Nyitókép: aktuality.sk

 

Hogyan lehet megfertőződni a koronavírussal, és hogyan lehet megvédeni magunkat tőle? Az internet sok nyugtalanító, többé-kevésbé igaz információt terjeszt. Fiatal, Szlovákiában élő tudósok, orvostanhallgatók és természettudományi irányzatú egyetemi hallgatók egy csoportja összegyűjtötte a legfontosabb információkat a koronavírusról.

 

A szlovákiai tudósok, medikusok, Phd. és egyetemi hallgatók csoportját Monika Wikarska hozta össze, aki  az összefoglaló kezdeményezője is egyben. Az anyag először a Wikarska symbiotics FB oldalon került publikálásra.

 

Az összefoglalót saját felajánlásból Boros Zsuzsa, Komáromban élő vegyészmérnök magyarosította a Körkép.sk számára, akinek ezútón is köszönjük a remek fordítást!

 

Egyetlen dokumentumot, olvasmányt hoztak létre- a legfontosabb, és tudományosan bizonyított tényekről, laikusok számára is érthető nyelven. Tartalmaz mindent, amiról a tudósok az utóbbi napokban beszélnek, egyben olyan információkat osztanak meg, amelyek mindannyiunknak segíthetnek.

 hirdetes_400x285  

 

Mi a vírus?

 

Dióhéjban: Az elnevezés – a latin virus, méreg szóból származik. A vírus szubmikroszkopikus biológiai organizmus, és csak parazitaként, az élőlények sejtjeiben képes szaporodni. Mindenütt megtalálhatóak, létszámukat tekintve a leggyakoribb organizmusok a Földön. Minden életformának, növényeknek, állatoknak, gombáknak stb. megvannak maguk vírusos fertőzéseik. Változatos módon terjednek; van, amelyiket rovarok viszik át egyik állatról vagy növényről a másikra, vannak, amelyek cseppfertőzéssel (tüsszentéssel, köhögéssel), a levegőbe kerülő aeroszollal, testnedvekkel, esetleg ürülékkel szennyezett tárgyakkal kerülnek új gazdaszervezetükbe, ahol bizonyos sejteket támadnak meg. A legtöbb vírus csak egy vagy néhány fajt tud megfertőzni.

 

A vírusok a sejteken kívül csak genetikai információt hordozó virion formában léteznek, amelyek a genomból (a vírusok többsége RNS-vírus), egy fehérjeburokból és egyes fajok esetén /például az új koronavírus/ egy külső, lipidburokból állnak. Formájuk változatos.

 

A vírusok ellen az élőlények immunrendszere védekezik, amelyet oltással fel lehet készíteni a fertőzés elleni még hatékonyabb válaszra. Vannak azonban olyan vírusok is, amelyek képesek kikerülni az immunrendszert. Bizonyos vírusos fertőzéses megbetegedéseket csak oltással tudunk megállítani.

 

A vírus terjedésével kapcsolatban nagyon fontos információ, hogy virion formájában milyen hosszú ideig „életképes “- és hol tud megtapadni, létezni- levegőben, felületeteken stb. Fontos még a fizikai ellenállósága, és hogyan, milyen úton terjed, továbbá a gazdatestbe kerülve milyen hosszú az INKUBÁCIÓS IDEJE, tehát mennyi ideig fertőzhetünk- tünetmentesen.

 

Fontos még tudnunk azt, hogy vírusos fertőzéses megbetegedés esetében a vírusok ellen, gyógyszeres kezelésnél az ANTIVIROTIKUMOK hatnak, melyeket azonban csak nagyon indokolt esetben alkalmaznak. Bakteriális fertőzés esetében az ANTIBOTIKUM a megfelelő gyógyszer.

 

A koronavírus ellen a legegyszerűbben úgy védekezhetünk, hogy otthon maradunk.

