Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Több fontos, a kormány tevékenységének ellenőrzését segítő intézkedést jelentett be első tárgyalásuk után az új kormány megalakításán dolgozó négy párt elnöke: Igor Matovič (OĽANO) potenciális kormányfő, Boris Kollár (Sme rodina), Richard Sulík (SaS) és Andrej Kiska (Za ľudí). A vállalkozói környezet javítása érdekében is előrelépésekre van kilátás.

 

A Za ľudí elnökségének délutáni ülése a koalícióban való részvétel mellett döntött, így mind a négy demokratikus (most még) ellenzéki párt részt vesz az új kormány megformálásában. A Za ľudí sorsa bizonytalan volt – Andrej Kiska exállamfő pártja 5,77 százalékos eredményével is eljátszotta a drága menyasszonyt, annak ellenére, hogy nyilvánvaló, egy előrehozott választásokkal a Za ľudí (de az SaS is) hatalmasat kockáztatna. Ez azt is jelenti, hogy alkotmányozó többséggel rendelkező kormány alakul Szlovákiában, Igor Matovič (OĽANO) vezetésével. A pártelnökök első koalíciós tárgyalására egy étteremben került sor a Pozsonyi várban.

 

Matovič az esti sajtótájékoztató elején felsorolt több olyan intézkedést, amely a kormány tevékenységének átláthatóságával függ össze. Elmondta, hogy egymillió euró feletti intézkedés esetében az adott minisztérium vagy állami vállalat csak akkor kap zöld utat, ha arról az Árért Éréket (Hodnota za peniaze) azt állapítja meg, hogy az intézkedés megéri.

 hirdetes_810x300  

 

Nyitott kormányzás

 

A másik intézkedés, amiről a potenciális kormányfő beszélt, az a „nyitott kormányzás” elve, amely szerint „ami nem titkos, az nyilvános”. Ez nemcsak megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a szerződést közzéteszik, de a kulcsfontosságú mellékleteit már nem (vagy ki vannak satírozva az „érzékeny” részek), hanem azt is, hogy minden egyes nyilvános szerződés mellékleteivel együtt egyetlen helyen átláthatóan hozzáférhetővé válna a nyilvánosság számára.

 

A harmadik intézkedéssel eszközöket adnának az ellenzék kezébe (a Smer és az ĽSNS), mégpedig olyat, amitől a Smer éveken át megfosztotta saját ellenzékét. A javaslattal Boris Kollár rukkolt elő, és a képviselői ellenőrzések ellehetetlenítésének vetne véget. A parlamenti bizottságok képviselői ellenőrzést rendelhetnek el egy adott ügyben, ám mivel a bizottságokban eddig a kormánypártok voltak többségben, kivételes esetektől eltekintve többnyire leszavazták az ellenzéki kezdeményezést. Kollár javaslatára ez úgy változna meg, hogy egyszerű többség helyett már a bizottsági tagok egyharmada kezdeményezhet majd ilyen ellenőrzést.

 

Ezen felül Matovič újra elismételte, hogy évi 10 millió euróból hozna létre a kormány egy oknyomozó újságírást támogató alapot, amelyben a támogatások odaítéléséről maguk az újságírók dönthetnek majd.

 

Vállalkozói környezet

 

Az érdekesebb jelenetek közé tartozott az is, hogy Boris Kollár megköszönte Andrej Kiskának, hogy csatlakozott (Kiska eredetileg Sme rodina nélküli koalíciót akart). Hangsúlyozta, hogy az új kormánynak teljesen más súlya és legitimitása lehet így, hogy a négy pártnak összesen 95 mandátum áll majd a rendelkezésére.

 

Kiska elmondta, hogy elnöksége egyhangúan a kormányban való részvétel mellett döntött. Újságírói kérdésre leszögezte, hogy erős és stabil kormányt akarnak létrehozni. Egyikük sem akart azonban a minisztériumok elosztásának konkrétumairól beszélni.

 

Richard Sulík elmondta, a négy párt abban is megállapodott, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amelynek célja az lesz, hogy a költségvetési kiadásnövekedés nélküli megoldásokat találjon a vállalkozói környezet javítására.

 

Boris Kollár a sajtótájékoztató végén még hozzátette, hogy egyes politikusok alaptalanul vádolják az új kormányt „szociális érzéketlenséggel”, a koalícióról tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy a korábban elfogadott szociális intézkedéseket nem vonják vissza.

 

Matovič alkotmánytörvénnyel szeretné biztosítani a közmédia függetlenségét és semlegességét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.