Nyitókép: Körkép.sk

 

Cikkünk végén a teljes lista.

 

Ki okozott csalódást, és ki szerepelt viszonylat elfogadhatóan a rossz eredmény ellenére is?

 

A Körkép.sk megnézte, hogy a leadott karikákat illetően melyik képviselőjelölt ugrott, illetve zuhant a legtöbbet az MKÖ, illetve Most-Híd választási listáján.

 hirdetes_400x285  

 

A megfelelő következtetések levonásához

 

A parlamenti választások eredményeinek kiértékelése javában zajlik. A magyar érdekeltségű tömörülések már a jövőt tervezik, de nem mindegy, hogy kikkel. Mint ahogy nem mindegy az sem, hogy milyen következtetéseket, tanulságokat vonnak le arra vonatkozóan, hogy ne ismételjék meg ugyanazokat a hibákat.

 

A képviselőjelöltek súlyát, népszerűségét a karikák száma mutatja. Megnéztük, hogyan alakult az MKÖ 150 fős jelöltlistája az egyéni karikák száma alapján.

 

A végeredmény több érdekességet is mutat.

 

Akik jól szerepeltek

 

A 3 legnagyobb ugrást az MKP nagy öregjei, Berényi József (+ 145 hely), Csáky Pál (+ 139 hely) és Szigeti László (+ 120 hely) produkálta.  Ők azonban (Németh Gabriella szociálisügyi alelnökkel, aki csalódást keltően csak alig 886 karikát szerzett) a lista utolsó helyeiről indultak, ami karikázási szempontból viszonylag kedvező pozíció.

 

További pozitív eredmény az Új Egység Mozgalom két tagjának, Samu Istvánnak (+ 97 hely ) és Iván Lászlónak ((+ 59 hely) az eredménye. Ugyanúgy kiemelendő a DAC szurkolóinak körében is jól ismert, Dunaszerdahely alpolgármesterének, Karaffa Attilának a szereplése, aki a 109. helyről 65 helyet ugrott előre. Még nála is jobban szerepelt a somorjai Méry János, aki 66 helyet javított saját pozícióján. Mind a négy személy esetében elmondható, hogy a nemzeti vonalat képviselik.

 

Az MKÖ tagjai a választási program bemutatjóján. Kép: Körkép.sk

 

Az Összefogás Mozgalom közül a legnagyobb ugrást Stubendek Attila érte el, aki a 141. helyről 44-et ugorva a 97.helyre tornázta fel magát. Továbbá Bauer Ildikó, aki 4484 karikával 32 helyet javítva a 15. legjobb eredményt érte el. Mivel a jelöltek neveinél nem volt feltüntetve, ki melyik pártból érkezett, nehéz megállapítani, hogy a többi, viszonylag jó eredményt elért jelölt honnan érkezett.

 

Legalább 20 helyet előre ugorva a választási eredményhez nagyban hozzájárultak még a következő jelöltek (a teljesség igénye nélkül):

 

Csúsz Péter (MKP-+72 hely), Hájos Zoltán (MKP + 23 helyezés), Horváth Zoltán (Összefogás+ 21 helyezés). Takács István (+ 43 hely), Bokor Réka (Összefogás, + 35 helyezés), Mag Fodor Enikő és Szitás Péter (mindkető Összefogás, + 29 helyezés).

 

Akik csalódást keltettek

 

Az Összefogás Mozgalom elnöke, Mózes Szabolcs 6 helyet rontva a másodikról a 8-ra esett vissza. Igaz, hogy a fiatal politikus alig néhány hónapja lépett be a politikába, korábban azonban az Új Szó újságírójaként kellő ismertségre tehetett szert, mint ahogy listavezetőként is komoly médiafelületet kapott. Mellette az Összefogás részéről Ráczová Orsolya is csalódást keltett, aki szakértőként ugyan a 28. helyen kapott bizonyítási lehetőséget, de végül 40 pozíciót rontva a 68. helyen végzett.

 

Az MKP tagjai közül Menyhárt József egyik favoritja, a TA3-ban is leszerepelt, a hetedik helyről a 26.-ra visszaesett Domin István, Izsa polgármestere keltett csalódást. Továbbá Ondová Reiter Flóra (MKP), aki 49 helyet rontott.

 

A legrosszabb eredményt talán Simon Zsolt pártjának képviselőjelöltjei érték el, akik egyáltalán nem tudták hozni a tőlük elvárt eredményt. Sztruhár František abszolút negatív rekordot döntve a 34. helyról kerek 100 pozíciót zuhant a szerzett karikák számát tekintve, Janits Erzsébet a 8.-ról csak a 37. helyre került a leadott karikák száma alapján, a korábban évekig a Fideszt és Orbán Viktort szapuló Gál Zsolt pedig a 12. helyről a 27.-re.

 

Gencs megelőzte Hervayt

 

További érdekesség, hogy míg a mondhatni házi versenyben a Nagyszombat megyei képviselő, nagyszarvai Hervay Rozália a 117-helyről indulva alig 305 karikát szerezve 10 helyet rontott, addig a családhoz kötődő fiatal gellei Gencs Kinga a 120.helyről 376 karikával 7 helyet tudott javítani saját pozícióján.

 

Íme, a végeredmény:

 

 

Frissítve: Ahogy azt cikkünk megjelenése után az egyik képviselőjelölt jelezte, ahhoz, hogy valaki reálisan is ugorni tudjon listán belül, a listára leadott szavazatok legalább 3 százalékát meg kell szereznie. Az MKÖ nem jutott be a parlamentbe, így a 3 % mint feltétel cikkünk szempontjából irreleváns. Fontos tudni azonban, hogy ki mennyivel járult hozzá a 3,9 százalékos eredményhez.

 

Hamarosan jövünk a Most-Híd eredményeivel is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.