Nyitókép: webnoviny.sk

 

Akár kétezer pedagógus is távozhat idén a szlovákiai iskolai intézményekből. Ennyien töltik be ugyanis az Oktatásügyi minisztérium statisztikai kimutatása alapján a 65 éves kort, ami egyúttal a nyugdíjaztatást is jelenti számukra.

 

Ezt az előírást 2019. Szeptember 1-től vezette be a törvény a pedagógusok és szakmai beosztottak számára azzal a céllal, hogy teret adjanak a fiatalabb generációnak.

 

Az „Ennek van értelme“ (To dá rozum) kezdeményezés igazgatója szerint azonban a korlátozó intézkedésektől fontosabb lenne a pedagógus szakma attraktívabbá tétele.

 hirdetes_400x285  

 

Szlovákia oktatásügyi intézményeiben jelenleg mintegy 2000 olyan pedagógus tanít, aki 65 éves vagy ennél idősebb. Ez az összlétszám 2,55 százaléka. Nyugdíj előtt, azaz 60 és 64 év között a pedagógusszakma további 8,91 százaléka, több mint 7300 tanár áll.

 

A 2019/2020-s iskolai évtől már nem lehet hatátozatlan időre felvenni olyan pedagógust vagy szakembert, aki betöltötte a 65 éves kort.

 

Hall szerint fontosabb lenne azt elérni, hogy vonzóvá váljon a pedagógusi pálya, és utána lenne szükség ezekre a korlátozó intézkedésekre.

 

„Különben komoly problémákat okozunk az iskolák számára, ahol nem lesz, akik betöltse a szakmai oktatást,“

 

nyilatkozta.

 

A pedagógusok életkorára vonatkozó statisztika 6 évente készül. A 2014-es adatok szerint 1700 olyan tanár van, aki 65 éves vagy ennél idősebb.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.