Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Igor Matovič , a választásokon győzelmet arató OĽANO elnöke ma Zuzana Čaputová államfővel találkozott. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kormányt akar alakítani.

 

Boris Kollár (a második legerősebb ellenzéki párttá előlépő Sme rodina elnöke) korábban jelezte, hogy a koalíciós tárgyalások prioritása a korrupció felszámolása, vagyis nyilvánosan egyelőre nem szabott semmilyen feltételt az együttműködéshez.

 

Matovič azért kereste fel először a Sme rodinát, mert alkotmányos többség megszerzésére törekszik, amelyhez egy OĽANO – Sme rodina – Sas – Za ľudí kormányt kellene létrehoznia. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a Za ľudí álláspontja bizonytalan.

 hirdetes_810x300  

 

Čaputová: Matovič tisztában van a  felelősséggel

 

Az államfő a Matovičcsal folytatott megbeszélést követően kijelentette, Matovič tisztában van felelősségévé. Azt is hangsúlyozta, hogy mint államfő hamarosan külön egyeztetésekre hívja meg az OĽANO potenciális koalíciós partnereit, csak ezután bízza meg Matovičot kormányalakítással.

 

Igor Matovič az újságírók kérdéseire reagálva ismét sajnálatát fejezte ki, amiért a KDH és a PS-SPOLU nem jutott be a parlamentbe, ugyanakkor hozzátette, hogy minden állampolgár érdekeit képviselni fogja az új kormány és a parlament.

 

Čaputová egyetértve az OĽANO elnökének szándékával kijelentette, hogy “minél nagyobb a parlament legitimitása, annál jobb” .

 

Kiska holnap tárgyal Matovičcsal

 

Matovič kijelentette, hogy még Čaputová előtt találkozni akar Andrej Kiskával. Nem sokkal ezután azonban Andrej Kiska nyilatkozatot tett, amelyben elmondta, hogy a Za ľudí részt akar venni „Szlovákia megváltoztatásában”, mert „erre kaptak mandátumot” a választóiktól. Hozzátette, hogy holnap találkozik Igor Matovičcsal, de csak miután egyeztetett az államfővel.

 

Közben az is kiderült, hogy egyelőre az SaS-nek sincsenek nyilvánosan olyan követelései, amelyek nélkül nem lenne hajlandó kormányt alakítani az OĽANO-val. Matovič még az elnöki palotában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az SaS megkapja a pénzügyminisztériumi posztot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.