Nyitókép: reprofoto (RTVS)

 

A vasárnapi rendkívüli kormányülés után Peter Pellegrini kormányfő az egész kabinet jelenlétében tájékoztatott az aktuális helyzetről. Bővebben erről itt írtunk:

 

Az országban 61 koronavírus fertőzött van, a COVID-19 terjedése egyelőre ellenőrzés alatt áll.

 

Hétfő reggel (március 16.) 06.00 órától az ország egész területén bezárnak az üzlethelyiségek, kocsmák, elárusítóhelyek. Kivételt csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, állatorvosi rendelők, dohányüzletek, stb. jelentenek.

 hirdetes_400x285  

 

A rendőrség eddig már 200 személy esetében jelentette a védelmi intézkedések megsérétését. Ők hétfőtől kivétel nélkül mindannyian a legmagasabb, 1650 eurós pénzbüntetésben részesülnek.

 

A külügy- és a belügyminisztérium tervet készít elő a külföldön tartózkodó állampolgárok hazaszállítására indokolt esetben.

 

„Akik múlt héten utaztak golfozni, vagy kirándulni, azok nem tartoznak közéjük. Ők utolsóként térhetnek majd haza“

 

– hangsúlyozta a kormányfő.

 

A csoportosan, az állam koordinálása mellett hazatérő állampolgárok kötelezően a belügyminisztérium által kialakított karantén központokba kerülnek. Például Bősre, Dóvalra (Donovaly), Liptovský Jánra.

 

„ E szigorú intézkedések nagyban befolyásolják majd az emberek életét, de bízunk abban, hogy lassítják a vírus terjedését. Annál is inkább, mert még csak a járvány terjedésének kezdeti szakaszában járunk“

 

– mondta Pellegrini.

 

Nyitott kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik heti, vagy napi ingázásban dolgoznak a környező országokban.

 

A kihirdetett szükséghelyzet nagyban megkönnyíti az állam számára, hogy kikényszerítse a központi intézkedések betartását. Lehetővé válik például a sztrájk megtagadása, vagy az emberek számára a munka előírása. Ugyanúgy az egészségügyi dolgozók és orvosi segédeszközök is szabadon áthelyezhetőkké válnak az ország bármely szegletébe.

 

Minden kórházban, beleértve a magánklinikákat is, leállítják az elhalasztható műtéteket, hogy a szükséges kapacitás a koronavírus megugrása esetén a betegekre legyen fordítható.

 

„A kórházi ágyak elő vannak készítve, és üresek“

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Minden eddigi életbe léptetett intézkedés érvényben marad.

 

A nagy bevásárlóközpontok nem zárhatnak be akkor sem, ha a forgalom visszaesése miatt nem éri meg nyitva tartaniuk. Az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak miatt továbbra is nyitva kell lenniük.

 

A kormányfő mindenkit türelemre intett, az esetleges kártérítéseket az új kormánnyal karöltve kell majd előkészíteni.

 

Fontos bejelentés volt az ország legnagyobb vállalatának, a pozsonyi Volkswagennek a leállása, melyre az elkövetkező napokban sor kerül. Ugyanúgy Spanyolországban is leáll a VW Seat gyára.

 

Mi várható a holnapi krízisstáb ülésén?

 

Szlovákia tovább szigoríthatja a védelmi intézkedéseket. Például megtilthatják a tömegközlekedés használatát mindenkitől, akin nincs szájmaszk vagy más hasonló védőeszköz.

 

Az elkövetkező napokban megérkeznek az első új szájmaszk szállítmányok. Ezekből a kormány első körben a kórházi dolgozóknak, időseknek, nyugdíjas otthonok lakóinak, rendőröknek, tűzoltóknak juttat majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.