Nyitókép: Shutterstock

 

A szájmaszk egy nagyon fontos elem, amivel az ember nemcsak önmagát védi, de a környezetét és az egész társadalmat is. Ebben Andrea Kalavská volt egészségügyi miniszter, Marek Krajčí új egészségügyi miniszterjelölt, valamint Vladimír Krčméry infektológus is megegyezett a TV Markíza vasárnapi műsorában.

 

A szájmaszkkal csökken a fertőzés veszélye

 

 hirdetes_810x300  

Mindhárman felhívták a polgárok figyelmét arra, hogy fegyelmezetten és tudatosan kell viselkedni. Mindannyian egyetértettek abban, hogy mindenkit fertőzöttnek kell tekinteni, és az alapján kell cselekedni.

 

Krčméry infektológus szerint abban az esetben, ha nem akarunk megfertőződni, szájmaszkot kell használnunk, ez ugyanis 90%-ban már sikert jelent a vírusmentességhez. Krajčí hozzátette, hogy a nyálkahártyán keresztül kiválasztódott cseppeket a szájmaszk felfogja, így ezzel is csökken a fertőzés veszélye.

 

Az otthon készített szájmaszkokat ki lehet mosni és vasalni

 

Kalavská szerint nagyon fontos megőrizni a nyugalmat. A szájmaszkokkal kapcsolatban jó tanácsként azt mondta, hogy annak, akinek már nem jutott a boltokban, varrjon magának otthon. Magyarázata szerint az otthon varrott szájmaszkok előnye az, hogy ki lehet őket mosni és vasalni, így többször lehet használatba venni. Egyúttal felszólította az embereket arra, hogy ha bevásárolni mennek, viseljenek maszkot.

 

A műsor mindhárom résztvevője megegyezett abban, hogy az alapvető megelőző rendelkezések közé tartozik a higiénia betartása, ezért arra kérték a polgárokat, hogy gyakran mossanak kezet és fertőtlenítsék az olyan felületeket, mint például a mobiltelefon. Továbbá azt kérték az emberektől, hogy csökkentések az idősek látogatását, illetve a szociális kapcsolattartást, ne érintsék meg egymás arcát, illetve toalett használata után is tartsák be az alapvető higiéniát, mert a COVID-19 fertőzés széklet és vizelet útján is terjedhet.

 

Kalavská felszólította a vállalatokat, hogy engedélyezzék az alkalmazottaiknak vagy az egész idő alatt, vagy legalább pár napra az otthoni munkát.

 

Mindhárom résztvevő egyetértett abban, hogy jót tehet az embereknek, ha sétálnak egyet az erdőben vagy a természetben, s ilyenkor még a szájmaszk használatára sincs szükség. Természetesen kiemelték, hogy a sétát nem szabad nagy csoportokban abszolválni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!