Nyitókép: TvNoviny.sk

 

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a weboldalán tette közzé, hogy pontosan mit is jelent a 14 napos otthoni karantén.

 

A kötelező otthoni karanténra vonatkozó rendelkezést péntek reggel 7.00 órától azoknak a polgároknak kell betartaniuk, akik állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek Szlovákiában, és külföldről jönnek haza. A rendelkezés értelmében az otthoni karantént azoknak is be kell tartaniuk, akik ilyen emberrel egy háztartásban élnek.

 

 hirdetes_300x300  

Arra a személyre, aki nem tartja be az otthoni karantént, 1 659 euró büntetést róható ki. A külföldről hazatérő személyeknek telefonon vagy elektronikus úton kötelezően be kell jelenteniük az orvosuknak, hogy külföldön tartózkodtak.

 

A karantén ideje alatt az embereknek figyelniük kell az egészségi állapotukat, és ha belázasodnának, köhögni kezdenének, vagy légszomjuk lenne, azonnal fel kell hívniuk a kezelőorvosukat és a területileg illetékes regionális közegészségügyi hivatalt, hogy mintát vegyenek tőlük.

 

A karantén ideje alatt kerülni kell az érintkezést más emberekkel, nem szabad vendégeket fogadni vagy társas akciókat rendezni a karantén helyszínén. Mindemellett tartózkodni kell az utazástól, tilos részt venni a tanítási órán, kivéve, ha az távoktatás formájában valósul meg.

 

Nem utolsó sorban tilos munkába menni, de kivételt képez az otthoni izolációban elvégezhető munka.

 

Az intézkedés nem vonatkozik az áruszállításra, a betegszállító járművek vezetőire és az egészségügyi szolgálat személyzetére, azokra a pilótákra, akik nem hagyják el a repülőgépet, kivéve a felszállás előtti ellenőrzést, az áruszállító vízi járművek személyzetére, a vasúti áruszállításra.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.