Ibolya
  • HUF: 345.90
  • USD: 1.19
  • 23 °C
  • 34 °C
Belföld

Miért tartóztatták le Kočner bíróit? Pénz a borítékban, parfüm ajándékba a kedvező ítéletért

Vladimir Sklenka bíró vallomása végleg lerántja a leplet a bírósági korrupcióról

Nyitókép: aktuality.sk

 

A NAKA szerdán nagyszabású akció keretében 18 főt, köztük 13 bírót tartóztatott le. A közös bennünk, hogy mindannyian szívességet tettek Marian Kočnernek egy-egy kedvező ítélettel. Az újságíró gyilkosságban is megvádolt Kočner pedig a szívességekért cserébe “rendkívül nagylelkű” volt a bírókkal, akik szerették a luxust.

 

Hirdetés(x)

A Threema-üzenetek újabb fejezetet nyitottak a korrupció lefülelésében. Vladimir Sklenka bíró egyelőre nem vádlott, miután együttműködik a rendőrséggel, így az üzeneteken túl olyan információk birtokába jutottak a rendőrök, amilyenekről talán álmodni sem mertek.

 

Parfüm, virágcsokor, retikül, de leginkább pénz, sok-sok pénz a borítékban. Így hálálta meg Kočner és mások a segítséget a bíróknak.

 

Sklenka vallomásaiból kiderült, hogy nem egy esetben a bírósági per mindkét résztvevője pénzt kínált neki a kedvező ítéletért… Egy esetben Kočner egy magáncég nevében lobbizott Monika Jankovská közbenjárására, a másik oldalon pedig egy állami vállalat állt. Ebben a helyzetben a korábbi államtitkár ráadásul épp az ország érdeke ellen lobbizott, miközben az állami vállalatnál több millió eurós kár fenyegetett pervesztés esetén.

 

Sklenka állítólag először beleegyezett Jankovskáék kérésébe és 100 ezer eurót kért az ügy elintézéséért. A kenőpénzt a tegnap letartóztatott Andrea Haitovánál kellett felvennie, aki Monika Jankovská testvére is egyben. Sklenka vallomása szerint Haitová teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy milyen pénz van nála, és hogy miért kell átadnia Sklenkának.

 

Később ugyanebbe az ügyletbe belépett egy másik kerületi bíró, Richard Molnár személyében. Ő tudott Jankovská lobbizásáról, viszont pont az ellenkezőjét szerette volna elintézni Sklenkával. Ő tehát az állami vállalat érdekében lobbizott a bírónál. Ráadásul egy USB-kulcson a bírósági döntés előre megírt változatát is átadta Sklenkának.

 

Végül Sklenka az állami vállalat javára hozott döntést, így Jankovskáék hoppon maradtak. Sklenka vallomása szerint Molnár 20 ezer eurót fizetett ki neki a kedvező döntésért, melyet a bíróság épülete előtt adott át egy könyvben, amit előzőleg egy műanyag szatyorba tett bele.

 

Az Aktuality.sk és a Denník N is hozzájutott azokhoz a rendőrségi dokumentumokhoz, amelyekből további részletek is kiderülnek. Szerkesztőségünk folyamatosan követi az eseményeket a későbbiekben is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Baranyai Tamás, Magyarország
2020. Már. 13. 11:23

Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Olvasók! Hírérzékeny olvasóként az a véleményem, hogy az eljárást egy magát menteni próbáló, valószínűleg rossz útra tévedt bíró "együttműködésére" alapozva indították el, megalapozatlanul, körültekintés nélkül, az ilyen kényes ügyekben elvárható óvatosság mellőzésével. Egyet biztosan elértek vele, hogy a szlovák társadalom közrendbe vetett hite meginogjon. Biztos vagyok benne, hogy kis idő múlva kiderül, hogy a legtöbb érintett megalapozatlanul, alapos ok nélkül került az eljárás hatálya alá. Ki és hogyan fogja helyre tenni az így okozott társadalmi károkat és egyéni erkölcsi sérelmeket? Szerintem ez helyrehozhatatlan. Az újságírók felelőssége ilyenkor fokozottan nagy, ezért indokolt lenne, ha a tudósítások tárgyilagosak és logikusan szerkesztettek maradnának, ügyelve a szenzációhajhásznak tűnő szóhasználatokra (pl. "majmocskái"), vagy utalva arra a tényre, hogy a pénzt állítólagosan átvevő személy őrizetbe vételével az Alkotmánybíróság mégsem értett egyet. Megalapozott gyanú vagy alapos bizonyítékok esetén biztosan nem így döntött volna testület. Azon is elgondolkodtam, hogy a 9.000 (kilenc ezer!!) üzenetváltás mennyire szoros kapcsolatot jelentett, de számomra felfoghatatlan méretű és időben is hosszú időszakot kellett felölelnie. Ez nem tűnt fel korábban senkinek? Az ártatlanul meghurcoltakért szorítok és remélem, hogy a magát gátlástalanul menteni próbáló személy vádalku keretében nem ússza meg büntetlenül a 9.000 üzenetváltással mérhető, szorgos tevékenységét, mások durva lejáratását.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket