Nyitókép forrása: tvonviny.sk

 

Hétfőtől egy hét kényszerszünidőre küldik a diákokat a malackai alapiskolák. Jiraj Říha polgármester jelezte, hogy kérvényezni fogja a Pozsony megye alá tartozó középiskolák átmeneti bezárását is. Olaszországban egy egész tartomány vesztegzár alá helyeztek.

 

FRISSÍTVE: 11:33 –Kassa lemondta a város saját tömegrendezvényeinek megvalósítását. Azokról az eseményekről van szó, amely hétfőtő (március 9-től) vannak. Visszavonásig tilos tömegrendezvényeket szervezni a köztereken, elmaradnak a városi sportesemények, a városi iskolák kirándulásai, és tilos látogatni a városi szociális otthonokat.

 

Kassán egyelőre nem erősítették meg koronavírus jelenlétét, ennek ellenére a város vezetői tudatosítják, hogy mint az ország második legnagyobb települése, sokkal nagyobb lehet a fertőzés terjedésének tempója.

 hirdetes_810x300  

 

9:48 – Pozsonyban egy újabb iskolát zárnak be a koronavírus miatt. Hétfőtől zárva tart az óvárosi Cambridge International School, mert az egyik diákjuk hozzátartozójánál COVID-19-et állapítottak meg.

 

9:02 – Bulgáriában is felütötte a fejét a kór – az egyik utolsó európai ország volt, ahol még neme jelent meg a koronavírus.

 

8:45 – Az olasz kormány vasárnap virradóra elrendelte egész Lombardia tartomány karanténba helyezését, a lezárt zónába csak vészhelyzetek esetén lehet belépni. A vesztegzár 15 millió embert érint. Az Olaszországban eddig példa nélküli intézkedés április 3-ig tart. A lezárt zónában bezárták a múzeumokat, bárokat, stadionokat. A kávézók és éttermek csak azzal feltétellel maradhattak nyitva, hogy garantálni tudják: a vendégek legalább egy méteres távolságban vannak egymástól.

 


 

Říha a sajtónak szombaton elmondta, hogy tíz személy van házi karanténban, mivel közvetlen kontaktusba kerültek azzal a nővel, aki esetében szombaton igazolták a tesztek, hogy koronavírussal fertőzött. A nő az egyik szociális otthonban dolgozott, a karanténba került tíz személy mind ennek az otthonnak a lakója.

 

A szociális otthon további tizenkét lakója légúti fertőzés tüneteit mutatja, ők is házi karanténba kerültek. A helyi válságstáb azt javasolta az intézmény vezetőinek, hogy 14 napra teljesen zárják le az otthont.

 

A polgármester felszólította a város összes idősek otthonát, hogy átmenetileg függesszék fel tevékenységüket. Elrendelték az összes kulturális, társadalmi és sportrendezvény törlését. A lakosságot felszólították, hogy a városi hivatallal és a hatóságokkal kizárólag írásos, de inkább elektronikus formában kommunikáljon.

 

Szlovákiában jelenleg 3 igazolt koronavírusos eset van, további négy szlovák állampolgár Ausztriában került a karanténba.

 

Európában a legsúlyosabb helyzet Olaszországban van. A szombat esti adatok szerint 24 óra leforgása alatt a betegek száma 1247 fővel emelkedett 5883 főre. A halálos áldozatok száma 233, másik 500 személy sikeresen kilábalt a fertőzésből.

 

Jelenleg a világban 105 600 fertőzöttet tartanak nyilván. A járvány kitörése óta 3555 ember halt bele a kórba, 58 ezer felgyógyult. Kínában több mint 80 ezer beteget tartanak számon, a második helyen Dél-Korea áll 7000 fertőzöttel, a harmadikon pedig Olaszország, de Iránban is több mint 5800 megbetegedést tartanak hivatalosan nyilván. Ott a betegség magasrangú politikai vezetőket is ágynak döntött, és volt olyan politikus, aki nem élte túl a COVID-19-el folytatott harcot.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!