Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina), Richard Sulík (SaS) és Veronika Remišová (Za ľudí) ma bemutatták az új kabinet tagjait és a pártok prioritásait.

 

Mégsem lesz magyar a kormányban: Igor Matovič bemutatta az új kabinetet – Íme, a névsor

 

A Matovič-kabinet személyi összetétele az egyes pártok szerint a következő:

  hirdetes_300x300   

 

Miniszterelnök: Igor Matovi (OĽaNO)

Belügyminiszter (OĽaNO) – Roman Mikulec

Pénzügyminiszter (OĽaNO) – Eduard Heger

Védelmi miniszter (OĽaNO) – Jaroslav Naď

Egészségügyi miniszter (OĽaNO) – Marek Krajčí

Kulturális miniszter (OĽaNO) – Natália Milanová

Mezőgazdasági miniszter (OĽaNO) – Ján Mičovský

Környezetvédelmi miniszter (OĽaNO) – Ján Budaj

 

Stratégiai tervezésért felelős miniszterelnök-helyettes (Sme rodina) – Štefan Holý

Közlekedésügyi miniszter (Sme rodina) – Andrej Doležal

Szociálisügyi miniszter (Sme rodina) – Milan Krajniak

 

Gazdasági miniszter és első miniszterelnök-helyettes  (SaS) – Richard Sulík

Oktatásügyi miniszter (SaS) – Branislav Gröhling

Külügyminiszter (SaS) – Ivan Korčok

 

Régiófejlesztésért és befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes  (Za ľudí) – Veronika Remišová

Igazságügyi miniszter (Za ľudí) – Mária Kolíková

 

„Indul a takarítás. Mindnyájan azt ígértük az embereknek, hogy olyan helyet csinálunk Szlovákiából, ahol öröm lesz élni, vállalkozni. Ezt tartjuk majd szem előtt az elkövetkező időszakban”

 

– fogalmazott Matovič.

 

Az új miniszterelnök a meglepetést okozó új belügyminiszter, Roman Mikulec kilétét illetően elmondta, hogy a pártnak három személyi javaslata is volt a belügy vezetésére, végül maga Matovič döntött.

 

„Mikulec a katonai titkosszolgálat vezetője volt, 700 embert irányított. Egy olyan ember, aki eddig nem volt a belügy kötelékében, ezért bízom benne, hogy képes lesz kívülről egészségesebb meglátásokat hozni. Igazi katonát küldök, nem egy papírkatonát a parlamentből“

 

– indokolta döntését Matovič. Mikulec a krízisstáb új vezetője is lesz, egyik államtitkára pedig Lukáš Kyselica, a Gorilla nyomozócsoport korábbi vezetője, akitől a kormányfő a rendőrség megtisztítását várja.

 

„Rendkívül nehéz időben vesszük át a kormányzást, de felelősséggel, diszciplínával és összefogással felül tudunk emelkedni a helyzeten“

 

– fogalmazott Boris Kollár és Matovič is.

 

Matovič a mezőgazdasági minisztérium kapcsán hangsúlyozta, hogy a nagy agrooligarchák, agrobárók visszaszorítása is fontos szempont lesz. Mégpedig úgy, hogy a kis- és közepes gazdák mozgástere növekedjen.

 

A Sme rodina elnöke pártja prioritásairól szólva elmondta, hogy a bérlakás építő program, a gyógyszerekhez való hozzájárulás átgondolása és az exekúciós amnesztia továbbra is fő céljaik között szerepel. Kollár megköszönte a távozó kormánynak mindazt a jót, amit a koronavírus elleni küzdelemben tett.

 

Veronika Remišová és a Za ľudí célja, hogy visszaszorítsák a korrupciót az országban, és hatékonyabbá tegyék az uniós pénzek merítését és azok felhasználását. Több tíz millió euró átcsoportosítását fogják kérni Brüsszeltől a koronavírus elleni intézkedések részeként.

 

„Az első lépésem az lesz, hogy az összes nem kimerített uniós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre fordíthassuk. Egészségügyi eszközökre, védőfelszerelésekre“

 

– hangsúlyozta Remišová.

 

Az egyes minisztériumokban keresztellenőrzés egy-két kivételtől eltekintve nem lesz. Erre a rendőrség szolgál majd. Az új kabinet hangsúlyozta, hogy nulla toleranciával fognak viseltetni a korrupcióval szemben.

 

Az új kormány kinevezése szombaton várható. A parlament alakuló ülése pénteken lesz, de ezen kívül  hétfőn is ülésezni fog, hogy a kormányváltáshoz szükséges döntések gördülékenyen történjenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.