Nyitókép forrása: sme.sk

 

Szlovákiában 110 nap múlva várható a koronavírus-járvány tetőzése. Az előzetes számítások szerint a lakosság 10 százalékánál, azaz mintegy fél millió embernél várható, hogy elkapja a fertőzést. 

 

Minderről Martin Smatana, az Egézségpolitikai Intézet munkatársa adott tájékoztatást. Ezek a számok azonban a jelenleginél is szigorúbb intézkedések mellett lennének érvényesek.

 

Smatana szerint Szlovákiának 60 napja van arra, hogy felkészüljön az egészségügyi szükséghelyzetre.

 hirdetes_300x300  

 

„Azzal, hogy Olaszországtól, Spanyolországtól.eltérően gyors és szigorú intézkedéseket hoztunk, időt nyertünk”

 

mondta.

 

Forgatókönyvek

 

Az Egészségpolitikai Intézet elemzése több forgatókönyvvel is számol. Az egyik, legpesszimistább szcenárió szerint, ha nem léptetnének érvénybe biztonsági intézkedést, akkor március végére, április elejére érné el a járvány a tetőfokát, a lakosság 45 százaléka fertőződne meg (2,35 millió ember), és magas lenne a halálozási arány.

 

Ez a forgatókönyv csak olyan laza intézkedésekkel számolt, mint amilyeneket Olaszországban vagy Spanyolországban foganatosítottak. A modell a nulladik napnak március 14. napját jelölte meg (a múlt szombatot).

 

A mérsékeltebb forgatókönyv ellenben jóval derűlátóbb. Ez azt mondja, hogy a fertőzöttek száma az első szlovákiai beteg megjelenésétől számított 60. nap környékén éri el a maximumát. Ez valamikor április végére, május elejére tehető. Az ezt követő 15-20 napban az új megbetegedések száma magas marad, majd fokozatosan csökkenni kezd.

 

Az elemzés szerint tehát a járvány csúcsán (valamikor április végén, május elején) 1,36 millió fertőzött lesz az országban, ami a lakosság mintegy 25 százalékát jelenti. A megpróbáltatásokon érezhetően valamikor a 150. napon (valamikor augusztus elején) leszünk túl.

 

A „legszigorúbb” forgatókönyv

 

A sajtóban megjelenő adatok többsége a harmadik, a járvány legszigorúbb intézkedések melletti fejlődését mutató forgatókönyvből származik. Ebben az esetben nyilvánosságra hozták a legoptimistább adatokat a várható kórházi ellátásról.

 

Eszerint a járvány csúcsa a 110. napon várható, a fertőzöttek száma 537 ezer lesz, közülük 322 ezren mutatnak majd tüneteket, 24 ezren kerülnek kórházba, és 3300-an szorulnak majd intenzív ellátásra és lélegeztetőgépre.

 

Itt fontos megjegyezni, hogy a Szlovák Tartalékalap által már megrendelt lélegeztetőgépekkel együtt jelenleg Szlovákia kapacitása 550 lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágy, ami mindössze az egyhatoda a mostani legoptimistább forgatókönyvben szereplő csúcsértéknek. Ennek a hiánynak a kezelésére van száz nap felkészülni.

 

Azt is érdemes kiemelni, hogy a lélegeztetőgépek hiányának problémájával valószínűleg először május elején leszünk kénytelenek szembesülni, a helyzet pedig (jelen állás szerint) ettől a naptól kezdve rohamosan romlani fog.

 

Ezek a számok akkor érvényesek, ha a jelenleginél is szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus feltartóztatására, például a lakosság mozgásának minimálisra szorításával, kijárási tilalommal (kivéve a munkahelyre-ingázást és az élelmiszervásárlást). És mindezt persze nem két hétig, hanem hónapokig kellene fenntartani.

 

Tény azonban, hogy maguk az elemzők sem hiszik, hogy a szigorú rendelkezések néhány hétnél tovább fenntarthatók lennének, mert az az összeomlás szélére sodorhatná a gazdaságot. A mostani három forgatókönyvet az elemzők heti két alkalommal fogják frissíteni és közzé tenni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.