Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Véget ért a választási időszak utolsó parlamenti (rendkívüli) ülése, amelynek keddi napján a Smer sikerrel átverte a törvényhozáson a 13. nyugdíjat, a családi pótlék megemelésére azonban szerdára nem maradt politikai akarat, így az nem valósult meg.

 

A családi pótlék megduplázásáról szóló javaslatra vonatkozó gyorsított eljárás elfogadásához a parlament két alkalommal sem volt határozatképes, a szavazáskor csak 68 képviselő jelezte jelenlétét. A második sikertelen voksolás után Andrej Danko (SNS) házelnök javasolta a parlament rendkívüli ülésének bezárását, amit hirtelen 88 jelenlévő képviselő közül 54 megszavazott, így a javaslat átment.

 

Ezzel szerdán véget ért az választási ciklus utolsó parlamenti ülése, ahogy azt korábban Andrej Danko jelezte – az SNS elnöke nem szívesen folytatta volna az ülést a moratórium idején, amely ma éjféltől kezdődik.

 hirdetes_300x300  

 

Azt már kedden sejteni lehetett, hogy a Smer számára az abszolút prioritást a 13. nyugdíjak elfogadása jelenti. A törvény első olvasatban történő elfogadása utáni sajtótájékoztatóján Robert Fico elmondta, hogy egyes képviselőknek kifogásaik vannak a családi pótlék emelésével kapcsolatban, kvázi előrejelezte, hogy változások lehetnek a javaslatban.

 

Andrej Danko ugyanakkor ezzel párhuzamosan kevésbé ködösítve egyértelművé tette, hogy a rendkívüli ülés két fő témája kedd délutántól a 13. nyugdíj és az Isztambuli Egyezmény – nem a családi pótlék megemelése.

 

Mindkét téma elsősorban a Smer számára hozhat szavazatokat. A Smer választóinak nagyjából két harmada 65 év feletti, a párt fiatalokat nagyon kis arányban képes csak megszólítani. A sokak szerint bújtatott genderideológiát rejtő Isztambuli Egyezményt szintén a Smer emelte kampánytémává, annak ellenére, hogy az elmúlt nyolc évben egyszer sem szavazta le a ratifikációját. (Nem bocsátották ratifikációra, hogy ne kelljen nemmel szavazni rá. Ugyan elfogadtak az egyezménnyel szemben két elutasító határozatot, ám ezek semmilyen nemzetközi jogi jelentőséggel nem bírtak. A választások előtt hirtelen találtak politikai akaratot az Egyezmény egyértelmű és hivatalos elutasítására.)

 

Egyébként a Smer hozzáállását jól tükrözi, hogy hat képviselője nem volt jelen a mai szavazásnál.

 

Az ellenzék mind a 13. nyugdíj bevezetésének mind a családi pótlék emeléséének javaslatatát pár nappal a választások előtt szavazatvásárlásnak minősítette.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!