Nyitókép forrása: topky.sk

 

Nagy valószínűséggel az OĽANO fogja megkapni az egészségügyi tárcát, Igor Matovič állítja, nem félnek a karriertemetőnek is számító egészségügyi tárcától, beszédes azonban, hogy leendő koalíciós partnerei nem kapkodtak a kampány során legtöbbet emlegetett szakterület után.

 

Egy hét telt el azóta, hogy a köztársasági elnök kormányalakítással bízta meg Igor Matovičot, a leendő kormányfő azonban következetesen hallgat arról, melyik párt melyik miniszteri posztot akarja megkaparintani, így a sajtó csak a nyilvánvaló esetekről tud információkat közölni.

 

Matovič a Markíza televízió Na telo (Testre szabott kérdések) című politikai műsorában elárulta, hogy csak az OĽANO mutatott érdeklődést az egészségügyi tárca iránt. Ez nem annyira meglepő, hiszen négy éve szintén a legnagyobb kormánypárté volt a karriertemetőnek tekintett szaktárca, mi több, kétszer is olyan ember kapta meg a miniszteri posztot, akik nem gondolkoztak vagy nem szorultak rá hosszú politikai karrierre.

 hirdetes_810x300  

 

Magyarul: az egészségügy enyhén szólva sem számít dobbantónak a nagypolitikában.

 

Matovičék a Smer és a Penta ellen tüntettek: 5 000 égő mécses az évente feleslegesen elhunyt személyekért

 

Elkerülhető halálesetek

 

Az egészségügy helyzete Szlovákiában rendkívül elszomorító. Erről nem csak a penészes, leélt, felszerelés nélküli kórházak tanúskodnak, hanem az a szomorú statisztika, miszerint évente 5000-rel több elkerülhető haláleset történik Szlovákiában az uniós átlagához képest, és pár ezerrel több, mint például a viszonyítási pontnak inkább számító Csehországban.

 

Az elkerülhető halálesetek egyértelműen a rendszer hiányosságait mutatják. Az ilyen elhalálozásokat az okozza, hogy nem diagnosztizálják vagy kezelik időben a betegséget a kórházak kapacitáshiánya, a végeláthatatlan várólisták vagy a felszerelések, gyógyszerek hiánya miatt. Például nem tudják időben diagnosztizálni az agresszív betegségeket, és ha végül meg is találják őket, újra hónapokat kell várni a kezelésre, miközben a beteg ideje szó szerint lejár.

 

Matovič: így lopott el a PENTA a Smer segítségével 400 milliót az egészségügyből

 

Egy kardiológus veszi át a gyeplőt

 

Az egészségüggyel a választási kampány során mindegyik párt foglalkozott, mindegyik a helyzet javítását ígérte, és mint annyiszor korábban, a választások után hirtelen senki sem kap a lehetőség után, hogy bizonyítson. Főleg azért, mert aki felvállalja a tárca irányítását a súlyos problémák és az egészségügy állapotához kapcsolt érzelmek ellenére, az gyakorlatilag megásta saját politikai karrierjének sírgödrét. Megjegyezzük, a sokat irigyelt Németországban is ugyanez a helyzet, pedig ott teljesen más színvonalú ellátásról lehet beszélni.

 

Igor Matovič elárulta, hogy kit jelöl pártja az egészségügyi miniszteri posztra:

„Két jelöltből választunk majd, de Marek Krajči a favorit”

 

fogalmazott. Krajči már régóta az OĽANO egyik fő szakmai vezetője, munkáját tekintve kardiológus.

 

Ez eddig az első miniszteri poszt, amelynek valószínű jelöltje ismert.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.