Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) egyes csatornáján szerda este mindhárom legfőbb közjogi méltóság beszédet inézett a polgárokhoz a hétvégi választás kapcsán.

 

Zuzana Čaputová államfő a polgárokhoz intézett választás előtti beszédében kijelentette, hogy a választáson való részvétellel közös felelősséget vállalunk az országunk sorsáért.

 

 hirdetes_300x300  

 „Használjuk ki a véleménynyilvánítás lehetőségét és menjünk el választani. Ne hagyjuk magunkat elbizonytalanítani, ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, ne veszekedjünk, hanem legyünk bizalommal. Kérem, gondoljunk arra, hogy a választás nem az út végét jelenti, hanem egy új időszak kezdetét. A választás után is egyszerre fogjuk lélegezni ugyanazt a levegőt, együtt fogunk élni és közösen fogjuk alakítani a jövőnket“

 

– mondta az államfő asszony.

 

Čaputová elutasítja azt az állítást, miszerint egy választó szavazata nem számít semmit.

 

„A választások végső eredményeiről gyakran minimális különbségek döntöttek, ezért minden szavazat döntő érétkű lehet“.

 

Pellegrini: Döntsék el milyen irányba haladjon Szlovákia négy éven át

 

Peter Pellegrini kormányfő beszédében kiemelte, hogy az életminőség szempontjából a parlamenti választás a legefontosabb az összes választás közül.

 

 „Ezért elsősorban arra szeretném felszólítani Önöket, hogy nyilvánítsanak véleményt, éljenek a választási jogukkal és döntsenek arról, hogy milyen irányba haladjon Szlovákia négy éven át”

 

– mondta.

 

A kormányfő beszédében a belpolitikai stabilitás szükségességét is hangsúlyozta, véleménye szerint ugyanis ez a kulcs Szlovákia további sikerességéhez.

 

Bárhogy is végződnek a választások, a kormányfő azt szeretné, ha mindez nem osztaná meg az embereket. Elmondása szerint bántja, hogy a politika mennyire el tudja idegeníteni a családokat, barátokat és a kollégákat.

 

 „Új idők várnak ránk tele változásokkal, nekünk pedig közösen kell átlépnünk a küszöbüket“.

 

Danko megfontolt döntéshozatalra kéri az embereket

 

Andrej Danko, a parlament elnöke szintén felszólította az embereket arra, hogy szombaton járuljanak az urnákhoz. Beszédében arra kért az embereket, hogy megfontoltan döntsenek.

 

 „Február 29-én, szombaton ismét jogunkban áll szabadon véleményt nyilvánítani. Használjuk ki az alkotmányos jogunkat, és menjünk el választani“

 

– mondta, majd hozzátette: a történelem kereszteződésében állunk.

 

 „Nem ez az első eset, amikor a sors arra szólít fel minket, hogy bátorságot és bölcsességet tanúsítsunk. Döntsünk megfontoltan, az egészséges ítélőképességünk alapján“

 

– üzente Danko.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!