Nyitókép forrása:  HNonline.sk

 

Tízmillió euróból jönne létre a Ján Kuciakról elnevezett oknyomozó újságírói állami alap – jelentette be Igor Matovič (OĽANO), potenciális kormányfő ma Andrej Kiskával folytatott tárgyalásai után. A kormányalakítás kapcsán konkrétumokat nem árult el, mint mondta, reméli, hogy a Za ľudí helyesen dönt.

 

A Za ľudí elnöksége délután 14:00-tól ülésezik. Matovič – aki egyedül áll kamerák elé, Andrej Kiska (Za Ľudí) nem volt vele – elmondása szerint Kiskával átbeszélték, pártja mely miniszteri posztokat szeretné megkapni és hogy mely személyeket jelölheti ezekre. Részleteket azonban nem árult el. Kijelentette, hogy Kiskáék belépnek a kormányba, akkor ma este megkezdődhetnek az első hivatalos tárgyalások.

 

A sajtó ismét arról kezdte el faggatni, hogy a Smerből Sme rodinába tavaly átpártoló MartinBorguľa kaphat-e miniszteri posztot – a közlekedési tárcáért jelentkezett be. Matovič erre reagálva elmondta, hogy „Borguľának nincsenek ambíciói a leendő kormánnyal kapcsolatban“.

 hirdetes_400x285  

 

Nehéz szülés lesz?

 

Matovičnak nincs könnyű dolga, Andrej Kiska ugyanis a liberális sajtóval megtámogatva következetesen igyekszik megtorpedózni a Boris Kollár-féle Sme rodina koalíciós szereplését. Ennek több oka is van. A nyilvánosan felvállalt álláspontjuk szerint a Sme rodinában „morálisan megkérdőjelezhető múltú” személyek is vannak. Tény, hogy sokan Boris Kollárt korábbi éppen alvilági kapcsolatai miatt támadták.

 

A nem elismert okok között azonban az szerepel, hogy Boris Kollár a nemzetközi politikában a francia szélsőjobb vezetőjével, Le Pennel és az egykori olasz belügyminiszterrel, Matteo Salvinivel szimpatizál. A liberális attól tarthatnak, hogy az új kormány Brüsszel-kritikus hangsúlyt kap.

 

Kiskának és általában a liberális-baloldali politikai szférának elég nagy pofon volt, hogy a választáson ennyire gyengén szerepeltek. Lényegében egyetlen Brüsszel-pozitív, keményen atlantista párt jutott be törvényhozásba, az is csak 5,77 százalékot szerzett – ez a Za ľudí.

 

Matovič azonban igyekszik alkotmányozó többséggel rendelkező kormányt alakítani (90+ mandátum), de a sorok között kiolvasható, hogy a Sme rodinát nem áldozná be Kiska kedvéért, hamarább alakítana kényelmes többségű (83 mandátumú) koalíciót Boris Kollárral, mint hogy kockáztasson, hogy 78 mandátummal egyensúlyozzon a parlamentben a Za ľudíval.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!