Olga, Liliána
  • HUF: 361.44
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 36 °C
Belföld

Ki kicsoda az új kormányban? – II. rész – Körkép-összefoglaló

Három minisztérium, két eddigi ismeretlen miniszter

Nyitókép forrása: körkép-kollázs/Aktuality.sk, noviny.sk, sme.sk

 

A hétvégén hivatalosan is megalakul az új kormány, Igor Matovičcsal az élen. Cikksorozatunk első részében a legnagyobb kormánypárt miniszter-jelöltjeit mutattuk be. Most a Sme rodina potenciális tárcavezetőit vesszük górcső alá.

 

A Sme rodina a második legnagyobb kormánypárt, három miniszteri pozíciót kapott meg.

 

Štefan Holý, stratégiai tervezésért felelős miniszterelnök-helyettes (Sme rodina) – a liberális sajtó által egyik leginkább támadott jelölt, akit Vladimír Poór oligarcha közeli embereként tartanak számon. Holý jogászként dolgozott Poórnak, két cég esetében üzlettársak is voltak.

 

Holý a múltban 300 ezer euróért készített el egy elemzést a Szlovák Államvasút részére, amelyben a társaság pénzügyi átszervezésének lehetőségeiről értekezett, pontos tartalma azonban nem ismert, mert a társaság szerzői jogokra hivatkozva titkosította. A dolog több mint gyanús, az Államvasutat a múltban többször megvádolták azzal, hogy teljesen felesleges elemzésekért fizet ki súlyos százezreket.

 

Holý ötleteire (a vasúti közlekedés kiemelése az állami költségvetésből, hogy hitelre tudjon beruházásokat foganatosítani, illetve az évi 25 ezer új lakás projektje) épül a Sme rodina programjának gerince. Ha vannak olyan a személyek az új kormányban, akik csökkentik a korrupció elleni harc hitelét, akkor Holý közéjük tartozik.

 

Fotó forrása: sme.sk

 

Andrej Doležal, közlekedési és építésügyi miniszter (Sme rodina) – marketingszakember, tévés munkatárs, nulla politikai tapasztalattal. Doležal korábban osztályvezetőként dolgozott a JOJ televíziónál, előtte a közmédiánál volt gyártásvezető, munkájához tartozott az RTVS hatalmas archívumának digitalizációja is.

 

Doležal jelenleg a Towercom innovatív társaság igazgatói székét adja fel a politikáért. Bár szinte semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkezik, ő felel majd közlekedési miniszterként a Sme rodina egyik legfontosabb prioritásáért, mégpedig a lakásépítési programért. Személye egyáltalán nem árul semmit arról, hogy kinevezése a déli régiók számára jót vagy rosszat hoz infrastruktúrafejlesztés szempontjából.

 

Fotó forrása: hnonline.sk

 

Milan Krajniak, munka-, szociális- és családügyi miniszter (Sme rodina) – Boris Kollár csapatából ő a legkevésbé ismeretlen politikus. Parlamenti képviselőként sokat szerepelt, tavaly megmérettette magát az államfőválasztáson is.

 

Politikai karrierje 2003-ban kezdődött, ekkor a Nemzeti Vagyonalap elnökségi tagja volt. A Radičová-kormány idején Daniel Lipšic akkori belügyminiszter tanácsadója. 2012-ben önként lemondott hivataláról, miután a Gorilla-leiratból napvilágra került, hogy azok közép a vagyonalapi elnökségi tagok közé tartozott, akik a Penta befektetőcsoport javára szavaztak. Emiatt a körülmény miatt politikai ellenfelei „a Gorilla erős embereként” emlegetik Krajniakot.

 

Krajniak eredetileg valamelyik erőminisztérium élére akart kerülni, ám személyét elfogadhatatlannak tartották, és részben a sajtó nyomására a Sme rodina kénytelen volt visszavonulót fújni. Krajniak saját magát „gazdasági nacionalistának” nevezi, erőteljesen protekcionista gazdaságpolitikai meglátásai vannak.

 

Fotó forrása: Aktuality.sk

 

Krajniak nem csak gazdasági meglátások tekintetében nacionalista. Nagyjából egy éve a Postoj konzervatív szlovák lap hasábjain a szlovák nemzet ezeréves, történelmet formáló tetteiről közölt dicshimnuszt, kiemelve, hogy István magyar király a szlovák nemesség nélkül sosem lehetett volna uralkodó. A dolog egyértelműen az elnökválasztási kampányra vezethető vissza, ám jól mutatja, hogy az új munkaügyi miniszter bizony fogékony a szlovák nacionalista „túlzásokra”.

 

Helyreigazítás Milan Krajniak helyett

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket