Nyitókép: TRVS

 

A gyengére sikerült választási eredmény miatt a Smer-SD elveszti pénzügyi hatalmát. A nyomában azonban ott van a félmillió euróval olcsóbb kampányt folytató győztes párt, az OĽaNO. Az elkövetkezendő négy évben mindkét párt 20 millió euró feletti összeggel gazdálkodhat.

 

Viszonylag komfortos helyzet vár a Sme rodinára, az ĽSNS-re és az SaS-re, akiknek aktuális vagyona 7–8 millió euró körül mozog. Egy választási ciklus 5 választást foglal magába (önkormányzati-, megyei-, parlamenti-, államfő- és EP-választás), amelyeknek a kampánya általában 4–5 millió eurójába kerül a parlamenti pártoknak. A közepesen nagy pártok mindennapos működése évente félmillió euróba kerül, így négy évre kb. 7 millió euróra van szükségük.

 

 hirdetes_300x300  

Pénzügyi szempontból úgy-ahogy el tud majd tengődni az elkövetkezendő négy évben a Za ľudí, a KDH, az MKÖ, az SNS és a PS/SPOLU. Mivel ezek közül a pártok közül csak a Za ľudí jutott be a parlamentbe, ezért ő még képes lesz nagyobb népszerűséget és pénzt hozni a párt konyhájára.

 

Facebook: TIS

 

A PS/Spolu és a Za ľudí pénzügyi helyzetét Szlovákia történetének egyik legdrágább kampánya sínylette meg (kb. 2,5 millió eurós végösszeg mindkét politikai párt esetében), amely jórészt kölcsönökön alapult. Természetesen, ha a PS/Spolun belül megosztják a pénzt, mindkettejüknek kb. egymillió euró marad a további működésre.

 

Így vagy úgy, ezeknek a pártoknak a kétmillió eurós vagyona erős fundraising nélkül éppenhogy csak elég lesz az önkormányzati/megyei választásokra, amelyekre két és fél év múlva kerül sor.

 

A választások után a Most-Híd lényegében a nullán végezte, ugyanis a kétszázalékos választási eredményért az államtól semmit sem kap, holott a kampányuk 1,4 millió euróba került. A Most-Hídhoz hasonlóan megbukott a Štefan Harabin alapította Vlasť párt is. Az 1,2 millió eurós kölcsönből fizetett kampányát nem fogja tudni fedezni az államtól kapott pénzből sem, ugyanis a három százalékos határ alatt maradt (2,93%).

 

Az összesített eredmények a Transparency szakértői becslésein alapulnak, ugyanis nemcsak a pártok vagyonának aktuális állapota nincs közzétéve, de a végső kampánykiadások összege és a tavalyi év átlagbére sem, amelytől a választás végső összeges is függ.

 

Facebook: Transparency International 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.