Nyitókép: postoj.sk

 

Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina), Richard Sulík (SaS) és Veronika Remišová (Za ľudí) voltak a szlovák közrádió szombat déli politikai beszélgetőműsorának vendégei.

 

A témák közül kiemelt helyet kapott a külpolitika, a korrupcióellenes harc, és a minisztériumok elosztása. A Za ľudí és a Sme rodina közti nem éppen felhőtlen viszony a műsorban is megmutatkozott.

 

A kormányalakítás helyett inkább a családját választó Andrej Kiskát a párt első alelnöke, Veronika Remišová helyettesítette, és mondta el a Za ľudí fő elvárásait az új kormánytól.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem szeretném, ha Le Penék járnának szlovákiai látogatásokra, akit korrupcióval vádolnak“

 

–fogalmazta meg elvárásait partnerével szemben a körvonalazódó új kormány leggyengébb tagja.

 

Remišová ezzel a Sme rodina külpolitikai kapcsolataira utalt, Boris Kollárék ugyanis a francia szélsőséges Le Penékkel vannak közös frakcióban az EP-ben.

 

Boris Kollár erre azzal válaszolt, hogy más francia politikusokat, köztük Nicolas Sárközyt is vizsgálják, és ha a párt megkapja a házelnöki posztot, meg fogják tudni különböztetni az ország külpolitikai orientáltságát saját pártjuk uniós kapcsolataitól.

 

„Le Pen a szövetségesünk volt és marad is“

 

– reagált Kollár, figyelmeztetve Remišovát arra, hogy ők sem szólnak bele abba, hogy ki kivel van együtt közös frakcióban Brüsszelben.

 

Igor Matovič elmondta, hogy eszébe sem jutott megkérdőjelezni a Sme rodina külpolitikai irányultságát. Ha Kollár házelnök lesz, szerinte igazodni fog a kormánykoalíció elvárásaihoz.

 

„Kollárral való eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy amiben megegyeztünk, az érvényes és betartja“

 

– hangsúlyozta a várható miniszterelnök.

 

A pártok egyetértettek abban, hogy a kormányzást a nyitottság és a transzparencia szellemében képzelik el, azaz, ami nem titkos, az nyilvános. Törekedni fognak arra, hogy minden információ gyorsan elérhető, könnyen kereshető formában rendelkezésre álljon.

 

A négypárti koalíció választási programjaik 90 százaléka hasonló, ami az ország maffiától való megtisztítását illeti, így vélhetően könnyen megegyezésre jutnak majd az alapvető kérdésekben.

 

Céljuk, hogy a rendőrséget, bíróságot, ügyészséget is megtisztítsák a maffiától, és végre érvényt szerezzenek az igazságosságnak. Hogy a bírósági végzések, rendőrségi ügyek ne attól függjenek, kinek mennyi pénze, milyen kapcsolatrendszere van, hanem hogy kinek van igaza.

 

Boris Kollár szerint a törvények jók, csak az emberek, akik oda kerültek, nem voltak a legalkalmasabbak a feladatra.

 

Remišová emlékeztetett, hogy Igor Matovič nagyon komoly mandátumot kapott a választásokon arra, hogy alapjaitól kezdve javítsa meg az országot.

 

„Az összes jóakaratú embert szeretném bevonni a kormányzásba, hogy alkotmányos többséggel alapvető változásokat végezhessünk úgy, hogy a bíróság, az ügyészség végre a tisztességről szóljon“

 

– zárta Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: kormányalakítás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!