Nyitókép: teraz.sk

 

Március 16-tól kötelezően bezárják az ország összes óvodáját és iskoláját, egyetemét. A Szociális Biztosító már korábban jelezte, hogy a szülőknek lehetőségük lesz betegellátási díjat igényelni, ha gyermekükkel emiatt otthon kell maradniuk.

 

A 11 évnél fiatalabb gyermek esetében (tehát legfeljebb 10 éves és 364 napos) a Szociális Biztosító eltekint a gyermekorvos igazolásától. Elég a tény, hogy az óvoda/iskola zárva van. A szülőnek elég kitöltenie egy egyszerű nyomtatványt, amiben megjelöli a saját és gyermeke adatait, valamint az oktatási intézményt. Szükséges kitölteni a dátumokat, hogy mettől meddig kéri a betegellátási díj elismerését a biztosított. Ezen kívül már csak azt kell bejelölni, hogy postán, vagy bankszámlára kéri-e a szülő a betegellátási díj kifizetését.

 

A kitöltött és aláírt nyomtatványt e-mailben (ebben az esetben nem kötelező aláírni, elég kitölteni), vagy postán kell eljuttatni a Szociális Biztosítóba, ahol ezt követően ellenőrizhetik, hogy az oktatási intézmény fenntartója valóban bezárta-e a koronavírus terjedésének megfékezése miatt az óvodát/iskolát. Ez azokban esetekben indokolt, ahol az intézmény fenntartója még hétfő előtt bezárta az óvodát/iskolát.

 hirdetes_300x300  

 

Fontos tudnivaló, hogy csak az a szülő kérvényezheti a betegellátási díj kifizetését, aki munkaviszonyban van, egyéni vállalkozó, ezért fizeti a standard biztosításokat, vagy önkéntes alapon biztosított.

 

Alkalmazottak esetén az e-mailt vagy a postán feladott kérvényt is a munkáltató székhelye szerinti biztosítónak kell címezni (hiába él az alkalmazott a Dunaszerdahelyi járásban, ha munkáltatója pozsonyi, akkor a pozsonyi Szociális Biztosítóba kell eljuttatni a kérvényt).

 

A kérvény elbírálása szempontjából lényegtelen, hogy a gyermek magán vagy állami oktatási intézményt látogat-e.

 

Egyéni vállalkozók és az önkéntes alapon biztosított személyek esetén a lakhely szerinti biztosítónak kell címezni a kérvényt.

 

11 év feletti gyermek esetében csak a gyermekorvos beleegyezésével lehet kérvényezni a betegellátási díjat. Ebben az esetben a gyermekorvos dönt arról, hogy a szülőnek szükséges-e otthon maradnia gyermeke mellett. A gyermekorvost elég telefonon megkeresni, a felesleges személyes találkozó elkerülendő.

 

A szükséges nyomtatvány itt érhető el

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.