Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az új kormánykoalíció saját válságkezelési intézkedéseket vezetne be, elsősorban a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére. A 42 pontból álló csomag, melyet Marian Viskupič tett közzé, több könnyítést is tartalmaz. Például szeptemberig elhalasztanák a jövedelemadó-befizetési kötelezettséget, vagy egyes üzletek megnyithatnak, kivéve az éttermeket, cukrászdákat, kávézókat, borászatokat, bárokat, kocsmákat, klubokat, masszázs szalonokat és sportközpontokat.

 

A következő intézkedéseket tervezik:

 

  1. Meghosszabbítják a műszaki vizsga és emissziós kibocsátási vizsga (TK, EK) érvényességét azon gépjárművek esetében, amelyeknek a TK és EK kártyája 2020. 3.1. és 2020.9.30. között jár le. Az érvényességet három hónappal tolják ki.
  2. Elengedik az útadó előlegét a második negyedévben.
  3. Automatikusan kitolják a természetes és jogi személyek adóbevallásainak leadási határidejét március 31-től június 30-ig.
  4. Szeptember 30-ig kitolják a jövedelemadó befizetésének kötelezettségét a jogi és természetes személyek számára is.
  5. Szeptember 30-ig halasztják a természetes és jogi személyek kötelezettségét az adóelőleg befizetésére, késedelmi kamatok sem lesznek. A hiányzó előlegek majd az éves elszámolásban jelennek meg.
  6. A februárra, márciusra és áprilisra vonatkozó járulékok befizetése halasztható, tehát a májusi egészségügyi és szociális járulék befizetésére kerül sor majd először, amelyet a szokott módon júniusban kell rendezni. A három kieső hónap járulékbefizetéseit 18 havi részletekben lehet letörleszteni 2020 júliusától 2020 decemberéig. Ez az intézkedés elvileg csak a kiskereskedelmi egységekre és a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra vonatkozna (az ÚVZ SR 2595-ös számú rendelete alapján) illetve egyéb indokolt esetben.
  7. A februári, márciusi és áprilisi áfabefizetési kötelezettséget is halasztják, legközelebb a májusi áfát kell majd befizetni, a szokott határidőn belül (június 25.). A három havi kieső áfabefizetést 18 havi részletre szétírva lehet majd befizetni 2020 júliusától 2020 decemberéig. Ez az intézkedés elvileg csak a kiskereskedelmi egységekre és a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra vonatkozna (az ÚVZ SR 2595-ös számú rendelete alapján) illetve egyéb indokolt esetben.
  8. Először ott fogják lezárni az áfaellenőrzéseket a hatóságok, ahol a cégek áfát igényeltek vissza.
  9. A „Karanténna PN és OČR” intézményének bevezetése, ami a karantén-betegállományt és a karantén miatti gyermekgondozást jelenti. Az eredeti betegállományhoz hasonlóan a karantén-verziónál is a bruttó bér 55 százalékát fizetné át a Szociális Biztosító. A karantén-betegállomány juttatásra az illető akkor lenne jogosult, ha betegség miatt karanténba kényszerül, vagy a munkáltató küldi karanténba például termelésleállás vagy termelés-visszavágás miatt. Ez az intézkedés elvileg csak a kiskereskedelmi egységekre és a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra vonatkozna (az ÚVZ SR 2595-ös számú rendelete alapján) illetve egyéb indokolt esetben.
  10. Lehetővé teszik, hogy a munkáltatók a szakszervezetek jóváhagyása nélkül a teljes bér 60 százalékos bérkompenzációját fizessék, amennyiben ez indokolt (termelésleállás, bevételkiesés).
  11. A szakszervezetek jóváhagyása nélkül a vállalatok tömeges kényszerszabadságra küldhetik az alkalmazottakat. A szakszervezeteket a kényszerszabadság előtt legalább három nappal értesíteni kell a döntésről.
  12. Megváltozik a tömeges elbocsátások definíciója, emelik a limitet: 20 helyett 30 fő, vagy az állomány 5 százalékának elbocsátása minősül majd tömeges leépítésnek.
