Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A Za ľudí „készen áll koalícióra lépni” az OĽANO-val, ugyanakkor  „világos elvárásaink vannak” a kormány leendő tagjainak  morális és szakmai hátterét illetően – jelentette ki Andrej Kiska, a liberális Za ľudí elnöke Igor Matovičcsal közös sajtótájékoztatóján.

 

Matovič azzal kezdte a sajtótájékoztató, hogy fontos találkozón vannak túl, majd hangsúlyozta a pártok közös céljait a korrupció elleni harc területén.

 

Andrej Kiska annak ellenére próbál feltételeket állítani az OĽANO számára, hogy mindössze 5,77 százalékot ért el a szombati parlamenti választáson. Kiskáék nem csak azért lehetnek csalódottak, mert gyenge eredményt értek el, hanem azért is, mert nem liberális túlsúlyú kormány készül létrejönni.

 hirdetes_300x300  

 

Ideológiai ellentétek

 

A Za ľudínak főleg a Sme rodinával van problémája, amely nemzetközi szinten Matteo Salvini Liga nevű pártjával és a francia szélsőjobb vezetőjével, Le Pennel szimpatizál, és feléjük orientálódik, ami a liberális, keményen atlantista és proeurópai Kiska számára nyilván nehezen kezelhető körülmény.

 

Igor Matovič számára azonban az alkotmányos többség a cél, hogy 95 mandátummal a kezében valósítsa meg a programját. Ennek egyik része egy új, korrupció ellenes hivatal.

 

Kiska hangsúlyozta, hogy tetszik neki Matovič elképzelése egy korrupcióellenes hivatal létrehozásáról. Matovič ehhez hozzátette, hogy egy ellenőrző hivatalról van szó, ami folyamatosan ellenőrizné minden minisztérium minden tagját, hogy elkerüljék a korrupciót.

 

Sulík hoppon maradhat

 

Szóba kerültek az olyan politikailag bonyolult társadalmi kérdések is, mint az egyneműek regisztrált partnerségének. Ezek később kormánybeli konfliktusok alapjai lehetnek. Matovič szerint a leenedő koalíciós partnerek olyan utat keresnek, hogy az értékrendet érintő politikai kérdések ne váljanak a kormány Achillesz-sarkává.

 

Matovič a miniszteri pozíciókat érintve elmondta, hogy Szlovákiában eddig olyan íratlan szabály működött, miszerint a pénzügyminisztériumot a kormányfőt adó párt jelöli, mert a kormányfő felel az intézkedések fedezeti oldaláért, és így összhangra van szükség. Egyelőre azonban nem zárkózott el attól, hogy egy másik párt jelöltje (konkrétan Richard Sulíkról van szó) foglalja el ezt a tárcavezetői posztot. A pénzügyminiszteri posztért sajtóértesülések szerint Euard Heger (OĽANO) és Richard Sulík (SaS) is bejelentkezett.

 

Csütörtökön dönt a Za ľudí elnöksége

 

A Za ľudí vezetésének hivatalosan párton belüli döntésétől függ, hogy alkotmányos többségű kormánykoalíció alakul-e meg vagy sem. Egy Za ľudí nélküli kormánykoalíciónak 78 képviselője lenne, ami szűk többséget jelent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.