Nyitókép: GettyImeges

 

Hiány van védőfelszerelésekből, amivel az állam nem kezdett el időben foglalkozni – jelentette ki a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS). Véleményük szerint Szlovákia nincs felkészülve a koronavírus-járványra.

 

A kórházakat meglepte Peter Pellegrini kormányfő azon kijelentése, miszerint a rendelkezésünkre áll egy tábori kórház.

 

 hirdetes_400x285  

„Nem tudjuk elképzelni, hogy kik dolgoznának ebben a tábori kórházban, hiszen a szektorunk súlyos személyzeti válsággal küzd, és gondot okoz az olyan mértékű egészségügyi ellátás bebiztosítása, mint amilyen 10 évvel ezelőtt volt“

 

– jegyezték meg a kórházak.

 

Kevés védőfelszerelés

 

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége már két héttel ezelőtt – tehát akkor, amikor még egyetlen fertőzött személyről sem tudtak – hivatalos levélben informálódott a minisztériumtól és az Állami Tartalékalaptól, hogy mennyi védőfelszereléssel rendelkeznek.

 

„Azért, hogy a tagjaink – hangsúlyozom, hogy 75 kórházról és 26 700 egészségügyi dolgozóról van szó – tudják, mivel számoljanak”

 

– jelentette ki a szövetség.

 

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége a mai napig vár a válaszra.

 

A szövetség eközben felmérést végzett a tagjainál az aktuális védőfelszerelések állapotáról. Mint kiderült, a védőfelszerelésekből hiány van, a bebiztosításuk pedig problémát okoz.

 

„A felkészültségi állapot és a kormány által tett kijelentések őszintesége a Csehszlovák Kommunista Párt és Csernobil szintjén vannak“

 

– kommentálta az ANS.

 

Nem létezik olyan, hogy „állami páciens”

 

Az ANS szerint szörnyű érzés volt, amikor Pellegrini kijelentette, hogy a magán intézmények gondoskodjanak magukról, mert ők csak az állami intézményekkel foglalkoznak.

 

 „Ez a kijelentés mindenen túlmegy. Hogy gondolkodhat így egy olyan ember, akinek állítólag fontos a polgárok egészsége és védelme. Nem létezik állami páciens és más páciens, akik közül a más páciens nem érdekel bennünket“

 

– jelentette ki az ANS.

 

A szövetség néhány tagja már jelezte, hogy a tartalékaik csak néhány hétig tartanak ki, az újakat pedig csak nagy erőfeszítések árán tudják beszerezni.

 

 „Az egészségügyi alkalmazottaknak vírus elleni védőfelszerelésre van szükségük, nem pedig propagációs szabadidős szájmaszkokra. Igen, ezekre is szükség van, ha valakit nem szeretnénk leköhögni, de a vírus ellen nem véd. Olyan érzésünk van, hogy minket, egészségügyi alkalmazottak és a polgárokat, valaki nagyon felültette“

 

– zárta le az ANS.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.