 

Ako pomáha dobrovoľná izolácia občanov - zostaňme doma

 

Hogy valaki megfertőződik-e, vagy sem, az VALÓSZÍNŰSÉG kérdése. A jelenlegi INTÉZKEDÉSEK ezt a valószínűséget CSÖKKENTIK. A legbiztonságosabb OTTHON MARADNI és alaposan KITISZTÍTANI A HÁZTARTÁST.

 

Jelenleg, 2020.03.23–én Szlovákia és Magyarország még mindig a csoportos koronavírus megbetegedések szakaszában van, még nem lépett át a tömeges megbetegedések időszakába, de ez valószínűleg be fog következni. A fertőzés nagyarányú növekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges. Olaszországgal és más országokkal szemben előnyünk, hogy a koronavírusra vonatkozó intézkedések /határzár, karantén, iskolák stb. bezárása/ aránylag hamar léptek életbe.

 

Az, hogy a koronavírus köztünk van, TÉNY. Hogy milyen GYORSAN fog terjedni, az a mi MOZGÁSUNKTÓL függ, és hogy POTENCIÁLISAN mennyire tesszük ki magunkat FERTŐZÉSVESZÉLYNEK. Ezért a leghatékonyabb és legegyszerűbb dolog, amit megtehetünk, hogy egészségesek maradjunk, hogy minél kevesebbet legyünk fizikai kontaktusban a többi emberrel.

 

Zárt térben a koronavírus 3 órán át is képes a levegőben maradni

 

Igen, a koronavírus levegőben is terjed, és a zárt terek növelik a fertőzés veszélyét. Legegyszerűbben cseppfertőzéssel terjed. Köhögéssel, tüsszentéssel, emberi érintkezéssel. Találkozni, beszélgetni a legcélszerűbb a szabad ég alatt, kb. 2 méterre egymástól. A lehető legkevesebb ideig tartózkodjunk zárt légterű helyeken, /repülők, távolsági autóbusz járatok/, mivel a levegőben a vírus aránylag hosszú ideig fertőzőképes. (Dormalen 2020).

 

Ezért is célszerű a bevásárlást főleg zárt és nagyobb terű boltokban a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni /ford. megj./

 

A légutakon kívül a koronavírus a szem nyálkahártyáján, a szájon, a nyitott sebeken keresztül is a testünkbe juthat, gyakran a mosatlan kezünk által. Azért írják sok helyen a szakemberek, hogy ha tehetjük, ne érintsük meg az arcunkat. Ellenkezőleg, sértetlen bőrön keresztül a koronavírus NEM JUT BE A SZERVEZETÜNKBE.

 

Príznaky koronavírusu podľa WHO

 

A koronavírus a szervezetbe hatolva a vérkeringéssel terjed, és azokat a sejteket támadja meg, amelyek ACE2 receptorokkal rendelkeznek. Ezek a sejtek kizárólag a tüdőben találhatóak, ezért okoz a vírus légúti megbetegedéseket. Az ACE2 receptorok jelenléte a vírus egyetlen sejtbe jutásának, és jelenleg ismert szaporodásának a módja.

 

A koronavírus a ruhákra tapadva akár 9 napig is fertőzőképes. De 1 perc alatt elpusztítható.

 

A koronavírus különböző felületeken való „életképességét” vizsgáló tanulmányok még eltérőek. Az első szerint a vírus akár 9 napig is életben maradhat, a másik az anyagokat közelebbről is vizsgálja: műanyag és fém- akár 3 nap, műanyag és karton akár 24 óra. Hogy mennyi ideig fertőzőképes a koronavírus, miután különböző felületeken megtapadt, a felület hőmérsékletétől, nedvességétől, típusától is függ.

 

A koronavírust a KEZÜNKRŐL egy egyszerű SZAPPAN segítségével is eltávolíthatjuk. Speciális, antibakteriális szappanok nem nyújtanak fokozottabb hatást.

 

Felületekről, tárgyakról a vírust olyan anyagokkal tüntethetjük el, amelyek megbontják a koronavírus külső, lipid burkát. Az alábbiakban feltüntetett anyag koncentrációk a leghatékonyabbak, magasabb százalékos tartalmak nem biztos, hogy hatékonyabbak. A vírus ártalmatlanításához az anyagokat 30 másodperc – 1 percig hagyjuk a felületen, hogy kifejthessék hatásukat.

 

  • Tenzideket (felületaktív hatóanyagok) tartalmazó szappanok, mosószerek, tisztítószerek – a leghatékonyabbak a kéz, test, de a felületek, ruházat, gyümölcsök és zöldségek fertőtlenítésére is. Ha nincs kis tégelyben kézfertőtlenítőnk, szappanos vizet is hordhatunk magunkkal, 40 másodpercig a kezünkön hagyjuk, és aztán zsebkendőben megtörölhetjük.
  • 62 %Etanol /75 % Izopropanol: kéz és szilárd felületek fertőtlenítésre
  • 0,5 % Hidrogén-peroxid /seb-fertőtlenítő/: szilárd felületek fertőtlenítésére
  • 0,21% NaClO nátrium-hipoklorit /Hipó, Savo/: szilárd felületek fertőtlenítésére. A Savo például 4,7 % NaClO-t tartalmaz. 0,21%-os oldat készítésénél lemérünk 4,5ml-ert, és 1 literig felöntjük vízzel /mérlegen 1000 grammig / (Kampf, 2020)
  • 98 % alkohol: elektronika, fémek fertőtlenítésére
  • NaClO2 Nátrium-klorid kombinációja citromsavval- szilárd felületek, de bőr fertőtlenítésére is
  • Meleg, UV (napsugarak is) a vírust megölik, nyáron valószínűleg majd lassabban terjed.

 

/Nézze át a háztartási vegyszereit. Legtöbbjük tartalmaz felületaktív anyagokat – ford. megj /

 

Hazaérkezve vegye úgy, hogy kontaminált /szennyezett/ lett, ezért mossa ki felső ruházatát!

 

A legbiztonságosabb otthon maradni. Azonban, ha mégis el kell mennünk otthonról, visszaérkezve bonyolódik a helyzetünk. A beérkezett, vagy hazavitt áru/csomag is szennyezett lehet. Az előző esetekből tudjuk, hogy a fertőzés legtöbbször akkor történik, amikor a fertőzöttekkel azonos levegőt lélegzünk be. A levegő zárt területen történő keringése a fertőzés veszélyét növeli. Ezért HORDJUNK MINDIG SZÁJMASZKOT tömegközlekedésnél, bevásárlásnál, kórházban vagy liftben. A SZÁJMASZK JELENTŐSEN CSÖKKENTI A FERTŐZÉS KOCKÁZATÁT!

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Még mindig nem ismert, hogy milyen távolságból fertőzhetjük egymást, de bizonyítotton a vírus akár 3 órát is képes a levegőben létezni (Dormalen, 2020) és a felületek többségén szobahőmérsékleten 5 napig. (Kampf, 2020). Elméletileg tehát, a vírus a levegőből is képes a ruházatunkra tapadni, az üzletből hazahozott árura, hajra, szakállra…Ennek alapján ajánlott mindent fertőtleníteni, ami a külső környezettel kapcsolatba került. Ha következetesek akarunk lenni, meg kell változtatnunk a higiéniára vonatkozó eddigi álláspontunkat.

 

Ruhát váltani, az öltözéket vagy alkohollal permetezni, vagy szaponátos vízbe mártani /vagy egyenesen kimosni a gépben, mosószerrel/. A szájmaszkot szintén szaponátos vagy szappanos vízbe mártani és kifőzni. Szappannal legalább 40 másodpercig kell kezet mosni. Ha nem hordunk sapkát, valószínűleg a haj, vagy szakáll is kontaminált lehet. Ajánlott hajat is mosni samponnal legalább 40 másodpercig.

 

Ha nincs rá mindig lehetőségünk, hajszárítóval legmagasabb fokon, hajvasalóval, kulmával szintén csökkenthetjük a fertőzés kockázatát /ford. megj/.

 

A kézbesített csomag, hazavitt áru felülete szintén potenciálisan vírussal szennyezett lehet, akár 1-9 napig. Amennyiben nem szeretné ezt kivárni, ajánlott fertőtleníteni ezeket is. Vagy nyúljon ezekhez kesztyűben, amit aztán ajánlott kidobni. Vagy mossa meg a kezét, és más dolgokhoz ne nyúljon.

 

Megelőzés céljából időről-időre fertőtlenítse minden olyan tárgyát, amelyet gyakran érint: pénztárca, kulcsok, mobil, billentyűzet, bankkártya, villanykapcsolók, fogantyúk, asztalok, csapok….

 

Amennyiben elkapta a koronavírust, 5 -11 napig nem kell feltétlenül betegnek éreznie magát, de másokat viszont megfertőzhet!

 

Ha Ön, vagy valaki a környezetében elkapja a koronavírust, a CDC (The Centers for Disease Control and Prevention) statisztikái alapján átlagosan 2-14 napon belül jelentkeznek a tünetek. A Wuhani statisztika alapján a tünetek a legnagyobb valószínűséggel 5 – legfeljebb 11,5 nap után jelentkeznek.

 

Tehát a kormány által elrendelt, mindenki számára kötelező 14 napos karantén külföldről való érkezéskor, teljesen alátámasztott. Az inkubációs idő alatt, amely az az idő, amikor már megfertőződtünk, de a tünetek még nem jelentkeznek, egészségesnek érezzük magunkat, viszont a környezetünket fertőzzük. Ezért szükséges teljesen korlátozni a mozgásunkat. Tünetmentesen is fertőzhet az ember, és terjesztheti a vírust (Lauer, 2020)

 

A vírus 2 hétre is megbetegíthet, és nem tudjuk, hogy a gyógyulás a betegség végét jelenti-e

 

A tüneteket itt most nem soroljuk fel, ezek az információkat már mindenki tudja. Az egyes tünetek előfordulásának valószínűsége ezen a linken szemléletesen megtalálható. A fertőzöttektől tudjuk, hogy a betegségnek nagyon kellemetlen lefolyása is lehet, akár a láz, fájdalmak akadályozhatják az embert, hogy el tudja látni önmagát, élelmet készítsen, és szüksége lehet segítségre.

 

Ha kigyógyulunk a koronavírusból, ez örökre szól, vagy visszatérhet a betegség?

 

Ezt még nem tudjuk. Némely eset azt támasztja alá, hogy újból megfertőződhetünk, de lehetséges, hogy nem teljesen kigyógyult páciensekről volt szó. Erről még korai gondolkodni. Mindenesetre, a gyógyultnak is fegyelmezettnek kell továbbra is maradnia, és immunrendszerét erősítő, egészséges életmódot folytatnia.

 

A 31-es beteg – egy egész ország megfertőzésére elég egy felelőtlen személy

 

Dél-Korea az időben bevezetett intézkedéseknek köszönhetően, sikeresen küzdött a COVID-19 terjedése ellen. Szöulban az esetek számát sikerült alacsonyan tartani. Február 18-án, egy 61 éves hölgyet, ismert, mint „a 31-es beteg “, pozitívan tesztelték koronavírusra. A hölgy február 9-én és 16-án két órás istentiszteleteken vett részt, ahol nagyjából 500 ember még jelen volt. A további 12 nap alatt 2900 új esetet identifikáltak, ami a fertőzések 180 szoros emelkedését jelentette Dél-Koreában. Az esetek többsége a 31-es beteggel hozható összefüggésbe A fertőzésnek két gócpontja keletkezett, amelyek az esetek 80%-át hozták az országban.

