Nyitókép forrása: sme.sk

 

A sajtóban megjelent információk szerint kezd formát ölteni az új kormány, pontosabban az, hogy kik és milyen súllyal pályáznak az egyes miniszteri pozíciókra. Igor Matovič, a választásokon elsöprő győzelmet arató OĽANO elnöke nyilván miniszterelnök lesz. Nem kizárt azonban, hogy régi nevek is előkerülnek a tárgyalásokon.

 

Az új szlovák kormány négypárti lehet, már amennyiben Matovičnak sikerült alkotmányos tröbbségbe kovácsolnia a demokratikus ellenzék pártjait. Így egy OĽANO – Sme rodina – SaS – Za ľudí formáció jönne létre, háromötödös többséget birtokolva a parlamentben.

 

Belügyminisztérium

 hirdetes_400x285  

 

Kulcsfontosságú tárca a korrupció és az oligarcha-polip felszámolásában, várhatóan nem is bízná Matovič akárkire. Két név került elő a sajtóban: a Hospodárske Noviny az OĽANO-s Grendel Gábort emlegeti a belügy kapcsán, a SME napilap viszont Daniel Lipšicet, aki korábban már volt miniszter ennél a tárcánál.

 

Lipšic jelenleg a szlovák közélet kiemelt korrupciós ügyeiben és a Kuciak-gyilkosság ügyében tevékenykedik ügyvédként. Politika pályafutása három évvel ezelőtt tört meg, miután autójával elgázolt egy idősebb férfit. Bár nem indult ellene eljárás, kiszállt a nagypolitikából. Most lehet, hogy visszatér.

 

Igazságügyi minisztérium

 

Az igazságügyi tárca a másik sokat emlegetett tárca a kurrupció elleni harc kapcsán. Főleg, hogy az elmúlt időszak  botrányai és ügyei pontosan megmutatták, milyen mélyen korrumpálódott a szlovák igazságügyi rendszer (Jankovská-ügy, Bödörék, Kočner, stb.).

 

A szlovák sajtóban három nevet emlegettek fel a tárca kapcsán. Az egyik a Za slušné Slovensko mozgalom egyik elindítója, Juraj Šeliga (Za ľudí), Mária Kolíková (Za ľudí) és Milan Vetrák (OĽANO). Šeliga valószínűleg túl fiatal ahhoz, hogy egycsapásra egy ilyen kulcsfontosságú minisztériumot kapjon meg. Sokkal valószínűbb Kolíková kinevezése.

 

Külügyminisztérium

 

A külügyminiszteri poszt iránt egyelőre egyetlen párt sem érdeklődik. Nem csoda. A külügyminiszter személye amolyan garancia arra, hogy Szlovákia marad a pro-európai és atlanti vonalon. Valószjnűleg ezúttal is egy nem párttag politikus kerül majd a tárca élére, erős nyugatbarát orientáltsággal.

 

A Hospodárske Noviny Ján Budajt (OĽANO) és Andrej Kiskát (Za Ľudí) emlegeti a kinevezéssel kapcsolatban, de ez egyelőre elég megalapozatlan tipp.

 

Amit érdemes lesz figyelni, hogy Közép-Európa tekintetében milyen hozzáállású jelöltet választanak külügyminiszternek. Egy szélsőséges példa: abban biztosak lehetünk, hogy egy Rastislav Káčer például azonnal Magyarország- és V4-ellenes retorikával állna munkába. Reméljük, hogy Közép-Európa és a magyarok számára elfogadhatóbb és konstruktívabb diplomatát találnak a pozícióra.

 

Védelmi minisztérium

 

A védelmi tárca tekintetében három nevet emlegetnek a szlovák sajtóban. Ők Jaroslav Naď (OĽANO), Tomáš Valášek (Za ľudí) és Peter Pčolinský (Sme rodina). Állítólag a Sme rodina korábabn már bejelentkezett a tárcáért. Aki azonban a akmpány során találkozott a lakossági fórumokon Jaroslav Naďgyal, az nyilván tapasztalta, hogy az OĽANO számára a védelmi minisztérium kulcsfontosságú, nehéz elképzelni, hogy kiengedik a kezükből. Egyelőre…

 

Pénzügyminisztérium

 

Nem kétséges, hogy van olyan tárca, amit az SaS-nek ajánlhat fel Matovič, az a pénzügy. Nem csak azért, mert Richard Sulík az egyik legfontosabb szövetségesének bizonyult az OĽANO számára, hanem azért is, mert mögötte viszonylag nagyobb szakmai tapasztalat van, mint az OĽANO-ban bárkinél. És igen, maga Sulík lehet Szlovákia következő pénzügyminisztere.

 

Ennek ellenére mi azért valószínűbbnek tartjuk, hogy az OĽANO megtartja magának a pénzügyminiszteri posztot, amelyre várhatóan Eduard Hegert nevezi majd ki. Hogy miért? Bármit is fogad el majd a kormány, annak pénzügyi fedezetét az pénzügyminisztérium biztosítja. Kvázi lehetősége van blokkolni a kormány terveit. A Smer sem adta ki a kezéből soha ezt a tárcát, mert nélküle túlságosan kiszolgáltatott lett volna a koalíciós partnereinek.

