Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Megkezdődött a parlament alakuló ülése, és vele az új választási időszak. Boris Kollárt, a Sme rodina elnökét megválasztották a parlament elnökének. Az első kormánypárti-ellenzéki szócsatákra is sor került, pár percnyi figyelmet kapott a karrierje mélyvölgyében lévő Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő is.

 

A szerepek azonban megváltoztak. A Smer ellenzékben van, a kormánypártok pedig az egykori ellenzéki pártokból kerültek ki (OĽANO, Sme rodina, SaS, Za ľudí).

 

Fico Ľuboš Blaha védelmében vette szájára a kormánypárti képviselőket. Azok ugyanis nem támogatják, hogy az összeesküvés-elméleteket terjesztő, bevallottan marxista,szélsőségesen oroszbarát Blaha, aki részvétnyilvánító levelet küldött Iránnak Kasszim Szulejmáni halála miatt, az emberjogi parlamenti bizottság elnöke legyen.

 hirdetes_400x285  

 

Fico szerint „elfogadhatatlan, hogy a parlament egyik megválasztott képviselőjét koronavírusnak nevezzék, akit izolálni kell”. Állítólag Richard Sulík, az SaS elnöke, kormányfő-helyettes nevezte így Blahát. Fico azt állítja a kormánypártok kijelentették, hogy Blahát semmi esetre sem választják meg a bizottság elnökének”, amivel az smeres pártelnök szerint felrúgtak valamiféle egyezséget.

 

Kollárt is támadta

 

A jelek szerint sem az ĽSNS egyetlen képviselőjét sem Blahát nem szavazzák meg a kormánypárti képviselők a külügyi bizottság és/vagy az emberjogi bizottság élére. Blaha egyébként retorikában és álláspontban is nagyon közel áll az ĽSNS-hez, ezért nem csoda, hogy sokan vonakodnak őt felelős pozícióba engedni.

 

Fico bírálóan nyilatkozott Boris Kollár (Sme rodina) parlament elnökévé jelöléséről is. A Smer elnöke szerint van 95 kormánypárti képviselő, nem látja okát, miért épp Kollár legyen a házelnök. Valójában Fico pontosan tudja, hogy Kollár ugyanazért lehet házelnök, mint amiért a gyakran nevetségessé váló Andrej Dankora esett a választás 2016-ban: a parlament elnöki posztja hagyomány szerint a második legerősebb kormánypárté.

 

Fico végül kijelentette, hogy ha a kormánypártok nem szavazzák meg Blahát az emberjogi bizottság élére, a Smer sem szavazza meg Kollárt házelnöknek.

 

És a válasz

 

Fico sem úszta meg viszontválasz nélkül. Richard Sulík emlékeztette, hogy 2009-ben maga Fico gúnyolódott Mikuláš Dzurinda exkormányfőn, amiért „szégyenszemre a kormányhatalomból visszatért a parlamentbe”. Most ugyanebben a helyzetben van Fico is.

 

„Maga egy politikai karikatúra”

 

vetette oda Ficonak Richard Sulík. Alojz Baránik az SaS képviselője kijelentette: sosem szavaz meg bizottsági elnöknek „egy fasisztát és egy kommunista őrültet sem, hogy Szlovákiát képviseljék”.

 

Mivel Kollár parlamenti elnökké választásához elegendő volt 76 szavazat, nem volt kérdés a megválasztása. A titkos szavazáson 142 jelenlévő képviselőből 106-an szavaztak igennel, 29 képviselő ellene volt, 5-en tartózkodtak. Megjegyezzük, a Smer 38 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.