Zsuzsanna, Tiborc
  • HUF: 345.12
  • USD: 1.17
  • 22 °C
  • 32 °C
Belföld

Korrupt bírók: 13-ból 5 bíró őrizetbe vételével ért egyet az Alkotmánybíróság

A büntetőeljárást azért a többieknél sem szüntetik meg

Nyitókép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

 

Csütörtökön késő estig ülésezett az Alkotmánybíróság, hogy döntést hozzon 13 bíró ügyében, akiket korrupcióval vádolnak. Az egész napos tanácskozás után az alkotmánybírók úgy döntöttek, hogy 5 bíró esetében értenek egyet az őrizetbevétel szükségességével.

 

Hirdetés(x)

Az Alkotmánybíróság ezzel rendesen megkurtította a NAKA és a Specializált Ügyészi Hivatal ügyészeinek vádlottlistáját. Ráadásul a döntés kérdéseket vet fel, miután az a Mojmír Mamojka alkotmánybíró is szavazhatott a bírókról, aki korábban hazudott a Marian Kočnerrel való kapcsolatáról.

 

Az előzetes letartóztatásról a Specializált Büntetőbíróság dönt majd az 5 bíró esetében. A többi nyolcról nem dönthet.

 

A Denník N értesülései szerint az érintett öt bíró Monika Jankovská, Zuzana Maruniaková, Eugen Palášthy, Denisa Cviková és Richard Molnár.

 

A többieket, Dávid Lindtnert, Ľuboš Sadovskýt, Angela Balázsovát, Gabriela Buľubašovát, Dušan Srogončíkot, Jarmila Urbancovát, Andrea Haitovát és Katarína Bartalskát szabadon engedték annak ellenére, hogy társuk, Vladimír Sklenka vallomása szerint részesei voltak a korrupciós szerkezetnek a bíróságon belül. Ők a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek.

 

Az Alkotmánybírósági szavazás titkos volt, így nem tudni, hogy melyik alkotmánybíró kiről hogy szavazott.

 

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint 8 bíró esetében nem láttak alkotmányjogi indokot arra, hogy beleegyezésüket adják a fogvatartásról, az ügyész kérvénye szerintünk nem volt meggyőző. Ettől függetlenül továbbra is vádemelés alatt állnak, az ellenük indított büntetőeljárás nem szűnt meg az Alkotmánybíróság döntésével.

 

Az Alkotmánybíróság elnöke a sajtónak elmondta, hogy a plénumnak bár rendelkezésére állt a nyomozati akta, az alkotmánybírók a főügyész kérvényét értékelik, aszerint döntenek. Ivan Fiačan elmondása szerint több bizonyíték, különféle indoklások voltak felhozva, egy ember vallomása alapján azonban nem köthetik össze a döntést az egyes bírókról.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket