Nyitókép: webnoviny.sk

 

Hétfőtől tömegesen jelentették be a megyei és helyi önkormányzatok, hogy a koronavírus terjedését megfékezendő határozott vagy határozatlan ideig bezárják a fennhatóságuk alá tartozó intézményeket – köztük az iskolákat és óvodákat is. De mit tegyen a szülő, ha gyermeke kötelező érvénnyel otthon kell, hogy maradjon, miközben szabadság esetleg nem áll rendelkezésre?

 

A Szociális  Biztosító még a hétfői nap folyamán tette közzé honlapján, hogy az aktuális helyzetre való tekintettel egyszerűsítette az ügyintézést a biztosítottak részére az ún. PN-es (betegállomány) és betegápolási (beteg gyermekkel való otthonmaradás esetén) ügyek lefolytatásánál.

 

Ennek elsődleges oka, hogy a biztosító szeretné minél inkább elkerülni a fizikai kontaktust az emberek között a körzeti orvosnál, gyermekorvosnál és a Szociális Biztosító fiókjaiban.

 hirdetes_810x300  

 

Amennyiben 10 éven aluli gyermekünk azért kénytelen otthon maradni, mert az iskola/óvoda fenntartója elrendelt karantén miatt bezárja az oktatási intézményt, a szülő érvényesítheti jogát a betegápolásra. Ehhez fel kell hívnia a Szociális Biztosító lakhelye szerinti fiókját, vagy írásban kell elküldenie kérvényét – ehhez itt található letölthető formanyomtatvány.

 

Amennyiben 10 évnél idősebb gyermekről van szó, a szülőnek fel kell vennie a kapcsolatot telefonon gyermekorvosával, aki értékelheti úgy az aktuális helyzetet, hogy akár a betegség jelenléte nélkül is szükség lehet a gyermek egész napos személyes gondozására, ápolására. Ebben az esetben a gyermekorvos adja ki a betegápolási kérvényt és küldi el a Szociális Biztosítóba.

 

A biztosító a kérvények elbírálásánál mindkét esetben ellenőrzi, hogy a kérvényező minden feltételt teljesít-e a gondozási díj kifizetéséhez – leginkább azt, hogy rendelkezik-e betegbiztosítással.

 

Ha a karantén meghaladja a 10 napot, ami alatt a biztosító fizeti a gondozási díjat, akkor az iskola/óvodafenntartó igazolása szerint meghosszabbíthatja a betegápolás támogatott idejét is.

 

Mi a helyzet betegség esetén?

 

A biztosított, aki kockázatos területről tért vissza, függetlenül attól, hogy produkál-e tüneteket, vagy bár nem utazott sehova, de betegség tüneteit mutatja, telefonon kell hogy felvegye a kapcsolatot kezelőorvosával. A körzeti orvos a telefonbeszélgetés alapján ítéli meg, hogy a beteget betegállományba helyezi-e. Ha igen, akkor kiállítja az átmeneti betegállományról (PN) szóló igazolást, melyre jól látható helyre felírja a beteg telefonszámát és a diagnózist.

 

Az orvos a beteg aláírásának hiánya ellenére elküldi az igazolást a Szociális Biztosítóba, a biztosító pedig továbbküldi a munkáltatónak a rá vonatkozó mellékletet. A betegnek, aki alkalmazásban áll, kötelessége telefonon, vagy e-mailben értesíteni munkáltatóját a betegállományba-helyezéséről.

 

A biztosító a feltüntetett telefonszámon felveszi a kapcsolatot a beteggel, és érdeklődni fog arról, hogy igényt tart-e a betegsegély (nemocenská dávka) kifizetésére. Amennyiben igen, úgy segít a kérvény intézésében.

 

Ha a beteg nem adott meg telefonszámot a körzeti orvosának, akkor kénytelen lesz maga felvenni a kapcsolatot a biztosítóval.

 

A Szociális Biztosító felhívta a biztosítottak figyelmét arra, hogy a fenti eljárások csak abban az esetben érvényesek, ha az alaphelyzet összefügg a koronavírus-fertőzés terjedésével. Minden más esetben (értsd, ha nem áll fenn koronavírus-fertőzés gyanúja) a szokásos eljárás szerint fizetik ki betegápolási díjat és a betegsegélyt is.

 

A félreértések elkerülése érdekében erősen javallott külön is felvenni a kapcsolatot a Szociális Biztosítóval!

 

socpoist.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.