 

A tesztelés nem 100 %, a statisztikák torzultak

 

Mintavételi helyeken, állomásokon, többnyire beltérben, orrból és torokból vesznek törletmintákat, amelyeket vizsgálati laboratóriumba küldenek, RT-PCR analízisre, amely nagyjából 24 óráig tart. Tünetmentesen az emberek FALS eredményeket is produkálhatnak, tehát hamisan negatívat! Ezen kívül tudjuk, hogy tünetmentes embereket, illetve akik nem produkálnak súlyos tüneteket, nem tesztelnek egyelőre Szlovákiában. Amennyiben nincs láza, nem köhög, vagy nem volt kontaktusban fertőzött személlyel, ne menjen mintavételi helyre, FERTŐZÉSVESZÉLY végett. Gyanú esetén hívja inkább kezelőorvosát, vagy a 0800 221 234 információs számot, ha tüneteket észlel, ide kattintva hívja a megfelelő telefonszámot. Ezen a linken a Szlovák Közegészségügyi Hatóság /Úrad verejného zdravotnictva SR/ számai vannak.

 

A fertőzöttektől származó információk alapján tudjuk, hogy csak a COVID-19 pozitív teszteredményüktől számítva tartják betegként nyilván őket. Ez érvényes abban az esetben is, amennyiben egy ember pozitív, és otthon megfertőzte az egész családot. Bármennyire evidens, hogy mindenki koronavírussal fertőzött, a hivatalos statisztikákban csak a pozitív teszteredményük után lesznek nyilvántartva. A vizsgálatuk egy héttel is elhúzódhat, amikor a betegség súlyosabbá válhat.

 

/Jelenleg Szlovákiában Pozsonyban, Besztercebányán, Kassán van, és Trencsénben lesz COVID-19-re laboratóriumi tesztelés. Fizetett, magán laboratóriumban való tesztelésre még most /2020.03.21/ nincs lehetőség. /

 

A Magyar Országos Mentőszolgálat oktatóvideója a mintavételről:

 

 

Együnk Spirulina /Arthrospira mikroalgákat/ szelént, cinket, vitaminokat, elsősorban D2, D3, C, A, E, B-komplex

 

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk erős legyen, elsősorban változatos étkezésre, kellő mennyiségű folyadékbevitelre és alvásra /naponta 7-8 óra sötét helységben/ van szükségünk. Gyümölcs és zöldségbevitelre szükségünk van, azonban, ha élelmiszert tartalékolnak, és minél kevesebbet szeretnének boltokba járni, a friss gyümölcsöt/zöldséget helyettesíthetjük csírával, otthon csíráztatott magokból, hüvelyesekből. Megelőzéskor azonban ajánlott kiegészíteni a fentiekben említett anyagokat. Gyógyuláshoz is fontos, sőt elengedhetetlen a bevitelük.

 

