Nyitókép: TabletTv/reprofotó

 

Frissítve: 20:11 A központi válságstáb kemény intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt. Mindezt Peter Pellegrini kormányfő közölte a válságstáb ülése után. Elmondása szerint az intézkedések célja, hogy „időt nyerjünk, és legyen időnk a megfelelő intézkedések meghozatalára”.

 

Pellegrini kijelentette, hogy a kínai kormány segítő kezet ajánlott fel a segédeszközök bebiztosítására. Továbbá azt is hozzátette, hogy az egyszeri használatú szájmaszkokat a lehető legnagyobb számban fogják osztogatni a polgárok között, hogy szükség esetén bárki használhassa őket. A kormányfő azt is hozzátette, hogy már lefoglalták az első 20 új lélegeztetőgépet. A cél legalább 100 új darab beszerzése. Elmondása szerint az állam csak annyi gépet tud megvásárolni, amennyit a megfelelő személyzettel működtetni is tud.

 

 hirdetes_300x300  

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes kórházak elhalasztják a tervezett műtéteket azért, hogy legyen elég kapacitásuk a koronavírusos betegekre.

 

A bevezetett intézkedések:

 

1. Repterek

 

Mindhárom nemzetközi repülőteret, a pozsonyit, a kassait és a poprádit is lezárják a személyforgalom előtt.

 

2. Határátkelőhelyek, személyi mozgás

 

A határátkelőhelyeken holnaptól, azaz március 13-tól reggel 7.00 órától ellenőrzéseket fognak bevezetni, és csak azok a polgárok léphetnek be az ország területére, akiknek itt van az állandó vagy átmeneti lakhelyük.

 

A Pozsony környéki falvakba, pontosabban a Magyarországra és Ausztriába ingázó dolgozók engedéllyel járhatnak át a határon. Az ezzel kapcsolatos részleteket a rendőrség és a belügyminisztérium illetékesei készítik majd el.

 

3. Vonat és autóbuszközlekedés

 

A belföldi vonatközlekedés a szünidei, illetve hétvégi menetrend szerint fog közlekedni, de a nemzetközi vonat- és autóbuszközlekedést leállítják, kivételt képez az ellátás szállítása.

 

4. Korlátozzák az állami hivatalok nyitvatartási idejét

 

Az állami hivatalok, beleértve a Szociális Biztosító nyitvatartását szintén módosítják, naponta csak három órát lesznek nyitva. A hivatalokban tartózkodó ügyfelek létszámát, ill. mozgását pedig szabályozni fogják.

 

5. Adóbevallások

 

A kormányfő javasolta, hogy igényeljük a március végi leadási határidő kitolását júniusra

 

6. Utazási irodák útjai

 

Az összes utazási iroda külföldre tervezett útját törölni készülnek, de ezt a gazdasági minisztérium fogja oldani.

 

7. Bezárnak az aquaparkok, síközpontok, gyereksarkok, uszodák

 

Ugyanúgy bezárják kapuikat a kulturális és szociális intézmények, az éjszakai bárok, sí- és wellness központok, valamint az aquaparkok. Az első hírekkel ellentétben az éttermeket és a hotelokat nem kell még bezárni.

 

8. 14 napos kötelező karantén mindenkinek, aki külföldről jön haza

 

A válságstáb arról is döntött, hogy mindenkit 14 napos kötelező karanténba fognak helyezni, aki külföldről tér haza. Eddig a kötelező karantén csupán az Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából hazatérő polgárokra vonatkozott. Holnaptól mindenkire vonatkozik.

 

9. Oktatási intézmények

 

A válságstáb döntése alapján hétfőtől (márc. 16.) bezárják az összes iskolát és oktatási intézményt legkevesebb 14 napra.

 

Elhalasztják az érettségi vizsgákat és a középiskolai felvételiket is a koronavírus miatt

 

10. Korlátozzák a bevásárlóközpontok nyitvatartását

 

A bevásárlóközpontok működése is korlátozva lesz, hétvégén csupán élelmiszert, gyógyszert és drogériát lehet majd vásárolni. Saková szerint előfordulhat, hogy hétköznapi nyitvatartást is módosítani fogják, attól függően, mennyien fogják látogatni a bevásárlóközpontokat.

 

11. Kulturális – és sportesemények

 

Továbbra sem lehet látogatni kulturális-, sport- és nyilvános eseményeket.

 

„14 nap alatt nem áll le a világ. Senkivel semmi nem történik, ha nem megy el úszni vagy istentiszteletre, esetleg elmarad a sítúrája. Legyünk felelősek egymásért. Sokkolt, hogy annak ellenére, hogy Pozsony főpolgármestere bejelentette, kerüljük el a szociális intézmények látogatását, megugrott a személyi mozgás. A gyerekek és az unokák ugyanis felkerekedtek, hogy meglátogassák a nagyszülőket”

 

– jegyezte meg Pellegrini.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.