Nyitókép: konzervativnyweb.sk

 

A Körkép.sk több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy Andrej Kiska pártja azt fontolgatja, nem lép be Igor Matovič kormányába.

 

A választásokon leggyengébb politikai erőként parlamenti mandátumokat szerzett Za ľudí ellenzékbe vonulásával nem lesz alkotmányos többsége a Matovič-kabinetnek.

 

A február 29-i választásokon a következő eredmény született (zárójelben a mandátumszámok):

 hirdetes_300x300  

 

OĽaNO – 53 képviselői hely

Smer – 38 képviselői hely

Sme rodina – 17 képviselői hely

ĽSNS – 17 képviselői hely

SaS – 13 képviselői hely

Za ľudí – 12 képviselői hely

 

Andrej Kiskáék nehéz döntés előtt állnak. A PS/Spolu kiesésével ugyanis potenciális szövetséges nélkül maradtak a kormányban. Legyen akármilyen értékrendbeli közelség ugyanis a kormányzásra készülő négyes blokk között, Andrej Kisa kilóg a sorból. Igor Matovič már-már baráti kapcsolatai mellett Boris Kollárral és Richard Sulíkkal, Andrej Kiska személye a többi párt részéről is megalapozott óvatosságra int.

 

Mit mutatnak a számok?

 

OĽaNO – Sme rodina – SaS – 84 fős stabil kormányzó többség

OĽaNO – Sme rodina – SaS – Za ľudí – 95 fős alkotmányos többség

 

Mindenesetre a Za ľudí taktikázása komoly kompromisszumokra kényszerítheti Igor Matovičot, aki az eredmények ismere után azonnal az alkotmányos többség igényét jelentette be. Annak érdekében, hogy az országot az alapoktól kezdve meg tudják változtatni.

 

Ebbe a történetbe érkeztek most meg Andrej Kiskáék. A Körképen ahogy azt olvasóink már megszokhatták tőlünk, továbbra is figyelemmel követjük a történéseket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.