  • D2 / D3 Vitamint jelenleg, amit a napból nyerünk, szervezetünknek nem elég, szükséges kiegészített bevitele magasabb dózisban – egyszeri dózisban 50000 IU és rövid időtartamban naponta 2000 IU. A vitamin a testünkben raktározódik, és ha eddig nem szedtük, lehetséges, hogy vitaminhiányunk van. Télen és tavasszal az UVB sugárzás nem hatol a Földre, amely a D vitamin termelését a testünkben befejezi. (Parekh, 2018).
  • C Vitamin a testben nem raktározódik el /a fölösleg távozik a vizelettel/ ezért állandó bevitele szükséges. Fertőzés esetén naponta 5 grammig is szedhetjük. A C vitamint nem lehet túladagolni, túlzott bevitele azonban okozhat enyhe hányingert, vagy enyhén gyengítheti a veséket, de az elegendő folyadékbevitel ezt ellensúlyozza. Bizonyított, hogy napi 3×1 gramm C vitamin enyhíti a betegség tüneteit (ZhiYong, 2020).
  • Spirulina /Arthrospira mikroalga/!! Nagyon jó antivirotikum- vírus ellenes hatással is rendelkezik, hatóanyaga a C-phycocyanin – ami bizonyítottan hatásos olyan vírusok ellen, mint a Herpesz Simplex, HIV, Influenza A -amely szintén pandemikus légúti megbetegedés (McCarty, 2020; Murugan, 2011; Chen, 2016). Talán nem kell várni arra, amíg a COVID-19 vírusra való hatását is bizonyítják, egyszerűen szedni lehet, megelőzés céljából. Az ajánlott napi mennyiség 2000mg.
  • Quercetin flavonoid- hatékony vírusok ellen (bizonyítotton, pl. az Adenovírus, Herpes Simplex) – megtalálható a szőlő héjában és magjában, borban, áfonyában, vöröshagymába, salátában, zöld teában, kelkáposztában, bogyókban, ginkgoban..(David, 2016). Szintén nem győzték még a tudósok megvizsgálni a COVID-19 vírusra való hatását, de feltételezhetően segít.
  • Szelén – hogy működjön az immunrendszerünk a vírusok ellen, nélkülözhetetlen. (Hoffman, 2008) Két dió naponta elég kellene, hogy legyen.
  • Cink – tökmag, dió, teljes kiőrlésű termékek, amennyiben kiegészítőként visszük a szervezetbe, a legjobb, szopogatós tabletták formájában. Vigyázat azonban a túladagolásra!
  • A, E Vitamin – általában elég, ha változatos az étrendünk, és sok színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk /sárgarépa, leveles zöldség…/ hidegen sajtolt olajok, magvak, dió.
  • B Vitaminok – a legtöbb B vitamint az ételből nyerjük, de a B12 vitamin kiegészítő bevitele mindenkinek ajánlott.

 

A láz nagyon fontos, hogy a test leküzdje a vírust, Paralennel/Ibuprofénnel enyhítjük, a COVID-19 gyógyításához Klorokin-t használunk /malária ellen használt gyógyszer, antimalarikum/

 

Jelenleg nincs hivatalos gyógyszer a COVID-19 vírus ellen, de az egész világon klinikai vizsgálatok folynak az új, vagy már bevett anyagokra, amelyek hatékonyak lehetnek.

 

A Dél Koreában és Kínában alkalmazott eljárások alapján a Klorokin hatékony a COVID-19 vírus ellen.. Ez az antivirotikum főleg idős embereknek javaslott, vagy akiknél a betegség súlyosabb lefolyású. Enyhébb esetekben ezt a terápiát nem alkalmazzák. Napi adagja 400-500 milligramm klorokin, 7-10 napon át. Analóg vegyülete a hidrooxi-klorokin, amely azonos hatással rendelkezik.  (Todaro, 2020). Ezt az orvosságot Szlovákiában, tudomásunk szerint még a koronavírus ellen nem alkalmazzák, reméljük, hamarosan elkezdik, mint az USA-ban. Jelenleg csak vényre kapható, orvos írhatja fel.

 

A fertőzés otthoni kezelése során elsősorban tudatosítanunk kell, hogy a paracetamol /Paralen/ vagy ibuprofén /Ibalgin/ a betegséget NEM GYÓGYITJA. Feladatuk a LÁZ CSILLAPITÁSA.

 

A láz, vagy belső láz, a test természetes reakciója a fertőzésre, akár bakteriális, akár vírusos eredetű. A láz, kellemetlen, viszont bizonyított, hogy az immunrendszer hatékonyságát növeli, /videó, hogyan működik az immunrendszer itt:

 

 

Amennyiben orvosa tanácsára ibuprofént vagy más gyulladáscsökkentő nem szteroid gyógyszert szed, ne hagyja abba! Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az ibuprofén súlyosbítja a COVID-19 betegség lefolyását, az ibuprofén elleni eddigi álláspontok pusztán ELMÉLETI síkon vannak!  Mindkét gyógyszer, az ibuprofén és paracetamol a COVID-19 betegségnél a fájdalmakat és lázat hivatottak csökkenteni (Lékové informační centrum, 2020; WHO twitter, 18.3.2020). ÉSSZERŰEN kell őket szedni.  A gyógyszeres kezelést, és a betegség lefolyását mindenképpen saját orvosával konzultálja, az itt közöltek, alapinformációk.