 

Mezőgazdasági minisztérium

 

Egy olyan tárcáról van szó, amelyhez rengeteg botrány kapcsolódik, de amely iránt nem olyan nagy a verseny a pártok között. A Sme rodina azonban szinte az elsők között jelezte, hogy igényt tart a mezőgazdasági miniszteri székre. Jelöltje Jaroslav Karahuta lenne. Valószínűleg meg is kapják, mert egyetlen másik párt számára sem prioritás ez a tárca.

 

Oktatási tárca

 

Nehéz időket jelenthet a magyar iskolák számára, ha olyan személy kerül az oktatási minisztérium élére, aki folytatni akarja a smeres kormányok által megtervezett oktatásügyi racionálizációt. Magyarul: az alacsony létszámú iskolák bezárásnak kieszközlését az emeltszintű normatív támogatás csökkentésével.

 

Némi aggodalomra ad okot, hogy a jelöltek között emlegetik Branislav Gröhlinget (SaS). Az SaS számára prioritás az oktatási tárca megszerzése. Gröhling azonban korábbi kijelentései alapján nem idegenkedik a racionalizációtól. Persze ellenzékből mindig bátrabban lehet nyilatkozni, mint kormánypozjcióból.

 

Veronika Remišová nevét is együtt emlegetik az oktatási tárcával, bár ez inkább csak azt jelzi, hogy valahol lennie kellene, de nem fér be sehova. Mivelhogy Remišová eddig főleg szociális kérdésekben szólalt fel, a munkaügyi minisztérium éllén inkább el tudnánk őt képzelni. Miért nincs ott?

 

Munka-, Család- és Szociálisügyi Minisztérium

 

Remišová azért maradt ki, mert a munkaügyi tárcára hárman is bejelentkeztek: Jana Žitňanská (Za ľudí), Vladimír Ledecký (szintén Za ľudí), és a Sme rodina Petra Krištúťková. Ami rendkívül érdekes, hogy a Sme rodina számára nem prioritás a munka- és szociálisügyi tárca, annak ellenére, hogy főleg „szociálisan érzékeny” programjával sikerült szavazatokat szereznie.

 

Ennek oka abban keresendő, hogy a Boris Kollár által meghirdetett több tízezer lakás megépítéséhez nem a munkaügyi, hanem a közlekedési tárcát kellene megszereznie.

 

Közlekedési minisztérium

 

Az építésügyi hatáskört is magába foglaló közlekedési minisztérium a Sme rodina számára prioritás. Miloš Svrčeket szeretné a posztra jelölni. Bár az OĽANO számára az alkotmányos többség fontos, azt pedig csak Boris Kollárékkal együtt tudják biztosítani, a közlekedési tárcára az OĽANO-nak saját jelöltje is van, Ján Marosz személyében.

 

Hogy melyik lenne a jobb, nehéz megmondani, egyik jelölt sem mutatta eddig jelét, hogy kulcsfontosságúnak tartja a déli régiók infrastrukturális fejlesztését, és valószínűleg a függőben lévő északi szakaszok befejezésére fokuszálnának majd. Tény azonban, hogy az OĽANO esetében – ha nem is túl ambiciózus – de van elképzelés a déli régiók infrastrukturális fejlesztését illetően.

 

Gazdasági minisztérium

 

Nem tekintik kulcsfontosságú tárcának, de a közelgő gazdasági lefékeződés tekintetében mégiscsak kiemelt pozíciót jelent majd gazdasági miniszternek lenni. Több nevet is emlegetnek a tárcával kapcsolatban: a fentebb egyszer már említett Eduard Hegert (OĽANO), Štefan Holýt (Sme rodina), és Richard Sulíkot, az SaS elnökét.

 

Hát, ha az Sas nem kapná meg a pénzügyminisztériumot, a gazdasági tárca önmagában nem elég, de kezdetnek jó kárpótlás lenne. Főleg, hogy az SaS szakmai szempontból közelebb áll ehhez a tárcához, mint például a környezetvédelemhez.

 

Környezetvédelmi minisztérium

 

Egyelőre Ján Mičovský (OĽANO) és Anna Zemanová (SaS) nevét ragozzák a tárca kapcsán a szlovák sajtóban, a Sme rodinától esetleg Ján Mizerák is szóba kerülhet. Bár a tárca nem mozgat meg hatalmas pénzeket, az engedélyezési eljárások miatt nagy befolyása van minden „fizikai” projektre az autópályáktól a lakásépítésig. Nem csoda, hogy a Sme rodina prioritásként emlegette. Megjegyezzük, Boris Kollár az utolsó nagy tévévitában ígéretet tett a Csallóköz ivóvízkészletének védelmére –a dánokat azonban nem emlegette fel.

 

Kulturális minisztérium

 

Nem a legvonzóbb tárca, kis pénzeket kezel, és nem túl jó ugródeszka, inkább átmeneti karrierpozíciónak jó. A Hospodárske Noviny Boris Kollárt (Sme rodina) és Natália MIlanovát (OĽANO) emlegette a tárca kapcsán. Az előbbi azonban többször jelezte, hogy nem akar miniszteri posztot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.