Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Ondrej Dostál (SaS) büntetőfeljelentést tett a Szlovák Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura ellen. A kormány ma hívja vissza Kičurát hivatalából a kormányfő kezdeméynezésére.

 

„Ma feljelentést tettem a Nemzeti Bűnügyi Ügynökségnél (NAKA) közbeszerzés manipulálásának gyanúja miatt (…), illetve esetleges korrupció gyanúja okán”

 

írta Dostál a Facebookon, kiemelve, hogy a törvénysértés minden jel szerint a Tartalékalap és LACORP, valamint az A-testing vállalat közti szerződéskötésnél történt. A korábban megjelent információk szerint egyik cég sem rendelkezett sem kellő múlttal, sem kellő forgalommal ahhoz, hogy egy több tízmilliós egészségügyi védőfelszerelések beszerzéséről szóló szerződést megkapjanak.

 

 hirdetes_300x300  
Már a NAKA hallgatja ki

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő vasárnap délután tartott megbeszélését és terepszemlét a Tartalékalapnál, majd az ezt követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Tartalékalap egyik vezetője sem tudta megmagyarázni, hogyan választották ki a cégeket, amelyektől ráadásul túlárazott eszközöket és teljesen haszontalan, szintén (hatszorosan) túlárazott gyorsteszteket rendeltek meg.

 

Matovič ezután kijelentette, hogy Kičura nem élvezi bizalmát, ezért kérni fogja a gazdasági minisztert, hogy hívja vissza őt hivatalából. Ez a hétfői kormányülésen meg is történt.

 

Hatszorosan túlárazott felesleges gyorstesztek – Matovič visszaéléseket talált a Tartalékalapnál, az igazgatónak mennie kell

 

A Sme napilap közlése szerint Kajetán Kičurát délután már ki is hallgatja a NAKA.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ma a kormány elé terjeszti Kičura visszahívásának javaslatát. Mint mondta, beszélt Ivan Lančaričcsal, indiai szlovák nagykövettel az A-testing vállalattól beszerzett 10 millió darab maszk ügyéről, és a nagykövet „megdöbbent Kičura állításain”.

 

„Kičura kijelentései meglepték, mert valótlanságokat tartalmazott, többször hazudott. Foglalkozni fogunk az üggyel, hogy megtudjuk, mi is történt a 10 millió maszk megvételével 1,10 eurós darabonkénti ár mellett, miközben a cég, amelynek kifizettük egy hónapja létezett csupán. Ezeket a maszkokat hasonló mennyiségben már 25 centért is meg lehet vásárolni”

 

mondta Sulík, aki vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy  India felkínált 25 centes darabonkénti áron maszkokat Szlovákiának, de a Tartalékalap nem reagált az ajánlatra, nem sokkal ezután India leállította a maszkok exportját.

 

Az Állami Tartalékalap igazgatójának fia jelzáloghitel nélkül két lakást vásárolt Pozsony előkelő negyedében

 

„Nehéz elhinnem, hogy ennyire hülye volt”

 

Kičura ezzel kapcsolatban azt állította, hogy ő a törvénynek megfelelően járt el, és hogy rengeteg ajánlatot kaptak, csakhogy nem voltak reálisak… erre elfogadták egy olyan cég ajánlatát, amelynek múlt évi forgalma 74 ezer euró volt.

 

Mára már az is kiderült, hogy Kičurahúszéves fia két méregdrága pozsonyi lakást is megvásárolt napokkal azután, hogy apja a Tartalékalap igazgatójaként nyélbe ütötte a gyanús megrendeléseket.

 

„Nehezemre esik elhinnem, hogy Kičura ennyire hülye volna, de ezt majd a büntetőhatóságok megállapítják”

 

reagált Sulík a sajtó ezt firtató kérdésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.