Nyitókép forrása: tasr

 

Beismerő vallomások és elsőre érthetetlen szabadlábra helyezések is történtek szombaton a Speciális Büntetőbíróság tárgyalásán, ahol a taláros testület a Marian Kočner által megvesztegetett bírók és civilek vizsgálati fogságba helyezéséről döntött.

 

A héten letartóztatott 13 bíróból csak ötnél engedélyezte az Alkotmánybíróság az őrizetbevételt. Ezen öt bíró közül a Speciális Büntetőbíróság csak négyet küldött ténylegesen rács mögé. A Speciális Büntetőbíróság döntése nem jogerős, a védők és a vád is fellebbeztek, a végső döntés a Legfelsőbb Bíróságé lesz.

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Monika Jankovská, a Smer egykori szürkeeminenciása, igazságügyi államtitkára is a rács mögül nézheti végig az eljárást, amennyiben a speciális bíróság döntését a Legfelsőbb Bíróság is megerősíti.

 hirdetes_300x300  

 

Monika Jankovská kihasználva igazságügyi minisztériumi hatáskörét és kapcsolatait Kočner javára befolyásolta az igazságszolgáltatást. A vádakat Jankovská tagadja, ahogy azt is hogy ismeré Kočnert vagy hogy üzeneteket váltott volna vele. A Threema-üzenetek és Jankovská lefoglalt mobilja azonban mást mond.

 

Denisa Cviková, Pozsony I. kerületi bírója is a börtönből vághat neki az ellene induló büntetőeljárásnak. Ő részt vett a Kočner javára erősen vitatott körülménye között hozott bírósági döntés előkészítésében, amely során a vállalkozó az egyik, 8,4 millió eurót érő Markíza-váltó jogosságát állapították meg.

 

Cviková a vád szerint segített megszövegezni a bírósági határozatot. A bírónő tagadja, hogy találkozott volna Kočnerrel, vagy ismerné őt.

 

Zuzana Maruniaková az egyik olyan bíró akinek tevékenységét felfüggesztették a Jankovská-botrány kipattanása után. A Speciális Büntetőbíróság tegnap nem küldte rács mögé, tekintettel kilenchónapos gyermekére.

 

Maruniaková volt az eljáró bírós a fentebb említett8,4 millió eurós váltó ügyében, és úgy hozta meg Kočner javára szóló döntését, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Pavol Rusko aláírásának hitelességét kétségbe vonó bizonyítékokat.

 

Maruniaková szerepel a Kočner és Jankovská közti Threema-üzenetekben is, amelyekből az derül ki, hogy Jankovská többek között azért lehetett befolyással Maruniakovára, mert neki  köszönheti, hogy bíró lehetetett. Az üzenetek szerint Jankovská találkozott vele és pontosan utasításba adta neki, mit és hogyan kell tennie a tárgyaláson.

 

Az anyasági szabadságon lévő Maruniaková ellen február közepe óta fegyelmi eljárás folyik. Egy nappal azelőtt, hogy a NAKA letartóztatta volna, lemondott bírói talárról.

 

Eugen Palášthy, pozsonyi bíróval a Temető utcai ingatlan ügyet hozzák összefüggésbe. A Speciális Büntetőbíróság tegnap az ő esetében is vizsgálati fogságot rendelt el.

 

Kočner a gyanú szerint Miroslav Mojto közvetítésével lefizette Palášthyt, hogy a másodfokon hozzá kerülő csődeljárási ügy keretében hagyja helyben az elsőfokú bíróság döntését. Palášthy 40 ezer eurót kérhetett Kočnertől a szívességért, a vállalkozó végül csak az összeg felét fizette ki neki, a pert megnyerte, amelynek köszönhetően 6 millió euróért jutott hozzá 15 millió eurót érő ingatlanokhoz. Az ingatlanokat Kočner a börtönből még korábban átíratta lánya nevére.

 

Richard Molnár pozsonyi kerületi bírón keresztül próbálta Kočner megvesztegetni Vladimír Sklenkát, Pozsony I. kerületi járásbíróság alelnökét. Molnár szintén rács mögé kerül a speciális bíróság döntése alapján.

 

Molnár a Prvá produkčná és a Szlovák Vízművek közti perben volt érintett, ahol az előbbi 14 millió eurót követelt az állami cégtől. Sklenka Kočnertől 100 ezer eurós ajánlatot kapott Molnár közvetítésével. Az lett volna a dolga, hogy a magáncég javára döntsön, Sklenka azonban nem így tett, a Vízművek megnyerte a pert.

 

Molnár a gyanú szerint előre kidolgozta a bírósági határozatot, amelyet egy USB-n adott át Sklenkának 20 ezer euró kíséretében.

 

Molnár Maruniakovához hasonlóan közvetlenül a NAKA „látogatása” előtt lemondott bírói hivataláról.

 

Érdemes még megemlíteni Miriam Repáková egykori bírónőt, aki a nyomás alatt bevallotta az ellene felhozott vádakat, a bíróság úgy döntött, szabadlábon védekezhet, tekintettek két kiskorú gyermekére.

 

Repáková Kočner javára döntött a Technopol Servis ügyében, amelynek köszönhetően Kočner megkaparintotta a cég 20 millió eurós vagyonát, amelyet aztán ki is mentett. Miután napvilágra kerültek Kočnerrel folytatott üzenetváltásai, lemondott a bírói talárról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.