Nyitókép: Körkép.sk

 

Még Andrej Kiska (Za ľudí) exállamfő legközelebbi munkatársai sem tudják megmondani, hogy pártelnökük végül elfoglalja-e helyét képviselőként a parlamentben van sem – írja a Sme napilap internetes kiadása.

 

Kiska hétfőtől nem vesz részt a koalíciós tárgyalásokon, a hivatalos indoklás szerint szívproblémái miatt. Helyét a tárgyalóasztalnál Veronika Remišová vette át.

 

A törvény szerint az új parlamentnek leghamarább a választásoktól számított harminc napon belül kell összeülnie, majd a parlament elnöke előtt leteszik a képviselői esküt. A SME napilap információi szerint a Za ľudí berkeiben sokan meglepődnének, ha Kiska átvenné a négy évre szóló mandátumot.

 hirdetes_300x300  

 

Vladimír Ledecký, a párt alelnöke szerint egy exállamfő részéről logikus lépés lenne, ha „bizonyos lehetőségekkel” nem élne. Hangsúlyozta azonban, hogy erről még nem beszélgettek Kiskával.

 

Miroslav Kollár a párt elnökségi tagja sem tudta megmondani, hogy Kiska vállalja-e a képviselői posztot.

 

Az exállamfő egyébként röviddel a választások után – amelyen a Za ľudí csak 5,77 százalékos eredményt tudott elérni – a sajtónak nyilatkozva nyitva hagyta azt a lehetőséget, hogy ott lesz-e a parlamentben.

 

Nem kapja meg az áhított pozíciót

 

Sokan arra számítottak, hogy a volt államfő majd a parlament házelnöki posztján találja meg a helyét, csakhogy az a poszt az íratlan szabályok szerint a második legerősebb kormánypártnak jár – vagyis a Sme rodinának. A Boris Kollár vezette mozgalom nem is kívánta kiadni a kezéből a posztot.

 

Valószínűleg ez is alapul szolgált a két párt közti kommunikációs konfliktusnak. A Za ľudí, vagy a párthoz értékrendben közelebb álló újságírók Boris Kollár maffiakapcsolatait kezdték el firtatni. Ez azért is volt különösen érdekes, mert Andrej Kiskáról is jelentek meg terhelő videók, amelyek tanúsága szerint a poprádi alvilág egy ismert alakjával többször is találkozott. Ehhez még hozzájön, hogy az ügyészség a minap elutasította Kiska fellebbezését, így továbbra is vádlott adócsalás bűntettében.

 

Kiska a választások utáni napokban egy Sme rodina nélküli új kormány felé akarta terelni az eseményeket. Egy ilyen formációnak azonban csak 78 mandátuma lett volna a parlamentben, ami veszélyesen szűk többséget jelentene (három mandátumon múlna a kormány többsége). Nem csoda, hogy Igor Matovič először az alkotmányos többségű kormány igényével próbálta ellensúlyozni Kiska törekvéseit, majd kerek-perec kimondta, hogy a választásokon leggyengébb eredményt elérő Za ľudí nélkül hamarább lesz új kormány, mint a Sme rodina nélkül.

 

Kiska tehát nincs alkupozícióban, már csak azért sem, mert ha előrehozott választásokra is kerülne sor a közeljövőben, pártja nagy valószínűséggel még a parlamenti küszöböt sem ugorná meg.

 

A tárgyalások pedig folytatódnak, és minden jel szerint azokat Kiska távollétében, Remišová fogja a Za ľudí nevében lebonyolítani, ami a párton belüli erőviszonyokat is megváltoztatja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.