  13. A cégeknek lehetőségük lesz havi részletekben kifizetni a lelépőket.
  14. Tízről 40 napra hosszabbítják a vámtartozás befizetési határidejét.
  15. Tizenöt helyet 45 napjuk lesz az utazási irodáknak, hogy visszatérítsék ügyfeleik pénzét a meg nem valósult utak miatt.
  16. A minimális járulékokat fizető egyéni vállalkozók járulékkötelezettségét elengedik a márciusi, áprilisi és májusi hónapokra. (Egyelőre nem tudni, hogy minden egyéni vállalkozóra vonatkozni fog-e az intézkedés, vagy csak kiválasztott ágazatokban tevékenykedőkre).
  17. Lehetőség lesz felfüggeszteni akár egyetlen hónapra is a vállalkozói engedélyt, de legfeljebb akár 3 évre is (jelenleg kizárólag hat hónapra volt felfüggeszthető a vállalkozói engedély).
  18. Az adózott veszteség (daňové straty) leírására vonatkozó limiteket törlik.
  19. A ki nem fizetett, tehát függő követelések adóleírásainak felgyorsítása (1 évvel lejárat után 50 százalék, 2 évvel lejárat után 100 százalék).
  20. Az ÚVZ SR 2595 rendelete alá eső kiskereskedelmi egységek és üzletek számára lehetővé válik a márciusi, áprilisi és májusi kamat- és lízingköltségek visszatérítése a Szlovák Fejlesztési Bankon keresztül – ennél az intézkedésnél még sok a bizonytalanság, nem tudni pontosan hogyan fog működni.
  21. Három hónapra elhalasztható a bankhitelek részleteinek törlesztése. Lehetséges, hogy cserébe a bankoknak felajánlják a korábbi kormányzat által bevezetett bankadó eltörlését. A három hónapos halasztásért a bank nem teheti feketelistára ügyfeleit, és nem követelhet idő előtt kölcsöntörlesztést a késedelemre hivatkozva. Tényleges halasztásról van szó, vagyis három hónappal hosszabbodni fog a kölcsön futamideje.
  22. Az ÚVZ SR 2595-ös rendelete alá eső vállalatok, kereskedelmi egységek (és egyéb indokolt esetben más vállalkozások esetében is) lehetőség lesz bérleti díj-visszatérítésre, ha a telephely ingatlanbérléséről van szó (itt is sok még a bizonytalanság, elvileg azokról van szó, akiknek korlátozni kellett a termelést az adott telephelyen).
  23. A kiskereskedelmi egység bezárása vagy romlandó áru miatti kárenyhítés fizetése, ha lehetséges, uniós forrásokból is.
  24. Cégekre vonatkozó hatósági ellenőrzések törlése szept. 30-ig (a folyamatban lévőket még befejezik, újakat azonban nem indítanak). Ilyen hatósági ellenőrzés lehet a közegészségügyi hivatal részéről a HACCP (kivéve, ha fogyasztó veszélyeztetéséről van szó). Szünetelnek majd az oktatás-felügyelet, a szlovák méréstani felügyelet, a kereskedelmi felügyelet, állategészségügyi és a növényegészségügyi felügyelet ellenőrzései, valamint a szociális biztosító ellenőrzései, a háztartási fogyasztókra vonatkozó revíziók, a BOZP (munkavédelmi) ellenőrzések, a környezetvédelmi, technika-felügyeleti ellenőrzések, a tűzoltóság járási parancsnokságainak rutin ellenőrzései, a telekommunikációs hivatal, a közbeszerzési hivatal ellenőrzései is.
  25. Az ajánlott küldemények letétben tartásának határideje 7 nappal hosszabbodik szeptember 30-ig bezárólag.
  26. Tolódik minden határidő a következő esetekben:
    1. Áfa-bevallás leadási határideje 30 nappal
    2. fizetési bevallás, egészségügyi és szociális biztosítók felé való jelentési kötelezettség, a PN és OČR igazolások benyújtási határideje 60 nappal.
    3. a munkások kötelező preventív orvosi vizsgálata 90 nappal a rendkívüli állapot visszavonásától számítva
    4. a szakmai képesítést igazoló ellenőrzés határideje 90 nappal
    5. helyszíni ellenőrzések határideje 90 nappal,
    6. rendes könyvelési zárások határideje 90 nappal
