkor lehet érdemben beszélni, ha megvan a parlamenti képviselet.

 

Így van.

 

Simon Zsolt vasárnap a Markíza televízió vitaműsorában magyar szempontból egy újabb fontos szimbolikus kérdést tett a fiókba. Ez pedig az Alkotmány preambulumának a kérdése. Elmondta ugyanis, hogy az legfeljebb hosszú távú cél lehet, de a következő választási ciklusban biztosan nem lehet elérni. Hogy lehet így politizálni?

 

Nem fogok a listán szereplő kollégára reagálni, mert nem láttam a műsort. Sokkal fontosabbnak tartom azt, és itt van a felelőssége mindenkinek, akár a Körképnek és a többi portálnak, az értelmiségnek, hogy éreztetni azt, hogy a mi témáinkat, amit ön is számon kér, rajtunk kívül senki nem fogja az asztalra tenni, ha nem leszünk ott. Ha nem lesz erős magyar képviselet, hiába van a programban, szépeket ugyan lehet mondani, de senki nem fogja megvalósítani.

 

 

Legfeljebb az lesz, hogy nem bántunk senkit, marad a status quo. Senki ne várja, hogy részleteire bontva a sajtón keresztül fogunk üzengetni bárkinek. Mi azt akarjuk, hogy a szembenállás megálljon. És az egységes magyar politizálásnak az alapjait lerakjuk. Hogy mi lesz a sorsa az egyes pártoknak, az majd a választások után kiderül.

 

A felmérések az MKÖ-Most versenyében Bugáréknak adnak több esélyt. A fogadóirodák versenyében 1,5 – 2,3 az arány a Most javára. Miben bíznak?

 

Például abban, hogy elmegyünk egy rendezvényre, és vannak 500-600-an, míg a másik oldalon vannak ötvenen. De nem ez a lényeg. Hagyjuk már a közvélemény-kutatásokat, senki nem tud bennünket mérni.

 

EP-választás előtt mi volt? Simán bemérték a Hidat, az MKP-t meg 3 százalék alá mérték. Végül majdnem 5 százalékon volt az MKP, a Hídnak meg három sem volt. Milyen relevanciája van egy közvélemény-kutatásnak? Annyi, hogy manipulál. Elegem van ebből az egészből. A Híd is most azzal jön, hogy náluk van az egyedüli bejutási esély. Pont fordítva. Azért, mert ég a ház, most ezzel próbálnak választókat szerezni. Azok után, amit csináltak, semmi esélyük nincs nemhogy kormányra kerülni, de a parlamenti bejutásra sem.

 

Hol lehet a tartalék az MKÖ táborát illetően? Mert jelenleg az MKÖ-t alkotó három párt közös listáját hasonló számokkal mérik, mint korábban az MKP-t. Hol van a Magyar Fórum és az Összefogás hozta mozgósítható plusz tartalék?

 

Kalapemelés az MKP tábor előtt, hogy tíz év után is kitartanak az etnikai politizálás mellett. Ez kulcsfontosságú. Az MKP a 4 százalékot most is tudja hozni. Ehhez szükséges az Összefogás és a Magyar Fórum többlete. A Magyar Fórum olyan rétegeket tud megszólítani, akiket mi nem tudunk.

 

Bárdos Gyula az interjú készítése közben. Fotó: Király Zsolt

 

0,1 százalékon mérik őket.

 

Hagyjuk a közvélemény-kutatásokat, meglátjuk. Rengeteget dolgoznak. Nagyon jól, értelmesen kampányolnak. Kellemesen meg voltam lepődbe, nagyon jó benyomást tettek rám. Az összefogásos csapat is110 százalékkal megy. A kreatív dolgokban, az új módszerekben nagyon jók. Ők is olyanokat tudnak megszólítani, akiket mi nem tudunk. Az MKP-s csapat is teljes erőbedobással dolgozik. És nem csak ez a három mozgalom van, hanem ott a független polgármesterek, akik most elindultak a listánkon. Ez az a felhajtó erő, ami tudja hozni a bejutást.

 

Sokkal több ebben a spiritusz, mint egyesek gondolják. Számomra nem lesz meglepetés, hogy bejutunk.

 

Sok szó esik arról, hogy ki kivel lép koalícióra és kivel nem. Tegyük fel, hogy az MKÖ bejut a parlamentbe, és kormányalakítási meghívót kapnak a mostani ellenzéktől. Mik lesznek a prioritásaik a közös kormányprogramban?

 

A jogállam visszaállítása, és kulcsfontosságú a főügyész személye is Mert az embereken múlik, hogy a törvények, a struktúrák hogy működnek.  Nekem kulcskérdés, hogy a belügyminiszter egy kikezdhetetlen ember legyen. Mi pontosan tudjuk, hogy a jogállam mit jelent.

 

Mondok egy példát. Tőlünk kérik számon, hogy nem vagyunk lojálisak? Az alkotmány kimondja, hogy senki sem fosztható meg állampolgárságától saját akarata ellenére. Az állam nem lojális a saját állampolgáraihoz. Ezen változtatni kell egy olyan velünk kapcsolatos kisebbségi törvény elfogadásával, mely megkérdőjelezhetetlenné teszi azt, hogy ha kormányváltás van, a keret marad.

 

Garantálom, hogy ha bejutunk, és én is ott leszek, akkor semmilyen olyan elvtelen megállapodásra nem kerül sor, hogy aprópénzért kormányra lépjünk.

 

 

Az MKÖ sokáig azt kommunikálta, hogy magyarok nélkül nincs kormányváltás.

 

Ez így is van most is.

