Nyitókép: zostanzdravy.sk

 

Már az Android és az Apple jóváhagyására vár az a friss fejlesztésű mobilapplikáció, melyet szlovák orvosok és programozók fejlesztettek ki. A maradj egészséges (zostaň zdravý) mobilapplikációt a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozására hozták létre. Hasonló megoldást már Kínában, Izraelben, az USA-ban, Dél-Koreában, Németországban is bevetettek, mégpedig hatásosan.

 

Az applikáció lényege, hogy egyfajta láthatatlan hálót sző a felhasználók köré, ezzel is segítve a megelőzést és az otthoni karantént.

 

Nagy előnye, hogy 50 méteres pontossággal figyelmeztet, ha koronavírussal fertőzött személy közelébe kerülünk. Segít visszamenőleg is jelezni, ha vírusfertőzött személlyel találkozunk. Mindezt térképen ábrázolja a mobiltelefonunk képernyőjén.

 hirdetes_300x300  

 

Kép: zostanzdravy.sk

 

A megoldás lényege, hogy a felhasználó tájékoztatást kap a veszélyről vagy vírusfertőzött személlyel való kontaktusról, és innentől kezdve a saját döntésén múlik, hogy orvosi vizsgálat alá veti-e magát vagy sem.

 

Az orvosi kivizsgálás anonim és az applikáció segítségével kérvényezhető. A vizsgálat eredményét az illető elektronikusan kapja meg telefonjába, és ha pozitív, onnantól kezdve a többi felhasználó is figyelmeztetést kapnak.

 

A megoldás arra is jó, hogy elejét vegye a sok álhírnek a betegség elterjedését illetőek.

 

Más applikációkhoz képest ez teljesen anonim. Nem menti el az illető nevét, telefonszámát, személyes adatát. Kizárólag időpontokkal és gps koordinátákkal dolgozik, ezek találkozását értékeli ki. Az adott személy pontos tartózkodási helyét nem mutatja, csak egy 50 méter hatósugarú kört. Mivel a koronavírus 4,5 méteren belül terjed, az 50 méter elég távolság a fertőzött személy elkerülésére.

 

A regisztrációhoz email címet kell megadni, arra érkezik a megerősítő kód. A mobil megoldás önerőből, szlovákiai orvosok és programozók összefogásából született azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegye a megelőzést és a szűrővizsgálatokat.

 

A mobilmegoldás tesztelése 4-5 napot vesz igénybe, de az aktuális helyzetre való tekintettel elképzelhető, hogy már 1-2 napon belül le fogjuk tudni tölteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.