Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Peter Pellegrini kormányfő ma megerősítette, hogy aláírta annak a gyógyszernek a használatához az engedélyt, amely Szlovákiában egyelőre még nem hitelesített. A gyógyszerre négy olyan gyermeknek van szüksége, akiknek már nyilvános gyűjtést is szerveztek.

 

Három gyermek Kelet-Szlovákiából származik, egy Galántáról. A 22 hónapos Riško, a 1,5 éves Alexko, az öt hónapos Alexej és az egyéves Amélia 1-es típusú spinális izomatrófiában, más néven gerinc eredetű izomsorvadásban szenved (angolul Spinal Muscular Atrophy, rövidítve SMA).

 

 hirdetes_300x300  

A reményt számukra a Zolgensma speciális gyógyszer jelenti, ami Szlovákiában eddig még nincs hitelesítve. A gyógyszer ára meghaladja a kétmillió amerikai dollárt.

 

Az egyik család nem kér a kormány pénzéből

 

A gyermekek szülei nyilvános gyűjtés keretében próbálták összegyűjteni a pénzt a gyógyszerre, a gyűjtésbe pedig rengeteg ismert személy is bekapcsolódott.

 

A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy a gyógyszert két éves korig muszáj beadni a gyermeknek.

 

 „Találtunk olyan orvosokat, akik aláírták ezt a beleegyezést. Az Általános Egészségbiztosítóval pedig megegyeztem, hogy átfizetik a gyógyszer összegét“

 

– erősítette meg Pellegrini, aki jelenleg még az egészségügyi miniszteri posztot is betölti.

 

A probléma azonban ott gyökerezik, hogy az állami egészségbiztosítóban a négy közül csupán egy gyermek van, a másik kettő magán egészségbiztosítóhoz tartozik, egy család pedig kijelentette, nem fogad el pénzt a kormánytól.

 

Pellegrini Matovič felszólítása után cselekedett

 

A szülők még február elején próbáltak meg a segítségnyújtásról tárgyalni az egészségügyi minisztériummal, a tárca hivatalnokaival azonban nem sikerült megegyezniük.

 

Az OĽaNO vezére, Igor Matovič és a Sme rodina mozgalom elnöke, Boris Kollár a választások után közösen szólították fel Pellegrinit arra, hogy cselekedjen.

 

 „Nagyon örülnék neki, ha Pellegrini még azelőtt teljesítené ezt a feladatot, mielőtt elkezd csomagolni“

 

– jelentette ki a hét elején Matovič.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!