 

Az utolsó felmérések azonban azt mutatják, hogy a kormányváltáshoz szükséges kényelmes többsége már a szlovák ellenzéki pártoknak is megvan.

 

A felméréseket hagyjuk. Hogy ki mennyire fut fel, azt mutatja, hogy egy jó marketinges jó húzásokkal mire képes. A döntés érzelmi alapon is történik. Természetesen sokan a győztesre szeretnek szavazni. De a szívügyem, hogy a magyar választós sokkal nagyobb arányban vegyen részt a választáson, mint eddig.

 

Délen azonban évek óta alacsonyabb a választói kedv, mint északon. Miért, és mivel tudnak ezen szombatig változtatni?

 

A megosztottság miatt, a megosztottság miatt. És amiatt, hogy akik oda kerültek, nem hoztak olyan eredményt, amit elvártak tőlük. Látják, hogy a politikusok jelentős része besározódott.

 

Amitől kicsit tartok, hogy olyan magas lesz a bejutási küszöb a magas részvételi aránynak köszönhetően, hogy a hozható szavazatszámtól is több fog kelleni. Ez az egyik fő kérdés nálam.

 

Azért vállaltam el a lista vezetését, mert erkölcsi szempontból is meg kell újulnia a képviseletnek. A mi feladatunk most a mozgósítás.

 

 

Mit üzen azoknak a magyaroknak, akik bár elmennek választani, de Matovičra, az SaS-re, vagy a magyar platformra adják a voksukat?

 

Ne szavazzanak. A platformista megoldás, a káosz, a zavarosban halászás előhozta a szlovák pártokból, hogy úgymond gondolnak ránk. De hangsúlyozom, 25 lista van, abból egy a magyar, ahol 150 magyar ember van. A többi vagy szlovák, vagy vegyes, vagy olyan szlovák lista, melyet megspékelnek 1-2 magyar emberrel. Sehol nincs olyan lista, ahol magyarnak esélye volna.

 

Nem vonom kétségbe az ő magyarságukat sem, de mit tudnának egymaguk elérni?

 

Néhány kérdés a választások utáni időszakra vonatkozóan. El tudja képzelni még, hogy bármiféle politikai együttműködést kössenek Bugár Bélával?

 

A választások után a helyzetből adódóan a tárgyalóasztalnál sok minden kiderül. Nem szabad előreszaladni. Be kell jutni a parlamentbe, és mi ott leszünk. Abban bízom, hogy a felvidéki magyar választó bölcsebbnek bizonyul, mint néhány politikus, aki nem érti meg, hogy ez a szembenállás mindenkinek jó, csak nekünk nem.

 

Lassan már tényleg észre kellene venni, hogy ki az, aki csak azért megy a politikába, mert meg akarja szedni magát és bizniszt akar. Nem szabad, hogy spekuláció és egyéni érdekek írják felül a közösség igényét.

 

Nem volt hiba elutasítani Igor Matovič ajánlatát a közös indulásról?

 

Semmiképp. Az etnikai politizálás kulcsfontosságú számunkra. A felvidéki magyarság ügye, a megmaradásunk ügye 100 évvel Trianon után nem lehet csak egyes csoportoknak vagy pártoknak a privilégiuma. Itt kell úgy összefognunk, hogy a felvidéki magyar közösség megmutassa az erejét. Jövőre ugyanis népszámlálás lesz és kulcsfontosságú, hogy hányan leszünk.

 

Végre nekünk is vállalnunk kell, hogy a magyar nemzethez tartozunk.

 

 

Kell, vagy nem kell tudnia szlovákul az MKP politikusainak?

 

Mindenki tud is. Az, hogy valaki demonstrálja, hogy fontos a magyar nyelvhasználat, ebben semmilyen problémát nem látok. Ha valamilyen hiányosságok akadnak is, biztos, hogy helyt fog állni mindenki, aki bejut.

 

Önök gyakran hangoztatják büszkén, hogy a jelenlegi magyar kormány, a Fidesz-KDnP az MKP stratégiai partnere, Ez rendben is van. Stratégiai partnerként teszik is a dolgukat. Soha ennyi támogatás Magyarországról még nem érkezett a felvidéki magyarság számára, mint az elmúlt években. A politikai eredmények azonban nem ezt tükrözik. Mi több, folyamatos visszaszorulás van. Ön az államfőválasztáson még megugorta az öt százalékot, öt évvel később Menyhárt József már inkább a megfutamodást választotta. Az EP-választásokon szintén világosan kirajzolódik a visszaszorulás. 10 éve kevésen múlott a 3. EP-mandátum, 5 éve már csak egy jött össze, tavaly pedig már egy sem. Mennyire elégedett a stratégiai partner mindazzal, amit az ő segítségének köszönhetően is itt lát?

 

Senki nem lehet elégedett a mostani helyzettel. Ezért kell másként csinálni is gyökeres változásra van szükség.

 

Hogyan?

 

Jót, s jól. És ez a választókon múlik. A parlamenti választások után új időszak kezdődik. Nem szabad megengedni, hogy olyan paktum szülessen, amely egyesek túlélését biztosítja.

 

Nyíltnak, őszintének kell lenni. Ha csak a pénz és a mediális tér lesz a döntő, az nagyon rossz és kilátástalan helyzetet teremthet.

 

 

Merne tippelni, hogy a választások másnapján milyen eredményre ébredünk?

 

Nagyon magas lesz a választási részvételi arány, és bízom abban, hogy mi magyarok is megembereljük magunkat és magyaros virtussal meglesz az 5 százalék feletti eredmény. Egyébként a kormányváltó erők fognak győzni és a mi csapatunk is ott lesz. Én mindent megtettem ennek érdekében.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.