Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A 2020-as parlamenti választásokon egyetlen magyar érdekeltségű párt sem jutott be a parlamentbe. Nem teljesen igazak azonban azok a megfogalmazások, hogy 30 év után tűnt el a magyar képviselet a parlamentből, mert a Most-Híd nem volt magyar párt, csakis polgári és vegyes – és ezt ők bőszen hirdették is, míg 5 százalék alá nem süllyedt a preferenciájuk.

 

A választások kormányváltást hoztak, de magyar sikert nem. Tény, hogy az MKÖ közös listája több szavazatot szerzett, mint négy évvel ezelőtt az MKP önmagában (112 ezer voksot), de ez a várakozásokhoz képest vajmi kevés. Nézzük, hány karikát kaptak a jelöltek most és négy évvel ezelőtt. (99,96 százalékos feldolgozottságnál).

 

Hogy tetszett a Körkép.sk parlamenti választási közvetítése?

 hirdetes_400x285  
  • Ti voltatok a legjobbak a felvidéki magyar sajtóorgánumok közül (58%, 183 szavazat)
  • Más felvidéki magyar sajtóorgánumon követtem a választást (42%, 132 szavazat)

Szavazatok száma: 315

Betöltés ... Betöltés ...

 

Először is, ahogy azt sejteni lehetett, nem sikerült a mozgósítás. Ennek ellenére Bárdos és Menyhárt is növelni tudták a karikáik számát a múltkori választás viszonylatában, miközben az ex-mostos Nagy és Simon gyengébben szerepelt.

 

Az MKP négy éve 105 ezer szavazatot kapott, az MKÖ most 112 ezret, ami messze elmaradt a célul kitűzött 160 ezer vokstól. 

 

Bárdos Gyula listavezető közel 40 ezer karikát kapott, amellyel abszolút magyar győztese lett a választásoknak az MKÖ keretein belül. Négy évvel ezelőtti eredménye 32 267 voks volt. A második helyen Menyhárt József végzett 29 787 karikával, ami több mint 9600 vokssal több, mint négy éve.

 

 

Az igazi meglepetés Menyhárt viszonylag pozitív szereplése, aki növelni tudta karikái számát. A probléma viszont a kontextus: a szlovákul nem tudó pártelnök ugyanis úgy javított az eredményén, hogy közben a párt ismert régebbi arcaiból többet is a lista végére száműztek. Menyhárt nem tudta ellensúlyozni  hiányukat a lista elejéről, annak ellenére, hogy az MKP-kampányban elképesztően nagy teret kapott a többi jelölthöz képest. Más szóval, az MKP kevesebbet hozott, mint az várható volt, ami a magas országos részvételi adatok fényében még markánsabban megmutatkozott.

 

Orosz Örs dobogós harmadikként az egyik nagy győztese a karikázásnak. Az Összefogás egyik alapítója 14 581 szavazatot kapott, legyőzve Nagy Józsefet, Berényit és Simont is. Az Összefogás helyzetét némiképp elbizonytalanítja, hogy elnöke, Mózes Szabolcs csak a 8. helyen van a karikák számát tekintve. Mózes gyengébb teljesítménye egyértelműen annak tudható be, hogy lemondott az autonómia és a Beneš-dekrétumok rendezésének követeléséről hetekkel a választások előtt. Ezt a választók nem díjazták.

 

Jelzésértékű Farkas Iván eredménye, aki a négy évvel ezelőtti 13,7 ezer voks helyett már csak 6 ezret kapott.

 

Az Összefogás vezetői a Körképnek: Bugár már ne osztogasson alkukat, a Hídban is vannak jó magyar emberek

 

A választók nemet mondtak a liberálisokra

 

Nagy József nem hozta a várt eredményt, ahogy Simon Zsolt sem. Úgy tűnik, az egykor kormányzati pozíciót betöltő most-hidas politikusok nem voltak túl sikeresek. Bár sorrendben előkelő helyen vannak, összességében több ezer szavazattal gyengébben teljesítettek, mint a legutóbbi parlamenti választásukon. Listán való szereplésük azonban arra épp elégnek bizonyult, hogy eltántorítsák a konzervatív magyar választót, akik a jelek szerint elég nagy számban szavaztak át az OĽANO-ra. Amit hoztak volna a réven, azt elvesztették a vámon.

 

Fontos megjegyezni, hogy a magyar választók abszolút nemet mondtak a liberális Magyar Fórumra. A párt alelnöke, Gál Zsolt csak a 27. helyen áll a szerzett karikák számát tekintve, ami 2500 voksra volt csak elég.

 

Összességében elmondható, hogy a választók a közös magyar lista keretében a fiatalításra, a konzervatív értékrend fenntartására, a volt Most-Hidasok háttérbe szorítására szavaztak. Az biztos, hogy átrendeződésre van kilátás, azt azonban nem tudni, hogy milyen irányba fog ez megtörténni. Annyi biztos, hogy a felvidéki magyar politikai palettán a liberálisoknak nem sok babér termett.

 

És a legfontosabb: lehet, hogy a választók összefogásra vágynak, de nem akármilyenre, és nem akármilyen emberekkel az élen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.