Nyitókép forrása: Körkép.sk/KPA

 

Elérkezett a választások napja, reggel 07:00 órától késő este 22:00 óráig az ország nagyjából hatezer szavazóhelyiségét nyitják meg a választópolgárok előtt, akik az idei parlamenti választáson 24 párt jelöltjei közül (eredetileg 25 volt, de egy visszalépett) választhatnak új képviselőket a törvényhozásba.

 

Az Állami Választási és Politikai Pártok Finanszírozását Ellenőrző Bizottság külön engedélyével egyes választási helyiségek korábban is kinyithatják ajtajaikat, de legfeljebb csak két órával a választások rendes kezdete előtt.

 

A rendszerváltás óta ez a tizedik, az önálló Szlovákia történetében pedig a nyolcadik parlamenti választás. Nagyjából 4 445 000 szavazatra jogosult személy vehet részt a választáson.

 hirdetes_400x285  

 

Szlovákia választ! – Percről percre a Körképen

 

A személyinket ne hagyjuk otthon!

 

Választani csak a személyi igazolványunk felmutatása mellett lehet, vagy az új igazolvány igénylését igazoló rendőrségi kérvénnyel. Minden, a választások napjáig 18. életévét betöltő szlovákiai állampolgár jogosult választani.

 

Az idei választáson mintegy 213 ezer olyan szavazónak van lehetősége élni jogával, aki még nem vett részt parlamenti választáson.

 

Választani csak saját lakhelyünkhöz tartozó választási helyiségben lehet, kivéve, ha váltottunk ki választói igazolványt, amellyel az ország bármelyik helyiségébe betérve leadhatjuk a voksunkat.

 

Az idei választás egy másik különlegessége, hogy rekordszámú, mintegy 55 ezer külföldön élő szlovákiai állampolgár igényelte a levélszavazást,

 

ami a négy évvel ezelőtti levélszavazatok számához viszonyítva háromszoros növekedést jelent.

 

A választási helyiségbe betérve igazoljuk személyazonosságunkat az igazolványunk felmutatásával! Ahogy azt fentebb jeleztük, ezt nem válthatjuk ki az útlevelünkkel. A helyi választási bizottságtól ezután megkapjuk a szavazólapokat, és a borítékot.

 

 

Hasznos tudnivalók

 

A választáson induló politikai pártok, mozgalmak és pártkoalíciók szavazólapjai közül egyetlen egyet választhatunk ki és tehetünk be a borítékba, és legfeljebb négy nevet karikázhatunk rajta. Ha 5 nevet karikázunk, akkor a karikáink érvénytelenek, de a párt listájára leadott szavazatunk érvényes – ilyenkor lényegében az első négy jelöltet támogattuk szavazatunkkal.

 

A szavazólap akkor is érvényes, ha bekoszolódott, össze van firkálva vagy gyűrve, feltéve, hogy egyértelműen látszik, a szavazó mely jelölteket karikázta vagy jelölte meg egyértelmű módon.

 

Tévedni emberi dolog, ha véletlenül több jelöltet karikázunk, vagy rossz listát kezdtünk el kitölteni, vagy nem azt a számot karikáztuk, amelyiket akartuk, akkor sem történik katasztrófa, mert a választási bizottságtól kérhetünk új szavazólapot. Fontos: nem csak az elrontott szavazólapot, hanem az összes párt szavazólapját le kell adni, a bizottság pedig ad egy új paksamétát.

 

A fel nem használt szavazólapokat a választónak kötelezően az erre kijelölt urnába kell dobnia, ellenkező esetben 33 eurós büntetést is kaphat. A szavazólapokat tehát tilos kivinni a választási helységből – ez a szabály a korábbi alkalmakkor tapasztalt visszaélések miatt született. Vigyázat, ha egynél több szavazólap kerül a borítékba, akkor a szavazat érvénytelen.

 

Segítséget és mozgóurnát is lehet kérni

 

Minden választópolgár magával hozhat egy olyan személyt, aki segít neki a szavazólap kitöltésében vagy leadásában, ha ő arra testi korlátozottsága miatt nem képes. Ezt azonban jeleznie kell helyben a választási bizottságnak.

 

A választási bizottság tagjaitól nem kérhet segítséget. Azok a személyek, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a választási helyiségbe, mozgóurnát igényelhetnek a választás napján közvetlenül a választási bizottságtól vagy a település önkormányzatától.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.