Nyitókép: Shutterstock

 

A Markíza Televízió a Focus ügynökséggel együttműködve a szavazóhelyiségek bezárása után közzéteszi az első exit poll eredményeket.

 

De mi is az az exit poll?

 

 hirdetes_810x300  

Az exit poll egy mintavételes felmérés, melynek során a kérdezőbiztos a választóhelyiségből kilépő választótól azt kérdezi meg, hogy melyik pártra adta a szavazatát. 2016-ban a Focus kérdezőbiztosai több mint 20 ezer választót szólítottak meg. Az exit poll eredményeinek nem szabadna eltérnie a végső, hivatalos eredményektől.

 

Az exit poll felmérés anonim, s a feltétele az, hogy a megszólított választók valóban igazat mondjanak a kérdezőbiztosnak. Ennél a típusú felmérésnél a választóknak további kérdésekre is válaszolniuk kell. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával részletesebben ki lehet elemezni a választási viselkedést. Az elemzők ebből megtudják, hogy az adott pártot inkább a nők vagy a férfiak választották-e, hány évesek, és az utolsó parlamenti választás során melyik pártra adták a szavazatukat.

 

„A megszólított embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy a kérdezőbiztosok megtudják, kire szavaztak. A megszólított választópolgárok kapnak egy kemény lapot, tollat, a válaszadás során pedig csak karikázniuk kell. Ezután a kitöltött kérdőívet egy előre elkészített, a választási urnához hasonló dobozba dobják“

 

– magyarázta Martin Slosiarik a Focus ügynökségtől.

 

Slosiarik megjegyezte, hogy idén eggyel több kérdés lesz az exit pollban, ami arra fog vonatkozni, hogy a szavazó azért adta-e a szavazatát az adott pártra, hogy azzal „megmentse“ és bejuttassa a parlamentbe.

 

A Markíza Televízió négy évvel ezelőtt is készíttetett a Focus ügynökséggel exit poll felmérést, melynek az eredménye egy százalékkal különbözött a hivatalos eredménytől.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.