 

A COVID-19 nem művi úton, laboratóriumban jött létre, hanem természetes mutációval, denevérről/tobzoskából kerülhetett az emberre.

 

A vírus pontos eredete nem ismert, de a DNS szekvenseinek analízise alapján feltételezett, hogy denevérről vagy tobzoskáról kerülhetett az emberbe. Szintén ismert, hogy független mutációkra került sor. Az első mutáció eredményezte, hogy emberre vevődött át (Spike protein RBD domén), a másik, a vírus sejtfertőző képességét növelte (polybasic cleavage site S1-S2). Hasonló lefolyás influenzás megbetegedéseknél ismert, amelyeknél ezt experimentálisan megerősítették. Valószínűtlen annak a lehetősége, hogy a vírust mesterségesen hozták létre, mivel a genetikai eszközökkel történő modifikálás visszavezethető lenne. (Andersen, 2020).

 

Szerzők: Monika Wikarska, Lukas Pavlovic, Ivana Glatzová, Aďo Vojtaššák, Ľubomír Pojezdal a korrekciót és az elbírálást köszönjük további medikusoknak és PhD hallgatóknak.

 

Köszönjük Monika Wikarskanak és kollégáinak a koronavírussal kapcsolatos összegyűjtött információkat! Legyünk egészségesek!

 

Fordította: Boros Zsuzsa

 

Tetszett a cikk? Támogasd a Körképet akár 2 euróval, hogy még több hasznos írásunk lehessen!

 

Referenciák: 

Andersen, 2020: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_NRJournals&fbclid=IwAR01ogfi8llRUepk6aN2uVKyfFJwmEO3vUu1JhEAMKzYj20Vl-A3azWH7NI

Bancos, 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693360/

Chen, 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828654/

David, 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214562/

Dormalen, 2020: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

Fang, 2020: https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2213-2600%2820%2930116-8

Hoffman, 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/

Kampf, 2020: https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

Lauer, 2020: https://annals.org/aim/fullarticle/2762808/incubation-period-coronavirus-disease-2019-covid-19-from-publicly-reported

Lékové informační centrum, 2020: https://www.faf.cuni.cz/Verejnost/Zpravy/2020/Lekove-informacni-centrum-COVID-19-dotazy/LIC_COVID-19_ibuprofen.aspx?fbclid=IwAR3VYVcwEUiZ3IUpI-neauQ3uVU6gnke_O3zpMVebi8POZdXUh_KtxJlU94

McCarty, 2020: https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/recent-research-points-the-way-toward-a-practical-nutraceutical-strategy-for-coping-with-rna-virus-infections-including-influenza-and-coronavirus

Murugan, 2011: https://www.researchgate.net/publication/301540976_Screening_for_Antifungal_and_Antiviral_activity_of_C-phycocyanin_from_Spirulina_platensis

Parekh, 2018: https://www.youtube.com/watch?v=2pyp9VwFR4s

Todaro, 2020: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTi-g18ftNZUMRAj2SwRPodtscFio7bJ7GdNgbJAGbdfF67WuRJB3ZsidgpidB2eocFHAVjIL-7deJ7/pub

WHO twitter, 18.3.2020: https://twitter.com/WHO/status/1240409217997189128

ZhiYong, 2020: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533

 

Fordításkor használt kiegészítő források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vírus

https://koronavirus.gov.hu/

https://korona.gov.sk/

https://ssvpl.sk/usmernenie-hlavneho-hygienika-covid-19-koronavirus-inkubacna-doba-prejavy/

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 199 olvasónak tetszik ez a cikk.