Nyitókép forrása: kollázs/sme.sk, postoj.sk, körkép.sk, glob.sk

 

Igor Matovič kedden bejelentette az új miniszterek neveit. Egy meglepetés született, a belügyminiszteri posztot mégsem Grendel Gábor kapja meg, így nincs magyar a kormányban. Ugyanakkor nem lett Rastislav Káčer sem külügyminiszter, ami a szlovák-magyar és visegrádi együttműködés számára jelent megkönnyebbülést.

 

De vajon az elsőre kevésbé ismert nevek kiket takarnak? Első körben az OĽANO jelöltjeit mutatjuk be.

 

Roman Mikulec, belügyminiszter (OĽANO) – ő veszi át egyúttal a válságstáb irányítását is kinevezését követően. Rövid pilóta-karrier után a katonai hírszerzésnél alkalmazták, itt együtt dolgozott többek között Jaroslav Naďgyal is (ő az OĽANO védelmi minisztere lesz). A Radičová-kormány idején a katonai hírszerzés igazgatója volt.

  hirdetes_300x300   

 

Karrierjét az törte derékba, hogy az I. Fico-kormány idején írt egy jelentést a hírszerzés vagyonát érintő hűtlen kezelési ügyekről, mire a NAKA 2013-ban először rágalmazással, szabotázzsal, végül titkos információkkal való visszaéléssel vádolta meg. 2019-ben jogerősen felmentették minden vádpont alól.

 

Roman Mikulec. Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Eduard Heger, pénzügyminiszter (OĽANO) – menedzserként, tanácsadóként is dolgozott korábban, sőt, a védelmi tárca konzultánsa is volt. Alapvetően konzervatív érzelmű politikus, ellenzékből a pénzügyek átláthatósága és az állami szolgáltatások színvonalának növelése mellett kardoskodott. Pénzügyek terén az áfa befizetés hatékonyságát növelné, ami a gyakorlatban az áfacsalások drasztikus csökkentését jelenti.

 

Egy korábbi interjúban kijelentette, hogy megadóztatná a leggazdagabb réteget és az oligarchákat, ez az elképzelése azonban valószínűleg zátonyra fut az SaS ellenkezésén, amely elvből elutasítja a „sikeresek” különadóval való terhelését. Heger az oligopóliumokra (a kiskereskedelmi láncok, de akár a sajtó döntő részét is ide sorolhatjuk) és a monopóliumokra is 50 százalékos jövedelemadót vetne ki.

 

Azonban aligha ez lesz prioritás az új kormány megalakulását követően. A koronavírus alapjaiban rengeti meg nem csak a szlovákiai és az európai, de az egész globális gazdaságot, így ennek hatásait kell majd enyhítenie.

 

FOTO TASR – Martin Baumann

 

Jaroslav Naď, védelmi miniszter (OĽANO) – Szintén dolgozott a védelmi minisztériumban, többek között a védelmi tárca nemzetközi kapcsolatok osztályának helyezettes igazgatója  volt. 2014-től a GLOBSEC geopolitikai agytröszt helyettes igazgatója, két évvel később a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatójaként tevékenykedett. A politikában aktívan 2018 novemberétől vesz részt.

 

A katonai hírszerzés őt is megpróbálta kikezdeni, amiért a sajtóban bemutatta, milyen elképesztő ingatlanvagyonnal rendelkezik a katonai hírszerzés jelenlegi vezetője. Naď  világosan fogalmazó, konkrét elképzelésekkel rendelkező politikus.

 

A választási kampány során egy fórumon a kettős állampolgárságot firtató kérdésre kertelés nélkül azt válaszolta, hogy alapvetően nem lát benne problémát, de nem olyan formában, hogy a kettős állampolgárság intézménye „hatással legyen egy másik országra”. Magyarul: a kettős állampolgárság elfogadható, szavazati jog nélkül.

 

Naď esetében érdemes arra is kitérni, hogy mindvégig ellenezte az amerikai F16-os vadászgépek megvételét. Szerinte az olcsóbb és kedvezőbb fenntartású Gripenekkel is megelégedhetne Szlovákia, és ezzel a választással akár egymilliárd eurót is spórolhatna a védelmi minisztérium. Nem kizárt, hogy az F-16-os gépek tekintetében változások történnek majd.

