Nyitókép forrása: ta3.com

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a központi válságstáb mai ülése utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a mai nappal kiterjesztették a szükségállapotot a teljes egészségügyre. Több ponton pontosították a tegnap hozott intézkedéseket. Nőtt a betegek száma is. 

 

Pellegrini elmondása szerint hétfőn – délutánig – 11 új, igazolt koronavírusos esetről lehet tudni, így Szlovákiában eddig összesen 72 fertőzöttet tartanak számon.

 

Minden intézkedés marad érvényben

 hirdetes_300x300  

 

A válságstáb döntése értelmében továbbra is érvényesek a tegnapi intézkedések, de némi módosítással: kivételt kaptak a kötelező zárva tartás alól a ruhatisztítók, elsősorban a szociális otthonok miatt, illetve működhetnek a taxiszolgálatok is, de csak tárgyak és áru szállítását végezhetik. Azaz futárokká váltak. Nyitva tarthatnak ezen kívül az autószervizek és autómentők is.

 

A válságstáb javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a szükségállapotot az egész egészségügyre, beleértve a nem állami intézményeket is. Így a magánkórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottakra is érvényesek lesznek, hogy családjuk vagy saját egészségi érdekükre tekintet nélkül el kell látniuk a betegeket.

 

Peter Pellegrini kormányfő tájékoztat a hétfői krízisstáb ülése után. Kép: reprofoto (fb-live)

 

A válságstáb javasolja minden tömegközlekedési vállalat számára, illetve középületek, közhivatalok működtetői, fenntartói számára is, hogy csak akkor engedjék a belépést a közlekedési eszközökre illetve az épületekbe, ha a látogatók, utasok maszkkal, vagy azt megfelelően helyettesítő eszközzel takarják el arcukat.

 

Országos szükségállapot még nincs

 

Egyelőre nem vezetnek be országos szükségállapotot és nem korlátozzák a polgárok mozgását, de ez bármikor változhat. Ami azt jelentené, hogy csak akkor engednék meg az otthonuk elhagyását, ha munkába mennek, vagy más halaszthatatlan dolgot kell intézniük. Ennek ellenőrzésére cellainformációk állnak majd a kormány rendelkezésére.

 

Hivatalosan is eldőlt, hogy lezárták a határt Lengyelországgal, az utolsó olyan szomszédos állammal, ahol még átjárható volt korlátozások nélkül a határ.

 

Mozgáskorlátozások jöhetnek

 

Holnap újra foglalkoznak  a lehetőséggel, hogy korlátozzák-e a Szlovákiában élő, de külföldön dolgozó ingázók mozgását. Pellegrini a döntést kétoldalú államközi egyeztetéstől tették függővé, mivel például az osztrák nyugdíjas-otthon hálózat és egészségügy nagyrészt szlovákiai munkavállalókra is épül.

 

A kormányfő elmondta, hogy Törökországból egészségügyi eszközök érkezhetnek „talán már holnap”. Több százezer, különböző szűrőtípusú maszkot importáhat Szlovákia napokon belül egy kormányközi megegyezés keretében.

 

A rendőrség, a posta biztonságát biztosító magántársaság és a katonaság segítségével fogják lebonyolítani a szociális segélyek kiosztását a szlovákiai postáknál.

 

Érkeznek az első szájmaszkok

 

A válságstáb mai ülése után Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap elnök elmondta, hogy március 24-ig, keddig 30 millió sebészeti szájmaszk érkezik Szlovákiába. Elmondása szerint Kínában jelenleg 65 köbméter Szlovákiába szánt anyagot pakolnak be. A következő mennyiség szombaton kerül berakodásra. Jelenleg sehol sincs megfelelő segédeszköz. Tájékoztatása szerint az Állami Tartalékalap mintegy 50 millió eurót fog költeni a védőfelszerelésekre

 

Körekép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.