Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Tanárok ezrei mennek idén nyugdíjba. Nem tudni, ki fog oktatni

Már nem lehet határozatlan időre felvenni olyan pedagógust vagy szakembert, aki betöltötte a 65 éves kort.

Nyitókép: webnoviny.sk

 

Akár kétezer pedagógus is távozhat idén a szlovákiai iskolai intézményekből. Ennyien töltik be ugyanis az Oktatásügyi minisztérium statisztikai kimutatása alapján a 65 éves kort, ami egyúttal a nyugdíjaztatást is jelenti számukra.

 

Ezt az előírást 2019. Szeptember 1-től vezette be a törvény a pedagógusok és szakmai beosztottak számára azzal a céllal, hogy teret adjanak a fiatalabb generációnak.

 

Az „Ennek van értelme“ (To dá rozum) kezdeményezés igazgatója szerint azonban a korlátozó intézkedésektől fontosabb lenne a pedagógus szakma attraktívabbá tétele.

 

Szlovákia oktatásügyi intézményeiben jelenleg mintegy 2000 olyan pedagógus tanít, aki 65 éves vagy ennél idősebb. Ez az összlétszám 2,55 százaléka. Nyugdíj előtt, azaz 60 és 64 év között a pedagógusszakma további 8,91 százaléka, több mint 7300 tanár áll.

 

A 2019/2020-s iskolai évtől már nem lehet hatátozatlan időre felvenni olyan pedagógust vagy szakembert, aki betöltötte a 65 éves kort.

 

Hall szerint fontosabb lenne azt elérni, hogy vonzóvá váljon a pedagógusi pálya, és utána lenne szükség ezekre a korlátozó intézkedésekre.

 

„Különben komoly problémákat okozunk az iskolák számára, ahol nem lesz, akik betöltse a szakmai oktatást,“

 

nyilatkozta.

 

A pedagógusok életkorára vonatkozó statisztika 6 évente készül. A 2014-es adatok szerint 1700 olyan tanár van, aki 65 éves vagy ennél idősebb.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket