Nyitókép forrása: hnonline.sk/reprofotó

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kedd reggeli sajtótájékoztatóján vázolta nagyvonalakban azokat az intézkedéseket, amelyekről a kormány tegnapi, éjszakába nyúló ülésén döntött. A tisztifőorvos közölte az aktuális járványügyi statisztikát. 204-re emelkedett a fertőzöttek száma. 

 

Tisztifőorvos elmondta, hogy mától mindig reggel, nagyjából 9:00 körül fognak új statisztikákat közzétenni az előző napra vonatkozóan.

 

Tegnap estig 432 negatív tesztre került sor, 19 fővel nőtt a víruspozitív személyek száma, ami összesen 204 fertőzöttet jelent kedd reggelhez. Összesen 3736 negatív tesztet végeztek el eddig.

 

 hirdetes_300x300  

Ma már Trencsénben is végeznek teszteket, így a napi tesztkapacitás 1000-re emelkedett.

 

Matovič: 40 pontos intézkedésecsomagot fogadtak el. Nem mindegyik kerül most bejelentésre, néhán pontot az minisztériumoknak kell részleteiben kidolgozni napokon belül:

 

  1. A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése alapján a szociális otthonok esetében szigorítják a higiéniai-járványügyi előírásokat. Eddig is tilos volt a látogatás, most fokozottabban kell fenntartaniuk az épület higiéniáját.Midnezt azért, hogy főleg a 65 év felettiek megbetegedését megelőzzék.
  2. Az egészügyi minisztérium gyorsított eljárásban javaslatot tesz a kötelező rutin egészségügyi felmérések elhalasztására a munkahelyeken.
  3. További hasonló határidőket halasztanak el. Ezek az intézkedések megjelentek korábban is is sajtóban.
  4. Kiterjesztik a szükségállapotot azokra a szociális otthonokra, ahol betegellátás is zajlik. Itt is elsősorban az idősotthonokról van szó.
  5. A közegészségügyi Hivatal a mai nappal felfüggeszti a „napközis” szociális intézmények (denný stacionár) működését. Egyúttal a munkaügyi minisztérium felszólítja az önkormányzatokat (és a fenntartókat), hogy az alkalmazottak segítségével változtassák meg a napközis otthonok működését úgy, hogy nem az idősek mennek majd az intézményhez, hanem az alkalmazottak járnak majd ki az idősekhez és biztosítják a szolgáltatásokat. A szolgáltatás megvalósulásának helye tehát az idősek háztartásába kerül át.
  6. Gyorsított eljárásban a kormány törvényt fogad el arról, hogy válság idején az állami hivatalok a közegészség védelme érdekében mobilos cellainformációkat használjanak fel, beleértve a helymeghatározást is. Ezek az adatok jelenleg is rendelkezésre állnak, de felhasználásuk jogossága a GDPR miatt nem teljesen tisztázott, ezért döntött a kormány külön törvény megalkotása mellett.
  7. Az Egészségügyi minisztériumot megbízzák a kórházhálózat átszervezésével, azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudjon cselekedni a járvány kezelése érdekében. A terv szerint egy-egy kórházat kizárólag a koronavírusos betegeknek rendeznek be, egyet Kelet-Szlovákiában, egyet Közép-Szlovákiában és egyet Pozsonyban. 
  8. Az egészségügyi tárca feladatul kapta, hogy megállapodjon az egészségügyi biztosítókkal az ambuláns orvosok költségeinek átfizetéséről a havi átlag 75 százalékában. Erre az intézkedésre azért van szükség, mert az ambuláns orvosoknak ma gyakorlatilag nincsenek bejáró betegeik, de a rendelő és személyzet költségeit fizetniük kell. Ennek áthidalását szolgálná a megállapodás a  minisztérium és a biztosítók között.
  9. A közegészségügyi hivatal kötelező vasárnapi zárvatartást rendel el a drogériákra, újságárusokra, állategészségi és takarmányüzletekre, élelmiszerüzletekre, zöldségesekre, baba tápszereket értékesítő üzletekre vonatkozóan. Ez a nap az alkalmazottak pihenésére és az üzlethelyiségek fertőtlenítésére  szolgálna.
  10. A közegészségügyi hivatal rendeletben vásárlási időablakot biztosít a 65 év felettiek számára: minden olyan üzlet, amelynek engedélyezett a nyitvatartás, reggel 9 és 12 óra között az időseket szolgálja ki, a jelzett időintervallumban a 65 év alattiak nem látogathatják az érintett üzleteket. Az idő meghatározásánál azt is figyelembe vették, hogy a városi tömegközlekedési eszközök minél üresebbek legyenek, csökkentve a fertőződés veszélyét.
  11. A kormány az iskolák zárva tartásának idejére megvonja az ingyenes vonatozás lehetőségét a diákoktól, mert a jelen helyzetben ez a kedvezmény közegészségügyi veszélyforrást jelent. Matovič szerint a diákoknak otthon a helyük, nem utazgathatnak keresztül-kasul az országban az ingyen vonatozás lehetőségét kihasználva.
