Nyitókép: TASR

 

Patrícia lázasan tért haza Olaszországból, de szerencsére kiderült, hogy nem fertőződött meg koronavírussal. A kórház állítása szerint nem minden koronavírus-gyanús pácienst kell karanténba helyezni.

 

Patrícia múlt héten volt Olaszországban, amikor a koronavírussal fertőzöttek száma rohamos emelkedésnek indult. A Velence melletti térségbe rendszeresen jár a párja után.

 

 hirdetes_810x300  

Szombaton 38,5 fokos láza volt és köhögött. Vasárnap vonattal utazott haza.

 

„Olyan velenceiekkel ültem egy vagonban, akik folyamatosan köhögtek. Pont azon a napon utaztam, amikor az osztrákok egy időre leállították az Olaszországból érkező vonatokat. Hosszabb ideig vártunk a határnál, a vonatba pedig senki nem szállhatott be, de nem is szállhatott le“

 

– mondta a 27 éves nő. Elmondása szerint Bécsben senkinek sem ellenőrizték a hőmérsékletét.

 

Hétfőn érkezett meg Pozsonyba és mivel az összes koronavírussal kapcsolatos hírt figyelte, ezért úgy döntött, hogy csináltat egy tesztet a pozsonyi kórházban.

 

„Elővigyázatosságból szerettem volna magamat kivizsgáltatni, nehogy én legyek a vírushordozó“

 

– magyarázta Patrícia.

 

Az épület eldugott részébe küldték

 

Patrícia felhívta a telefonos ügyfélszolgálatot, ahol azt mondták neki, hogy lépjen kapcsolatba a körzeti orvosával. „Ő pedig azt mondta nekem a telefonba, hogy menjek el Kramáre kórház infektológiai részlegére“ – magyarázta.

 

Annak ellenére, hogy az epidemiológiai klinikán azt mondták neki, hogy az érkezésekor egy speciális váróterembe fogják vinni, kedden reggel egy óráig várakoztatták az épület előtt. Mivel körülötte folyamatosan emberek jártak, Patrícia attól félt, hogy amennyiben tényleg koronavírusa van, másokat is megfertőzhet.

 

 „Úgy néztek rám, mint valami szörnyre. Szájmaszkom volt, körbetekertem magam sállal és csak a szemem látszódott ki. Az összes nővérke mutogatott rám és azt kiabálták, hogy vonuljak át az épület valamelyik eldugott részébe. Szörnyű volt a hozzáállásuk“

 

– mesélte a fiatal nő, majd hozzátette: azután, hogy kint kellett fagyoskodnia az épület előtt, másnapra rosszabbra fordult az állapota.

 

Rajta kívül egy fiatal pár állt mellette, akik szintén Velencéből tértek haza.

 

„A férfi köhögött, a nő pedig a biztonság kedvéért szintén tesztet jött csináltatni“

 

– mondta Patrícia.

 

Eva Kliská, a Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője szerint ez egy standard eljárás, amit be kell tartani ahhoz, hogy ne fertőzzék meg a pácienseket és a személyzetet.

 

 „A koronavírus-gyanús személyek számára kialakított váróteremmel ellátott speciális rendelőre biztonsági intézkedések vonatkoznak. Amennyiben egyszerre több koronavírus-gyanús páciens érkezik, egyenként léphetnek be a váróterembe, hogy ezzel is megakadályozzák a koronavírus terjedését. A várótermet és a rendelőintézetet minden egyes páciens után ki kell fertőtleníteni“

 

– magyarázta Kliská.

 

Patrícia állítása szerint kedden délelőtt, amikor kint állt az épület előtt, a speciális váróterem üres volt és semmi sem történt a helyszínen.

 

Hazaküldték

 

Patrícia kivizsgálása szokásos rutinvizsgálatokból áll. Megkérdezték tőle, hogy hol és kivel volt, vért, majd törletet vettek a torkából és az orrából.

 

„Az orvoson és a nővérkén védőöltözet volt és mindent centimétert fertőtlenítettek utánam“

 

– mondta, majd hozzátette, hogy az orvos felső légúti gyulladást állapított meg nála.

 

Patríciának azt mondták, hogy a vizsgálat eredményei másnap lesznek készen, várjon rájuk otthon. A fiatal nő meglepődött, ugyanis azt gondolta, karanténba helyezik.

 

 „Adtak egy szájmaszkot és azt mondták, menjek haza. Mondtam nekik, hogy két másik emberrel élek együtt, de ez nem érdekelte őket. Tömegközlekedéssel mentem haza, s ha valóban koronavírusom lett volna, akkor másokat is megfertőzhettem volna“

 

– állítja Patrícia.

 

Nem kell mindenkit karanténba zárni

 

A fővárosi kórház azzal védekezik, hogy a karantén nem vonatkozik az összes esetre.

 

„Nem az összes koronavírus-gyanús esetet kell karanténba helyezni. Az orvosok annak az iránymutatásnak az alapján járnak el, amit a főhigiénikus adott ki. Ebben le vannak írva azok a klinikai és epidemológiai kritériumok, amelyeknek a teljesítése alapján a pácienseket karanténba kell helyezni“

 

– mondta Kliská.

 

Patrícia szerdán ebéd után tudta meg az eredményt: a teszt negatív lett.

 

Patrícia elmondása szerint, ha a teszt pozitív lett volna, akkor a vírust már a kórház előtt, a buszban és otthon is továbbterjeszthette volna.

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!