 

Jaroslav Naď. Fotó: Komjáthy Lóránt

 

Az OĽaNO is megváltoztatná az állampolgársági törvényt, de nem fenntartások nélkül

 

Marek Krajčí, egészségügyi miniszter (OĽANO) – gyermekkardiológus, bevallottan hívő ember. Nem idegen számára a politika. Kevésbé észrevehetően, de eddig is az OĽANO képviselője volt, ráadásul a leköszönő parlament egészségügyi bizottságának alelnökeként fejezi be a mostani ciklust.

 

Már az dicsérendő, hogy vállalta az egészségügyi tárcát. Szlovákiában az egészségügy vezetése olyan pozíció, amely nem jelent politikai ugródeszkát, sőt, inkább zsákutcát.

 

Ellenzéki politikusként a kezelésekre vonatkozó maximális várakozási idő bevezetése mellett kardoskodott, javaslatára került be a kórházreform szövegezésébe a súlyos betegek gyógyszereire vonatkozó árcsökkentés. Ő hívta fel a figyelmet egy túlárazott, egymillió eurót érő informatizációs szerződésre a Szlovák Egészségbiztosítónál.

 

Egy, a konzervatív Postoj napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a szlovákiai kórházak nem teljesítik a korszerű normákat, többek között ezért is sürgetné a Rázsochy-kórház megépítését, amely szerinte öt év múlva készülhetne el.

 

Fotó forrása: Postoj.sk

 

Natália Milanová, kultuszminiszter (OĽANO) – pedagógus, 2018 januárjától parlamenti képviselő, a kulturális és mediális bizottság alelnöke. Nagy kritikusa a Smer által kinevezett leköszönő miniszternek, Ľubica Laššákovának. Többek között a kultúra támogatásáról szóló törvény elfogadása, Vladimír Antal Szlovák Nemzeti Színház élére való kinevezése okán és a minisztérium „kaotikus vezetése“ miatt fogalmazott meg kritikát.

 

A kulturális tárcát „szabadon hánykolódó bárkának“ nevezte, amit senki sem irányít. Hiányolta az egyértelmű állásfoglalást a minisztérium részéről, amikor nagyságrendekkel vágták vissza az LGBTI-projektekre szánt pályázati kereteket.

 

Milanová szlovák nyelv és történelem szakos tanár, a politikába František Mikloškonak végzett munkája révén került be. Részt vett az OĽANO kulturális programjának kidolgozásában.

 

Tervei között szerepel a magántőke bevonása a kultúrába az erről szóló törvény módosításával, amely adókedvezményekkel járna a szponzoroknak. Adókedvezményekkel ösztönözné a történelmi emlékekkel rendelkezőket arra, hogy gondoskodjanak a birtokukban lévő értékekről.

 

Milanová eltörölné a közmédia igazgatójának megválasztását, pontosabban a kinevezést a politikusoktól a sajtó szakembereinek hatáskörébe helyezné át. Ellenzékiként szorgalmazta az újságírók védelméről szóló törvény elfogadását is.

 

Fotó forrása: Topky.sk

 

Jan Mičovský, mezőgazdasági miniszter (OĽANO) – erdész, korábbi (2012-2016) parlamenti képviselő az OĽANO színeiben. Keményen kritizálta az ország szétrablását. Persze, ellenzéki sorokból. Most kormánypozícióból kell bizonyítania. Nagy hangsúlyt fektetne az erdőgazdálkodás átláthatóbbá tételére (az állami erdőgazdálkodási vállalattal számtalan korrupció-gyanús esetet hoznak összefüggésbe, a fakitermelés területén rengeteg a visszaélés és a korábbi kormányokhoz baráti cég).

 

Mičovský fontosnak tartja a klímaváltozás elleni lépések és döntések meghozatalát. Érdemes megemlíteni, hogy Mičovský támogatta a gazdákat is a tavaly év eleji országos traktortüntetésen.

 

Fotó forrása: Sme.sk

 

Ján Budaj, környezetvédelmi miniszter (OĽANO) – Egyike a bársonyos forradalom vezető személyiségeinek, 2016-2020 között parlamenti képviselő (OĽANO). Szertágazó kapcsolatokkal rendelkezik a környezetvédelem területén, az utóbbi években sokat foglalkozott az úgynevezett „biomészárlással”, ami a fakitermelés mértékét és módját takarja Szlovákiában.

 

Ezzel kapcsolatban 2018-ban törvényt is terjesztett a parlament elé, amely azon kevés ellenzékibjavaslatok közé tartozik, amelyet a törvényhozás elfogadott.

 

Fotó forrása. Skolske.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.