  12. A válságstáb és a közegészségügyi hivatal felszólítja a nyugdíjas korúakat, hogy csak elkerülhetetlen esetben használják a tömegközlekedési eszközöket. Nagyon sok nyugdíjas használja továbbra is az ingyen vonatkozás lehetőségét, a kormányfő példaként említette, hogy a hétvégén idős emberektől voltak zsúfoltak a Pozsonyból Tátrába haladó vonatjáratok. Matovič jelezte, hogy ha a nyugdíjasok nem veszik komolyan az intézkedéseket, a kormány eltörli az ingyen vonatozás lehetőségét.
  13. Válságstáb és a közegészségügyi hivatal felszólította a 65 év felettieket, hogy csak elkerülhetetlen esetben hagyják el lakásukat, például élelmiszer vásárlás vagy esetleg kutyasétáltatás céljából.
  14. A kormány szeretné elkerülni, de szükség esetén hajlandó bevezetni a totális kijárási tilalmat a veszélyeztetett csoportoknak (az időseknek).
  15. A válságstáb és a közegészségügyi hivatal felszólítja a települések önkormányzatait, hogy biztosítsanak megfelelő számú telefonvonalat ahhoz, amelyeken keresztül a nyugdíjasok élelmiszert tudnak majd rendelni.
  16. A külügyminisztérium feladatul kapta, hogy dolgozzon ki egy összesített tanulmányt arról, milyen intézkedéseket fogadtak el más országok a koronavírussal elleni harcban.
  17. A kormány masszív információs kampányba kezd a közmédiában is.
  18. Gyorsított eljárásban fogadja el a kormány, hogy kivételt kapnak a jegyzők és jogászok a zárvatartás kötelezettsége alól.
  19. Beterjesztésre kerül, hogy a válsághelyzet idején a jogi személyek (kft-k, rt-k) közgyűlés megtartása nélkül is hozhatnak döntéseket.
  20. Április 30-ig felfüggesztik a végfelszámolási és exekúciós eljárásokat.
  21. rendőri és katonai jelenlétet biztosítanak azokban a kórházakban, ahol rendszeresen fordul elő garázdaság bűntette, illetve ahol a „alkalmazkodni nem tudó” betegek jelentős része nem tartja be a higiéniai szabályokat.
  22. A válságstáb felhatalmazta a kormányt, hogy 200 ezer PCR tesztet szerezzen be (ezek a releváns koronavírus-tesztek). Matovič szerint a kormány már kapott egy ajánlatot a tesztkészletekre.
  23. Megszervezésre kerül, hogy a tesztelésre kijelölt kórházakban a mintavételt úgy is el tudják végezni, hogy az illetőnek nem kelljen kiszállni az autóból. Ezzel megakadályozható a kórház részlegeinek megfertőződése.
  24. Az egészségügyi minisztérium meghatározza azokat a gyógyszereket és felszerelését illetve ezek mennyiségét, amelyeket a kormánynak biztosítania kell a kórházak működéséhez, és ez alapján betiltsák ezeknek az eszközöknek és gyógyszereknek az exportját Szlovákiából.
  25.  A védelmi minisztérium feladatul kapja, hogy listázza azokat a katonákat, akik szükség esetén átképezhetőek kórházi ápolónak.
  26. A közegészségügyi hivatal elrendeli a maszk kötelező viseléség MINDENHOL A SAJÁT LAKHELYEN KÍVÜL.
  27. a közegészségügyi hivatal ajánlást ad ki, amelyben azt javasolja, hogy minden olyan helyen, ahol sor alakul ki (posta, üzlet, stb.) az emberek közti távolság legalább két méter legyen. 
  28. A közegészségügyi hivatal március 30-tól elrendeli, hogy minden kórház, gyár, munkahely, üzlet bejáratánál, ahol tömegesen találkozhatnak emberek egymással, kötelező lesz a láz mérése minden belépés esetén.
  29. A kormány felszólítja a közmédiát, hogy az idősekre való tekintettel minden nap este hatkor a kettes csatornán szentmisét közvetítsen. Hasonlóképp keresni fogják megoldást, hogy az alapiskolás gyermekek számára is vetítsenek oktató-filmeket.
  30. A közlekedési miniszter tárgyalásokba kezd a mobilszolgáltatókkal, hogy ingyenes üzeneteket küldjenek a veszélyeztetett csoportoknak a legfontosabb információkról.
  31. Vámmentességet és áfamentességet kaphatnak az állam vagy a karitatív szervezetek által külföldről behozott termékek, amelyek a koronavírus áldozatai számára.
  32. A kormány egyeztetésbe kezd Csehországgal két olyan gyógyszer szlovákiai behozatalának soron kívüli engedélyezéséről, amelynek exportját a cseh él korábban teljesen leállította.
  33. Már elfogatott intézkedés, hogy meghosszabbították a tömegrendezvények szervezéséről szóló tiltást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.