Nyitókép: kemma.hu

 

Frissítve: 03.20,10.25 óra Egymásnak ellentmondásos nyilatkozatok olvashatók a sajtóban arról, miért marad zárva a komáromi határátkelőhely a személyforgalom előtt. Míg Szijjártó Péter ma arról nyilatkozott, tárgyalnak a szlovákokkal a határ megnyitásáról a környéken élők, dolgozók számára, addig a szlovák rendőrség szerint a magyar fél kérésére harad zárva a határátkelő.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szlovák és a magyar fél megegyezésének értelmében a két ország közti személyforgalom továbbra is lehetséges a határ 30 kilométerig terjedő sávjában.

 

Nem minden határátkelőhely van azonban nyitva e célból, többek között a komáromi sem. Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar fél kérésére tárgyalásokat kezdeményeztek Szlovákiával a komáromi határ újbóli megnyitásáról.

 hirdetes_810x300  

 

Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben szintén úgy nyilatkozott, hogy kétoldalú tárgyalások zajlanak annak érdekében, hogy módosítsanak a szlovák-magyar határ átjárhatóságának szabályairól, tekintettel arra, hogy sok felvidéki magyar rendelkezik rokoni szálakkal Magyarországon. UGyanúgy sok szlovák is él, lakik a határ magyar oldalán, például Rajkán, Dunakilitin, Bezenyén, Mosonmagyaróváron.

 

Míg tehát a szlovák hírügynökség szerint Szijjártó maga kérte a komáromi határ megnyitását a személyforgalom előtt, addig a szlovák rendőrség épp a magyar félre hivatkozva közli, hogy ez a határátkelőhely zárva marad. A jelenlegi helyzet komoly gondot és fennakadást okoz a határ mindkét oldalán.

 

A szlovák rendőrség mai közlése szerint ezek a határátkelőhelyek használhatóak a két ország között:

 

?Dunacsúny – Rajka: személyi és teherforgalom

?Migléc – Tornyosnémeti: személyi és teherforgalom

?Ipolyság – Parassapuszta: személyi és teherforgalom

?Medve – Vámosszabadi: csak személyforgalom.

?Párkány – Esztergom: csak személyforgalom.

?Szlovákújhely – Sátoraljaújhely: csak személyforgalom.

 

 

Frissítive 1: Szerkesztőségünk kérte a magyar fél álláspontját is a témában, de érdemi válasz egyelőre nem érkezett.

Frissítve 2: Péntek reggel 06.00 órától újra megnyílt a komáromi határátkelő a személyforgalom számára

 

Újra megnyílt a komáromi határátkelő a magyar és a szlovák állampolgárok számára

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.