Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Igor Matovič kormányfő bejelentése szerint a kormány ma több szociális intézkedést is elfogadott a koronavírus hatásainak enyhítésére. Az intézkedések az alkalmazottakat a munkáltatókat és az egyéni vállalkozókat is érintik.

 

1. Bevezetik a rendkívüli gyermekgondozási támogatás intézményét (ošetrovné pri mimoriadnej situácií). Ez azt jelenti, hogy a gyermekgondozási segélyt a szülők valamelyike a gyermek 11 éves koráig szedheti (rokkant vagy nehéz egészségügyi helyzetben lévő gyermek esetén 18 éves koráig). Az orvosi igazolás mellékelésétől a hivatalok eltekintenek.

Egyúttal bevezetik a válsághelyzeti gyermekgondozási segélyt is a gyermek 16 éves koráig, ehhez azonban már szükség lesz orvosi igazolásra is.

A segély nagysága a napi kivetései alap 55 százaléka lesz, azzal, hogy a szülők lehetőséget kapnak a gondozás egymás közti elosztására. Nem lesz szükség a segély igénylésére, nem kell meghosszabbítani (ez automatikusan megtörténik), kivéve, ha az egyik szülő átveszi a gondozást a másik szülőtől.

 hirdetes_810x300  

A gyermekgondozási segély tehát adott esetben az iskolák és óvodák zárva tartásának visszavonásáig automatikusan meghosszabbodik, nem csak 10 napra szól, mint eredetileg.

2. Hivatalosan is bevezetésre kerül a karanténbeli betegállomány intézménye. A táppénz nagysága az első naptól 55 százalék. Eredetileg a táppénz terheit az első tíz napra a munkáltató állta, és ennek első három napjában csak 25 százalék volt a napi kivetési alap.

Az új rendelkezés esetében is marad azonban, hogy a táppénz jogosságát az orvos állapítja meg.

3. Bevezetésre kerül a munkahely megőrzését szolgáló támogatás intézménye. Ezt a dotációt a munkáltatók kapják majd, a kormány az Európai Szociális Alapból és részben a költségvetésből finanszírozza majd.

A támogatáson túl a munkaügyi minisztérium javasolta a munkáltatókra vonatkozó néhány határidő elhalasztását (a szolgáltatásokról szóló törvény alapján), illetve lehetővé akarják tenni, hogy a munkájukat elvesztők  elektronikus aláírás nélkül is be tudjanak jelentkezni a munkaügyi nyilvántartásába elektronikus úton.

4. Bevezetésre kerül az egyéni vállalkozókat és művészeket, alkotókat segítő támogatás is. Erre a dotációra azok lesznek jogosultak, akik a kialakult rendkívüli helyzet miatt elestek bevételeiktől, teljesen vagy részben le kellett állítaniuk tevékenységüket.

A munkaügyi minisztérium számításai szerint idén 200 ezer szülő igényel majd gyermekgondozási szabadságot átlagosan 101 napra, átlagosan napi 15,80 eurós segély mellett. Ez az intézkedés 319,2 millió euróba kerül majd.

 

A minisztérium azzal számol, hogy idén 100 ezer táppénz-igénylést kell majd kifizetnie.

 

Az átlagos kivetési alap nagysága valószínűleg a tavalyi átlagbérből (10921 euró) számolható ki, a táppénz esetében a kivetési alap az adott igénylő előző évi bevételéből eredeztethető.

 

Az idei évben a Szociális Biztosító 338,5 millió eurós többletkiadással számol.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.