Nyitókép forrása: 

 

A hétvége sajtótájékoztatói az előző kormány utáni takarításról szólnak. Pontosabban arról, hogy a smeres kabinet „utánunk a vízözön” elv szerint várta tétlenül, hogy átadja a saját semmittevésének következményeit, annak terheit és felelősségét az új kormánynak.

 

Igor Matovič vasárnap többször is felhívta a figyelmet a Pellegrini-kormány mulasztásaira. Tetszik vagy sem, az előző kormányra való mutogatás ezúttal nem egyszerű alibi-keresés. Ne feledjük, hogy a Smer mindig abból profitált, hogy a nehéz döntéseket ráhagyta egy-egy jobboldali kormányra, hogy ő maga aztán felélje a jó idők tartalékait.

 

Ma az egyik legfőbb probléma az egészségügyi készletek megcsappanása. Nem csak a maszkok és kesztyűk hiányáról van szó, hanem a COVID-19 fertőzés kimutatására szolgáló releváns (értsd: megbízható, pontos) tesztek számára. Az új kormányfő szerint jelen állás szerint Szlovákia legkésőbb szombaton kifogy a készletekből.

 hirdetes_400x285  

 

A tesztek számának növelése fontos lépés a járvánnyal szembeni harcban, ám nem csak ettől függ siker. Valójában a szűrés a megfelelő kifejezés. A koronavírussal sikeresen harcoló távol-keleti országokban a lakosság nem csak fegyelmezett, de a népességet nagy számban tesztelik. Az üzleteknél úgy alakítják ki a parkolókat, hogy az embereknek muszáj legyen átmenni legalább egy ellenőrzési ponton. Aki lázas, az karanténba kerül, nem mehet az utcára. A tüneteket produkálók száma és tartózkodási helye alapján pedig kikövetkeztethető, hol lappang a kór: ott érdemes nagy számú tesztet elvégezni, és a tünetmentesen kórokozót hordozókat szintén karanténba zárni.

 

Koronavírus: Szűkös a készlet a teszteléshez, a gyorstesztek pedig túl pontatlanok

 

A WHO sürgölődik, az országok takarékoskodnak

 

Jelenleg Szlovákia napi néhány száz teszt elvégzésére elegendő tartalékokkal rendelkezik. Hasonló a helyzet sok más országban is. Pedig az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója New Yorkban nemrég azt nyilatkozta, hogy a „pandémiával szemben nem lehet harcolni átfogó tesztelések nélkül”.

 

A finn egészségügyi miniszter volt az első, aki felhorkant a kijelentésen, és figyelmeztette a WHO illetékeseit, hogy a kórt csak visszaszorítani lehet, teljesen felszámolni nem. A pesszimista kijelentés hátterében az áll, hogy Finnország a héten kifogyott a koronavjrus-tesztekből.

 

A többi európai országban a helyzet szintén keserédes. Nyugat-Európában több ezer tesztet tudnak ugyan végrehajtani, de itt még csak most kezd igazán kibontakozni a járvány. Így mindenki igyekszik takarékoskodni a tesztkészletekkel.

 

Dél-Korea példaértékű

 

Tény, hogy a koronavírussal leghatékonyabban harcoló Dél-Koreában naponta 15 ezer embert tesztelnek, ami péntekig számítva összesen 316 600 potenciális fertőzöttet vizsgáltak így meg. Egymillió főre vetítve ez a világ legjobb arányszáma: 6150 teszt/millió fő.

 

A legfertőzöttebbnek számító Olaszországban péntekig 150 ezer embert teszteltek le az olasz egészségügyi minisztérium adatai szerint.

 

A második leveszélyeztetettebb helyzetben lévő Spanyolországban kifogyóban vannak a készletek, így szigorúan takarékoskodnak: a járvány kitörése óta eltelt időben mindössze 30 ezer embert teszteltek le a több mint 46 milliós országban.

 

Franciaország napi 2500 tesztet tud elvégezni, de ők is rövid pórázon tartják a laborosokat, csak az egészségügyi dolgozókat és a tüneteket produkálókat tesztelik.

 

Matovič: A smeres kormány nem foglalkozott a járvánnyal, ellenőrizni fogjuk a kétes maszk-megrendeléseket

Az igényeket látva, érdemes felkészülni

 

Németország napi 12 000 tesztet tud elvégezni, ami az egészségügy viszonylag kielégítő állapotával párosulva lehetővé teszi, hogy a betegséget időben felismerjék: Németországban a halálozási arány 0,3 százalékos, szemben Olaszország 7,9 százalékával.

 

Az Egyesült Királyság 4000 tesztet végez naponta, de már azon dolgoznak, hogy napi 25 ezer (!) tesztet tudjanak csinálni. Ezek a célkitűzések azt is jelentik, hogy Nyugat-Európában rohamosan nőni fog az igény a tesztkészletek iránt, és irgalmatlan versen indul majd értük – Közép-Kelet-Európában tehát időben kellene lépnie.

 

Kína, ahol a járvány már lecsengőben van, 50 ezer tesztkészletet ajánlott fel 2,2 millió egyszerhasználatos maszk mellett az Európai Uniónak. Közel sem lesz elég az igényeket látva.

 

Matovič: Az elmúlt hetekben szándékosan alacsonyan tartották a tesztek számát

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!