    7. a részvénytársaságok esetében a közgyűlés kötelező összehívásának határideje 90 nappal
    8. az energiafogyasztók revíziójának határideje 90 nappal.
    9. a kötelező iskolázások és továbbképzések határideje 90 nappal
    10. a munkavédelmi iskolázások megtartásának határideje 90 nappal,
    11. a külső és belső technikai berendezések ellenőrzésének határideje 90 nappal,
    12. GSAA elektronikus kérvényezésének határideje 90 nappal,
  27. Szeptember végéig törlik a statisztikai bejelentési és jelentéstevő kötelezettségeket (Infrastat, statisztikai adatszolgáltatás, BIO-termékek certifikált előállításának jelentései, stb.)
  28. Teljes moratórium lesz érvényben március 1-jétől számítva szeptember 30-ig az elnyert közbeszerzések nem teljesítésére.
  29. Törvénymódosítással könnyítenék az állami támogatások igénylését munkahelymegtartás céljából.
  30. Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok merítésének könnyítése, egyelőre konkrétumok nélkül tüntették fel ezt a pontot.
  31. Minden gazdának azonnal kifizetik a 2019-es évre vonatkozó közvetlen támogatásokat, kivéve a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség által rizikósnak minősített pályázatoknál. Jelenleg viszonylag sok gazda még nem kapta meg a pénz, a PPA helyi ellenőrzésekkel lassította a támogatás folyósítását.
  32. A jegyzők ismét dolgozhatnak, ha kesztyűt és szájmaszkot viselnek.
  33. Több határátkelőt ismét megnyitnak a teherforgalom előtt: Bódvavendégi, Ipolyság, Komárom, Sajószentkirály, Párkány, Poprádremete
  34. Nem korlátoznák azoknak az üzleteknek a nyitvatartását, amelyek a válsághelyzet ellenére nyitva lehetnek – hogy ne torlódjanak fel a vásárlók egy helyen.
  35. Karanténintézkedések lehetővé tétele a munkahelyen – a munkáltató karantén helyiséget jelölhet ki azon munkások számára, akiknek karanténban kellene lenniük, de tünetmentesek, így képesek lennének dolgozni.
  36. Az operatív tájékoztatás érdekében felfüggesztik a GDPR szabályozást, így tájékoztatást kaphatnak azok a személyek, akikről tudni lehet, hogy kapcsolatba kerültek már fertőzött személyekkel (a fertőzöttek cellainformációi alapján szerzett infók elvileg a GDPR-miatt nem használhatók, nem lehetne értesíteni senkit arról, hogy kapcsolatba került fertőzött személlyel, ezért kell hatályon kívül helyezni) .
  37. A higiéniai előírásokat biztosító üzletek ismét kinyithatnának, kivéve az éttermeket, cukrászdákat, kávézókat, borászatokat, bárokat, klubokat, élményfürdőket, masszázs-szalonokat, sportpályákat, minden olyan helyet, ahol nagy a kontaktusba kerülés kockázata. Kinyithatnának a kulcsosok, a vetőmag-üzletek, a virágosok, az építőanyag-raktárak, méteráruboltok. Engedélyezik, hogy egészségügyi előírások mellett kis létszámban be is léphetnek a vásárlók az üzlethelyiségbe, és engedélyezve van a kiadás is.
  38. 100 eurós állami támogatást kap minden munkáltató minden hosszútávon foglalkoztatott munkása után, a pénzt a munkás egészségügyi védőfelszerelésének megvásárlására fordítja.
  39. A kormány tárgyalásokba kezd a telekommunikációs cégekkel az internet korlátlan használatának biztosítására, vagy az adatforgalom növelésére az otthonról dolgozók érdekében.
  40. Egy szlovák és angol nyelvű weboldal létrehozása az intézkedésekről és az aktuális koronavírust érintő információkról.
  41. A koronavírus-tesztelés kereskedelmi (tehát magán) tesztelését is.
  42. A vállalkozói környezet javítását szolgáló 100 intézkedés azonnali bevezetése. Olyan intézkedéseket tartalmazna, amelyek nem jelentenek terhet a költségvetésnek és azonnal megvalósíthatók.

 

  hirdetes_300x300   

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.