Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Mária Kolíková (Za ľudí) kezdeményezésére a parlament elé került a gyorsított eljárásban elfogadásra kerülő kormányjavaslat, amely jogi alapot biztosít a mobilos cellainformációk felhasználására. A dolog nagy vitát váltott ki a parlamentben, Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő szerint a kormány meg akarja figyelni a lakosságot.

 

A javaslat az emberek mozgását ellenőrizné, figyelné és elraktározná az adatot, amelyet aztán arra tudnának használni az állami hatóságok, hogy összevetve a fertőzöttek és a fertőzések gócpontjainak adataival feltérképezzék a kór terjedését. Ez a módszer arra is alkalmas, hogy feltartóztassák a járványt egy adott régióban, és persze arra is, hogy számon kérjék a kötelező karantén elbliccelőit.

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a törvényjavaslat kapcsán kifejtette, hogy nincs szó semmilyen Nagy Testvérről, nem kívánják lehallgatni a beszélgetéseket, nem akarnak betekintést kapni az emberek üzeneteibe, csak a mobilok GPS-adataihoz kérnek hozzáférést.

 hirdetes_810x300  

 

Megjegyezzük, az állam, ha akarja, már most is hozzáfér ezekhez az adatokhoz, a törvény csak a felhasználás jogi kereteit biztosítja.

 

Fico szerint a koronavírus csak ürügy

 

Az ellenzék nem ért egyet a kormányfővel. Robert Fico a parlamentben is nagy vitát indított a témában, majd külön sajtótájékoztatón támadta a kormány intézkedését, azzal érvelve, hogy a kormány a teljes lakosságot le akarja hallgatni, visszaélve a helyzettel.

 

„A parlament elnökének korábban maffiakapcsolatai voltak, a kormányfő pedig egy olyan személy, aki korábban adóbűncselekményt követett el. Én megértem, hogy ezeknek az embereknek érdekében áll tudni, miről írogatnak egymás között az emberek”

 

jelentette ki Fico, aki szerint a törvényt a kormány az ellenzék ellen akarja felhasználni. Beszédes, hogy az újságírói kérdésekre csak addig reagált, míg rá nem kérdezett a sajtó a Szlovák Tartalékalap leváltott igazgatójára, Kajetán Kičurára – őt a Smer nevezte ki a Tartalékalap élére, most kétes szerződéskötései és vagyona miatt kénytelen magyarázkodni.

 

A Za ľudí szerint Fico inkább hallgathatna…

 

A Za ľudí nem sokkal Fico után tartott sajtótájékoztatót. A párt képviselői kijelentették támogatni fogják az igazságügyi miniszter javaslatát (Mária Kolíková egyébként is az ő jelöltjük). Kijelentették, hogy Robert Fico csak politikai pontszerzés miatt támadta meg a javaslatot, és emlékeztettek, hogy Robert Fico kormánya idején a rendőrség saját belső rendszerével éltek vissza maffiózók és újságírókat figyeltek meg.

 

A Za ľudí a kialakult vita miatt támogatni fogja ugyanakkor Ondrej Dostál (SaS) azon javaslatát, hogy a gyorsított eljárás ellenére a bizottságok még a törvény jóváhagyása előtt vitassák meg a javaslatot, holnap délelőtt 10:00-ig, majd ezután szavaz róla a parlament. Eredetileg a koalíció még ma megszavazta volna a törvényt.

 

Tény, hogy egyelőre nem tudni, pontosan milyen adatokat használnának fel a kór terjedésének feltérképezéséhez. A koronavírus elleni harcban nagy eredményeket elérő Dél-Koreában az állam például teljes hozzáférést biztosított magának minden típusú mobilos cellainformációhoz, majd létrehoztak egy online térképet, amelyen akár azt is vissza lehetett követni, hogy a munkába vezető útvonalon találkozhattak-e fertőzöttel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!