Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindeketten OĽANO) a laboratóriumok képviselőivel találkoztak a délelőtt folyamán. A kormányfő mai sajtótájékoztatóján bejelentette, nagyon fontos megállapodásra jutott a kormány a Szlovákiában működő laboratóriumokkal.

 

frissítve 14:43-kor

 

A mai találkozón résztvevők arról tárgyaltak, hogyan tudnák megsokszorozni a koronavírus-tesztek számát az országban. Matovič elmondta, hogy erre azért lenne szükség, mert ma csak azokat tesztelik, akik több feltételnek is eleget tesznek, de még így sem kerül mindenkire sor. Rendszerint a mentősöknek, akiknek ki kellett volna menni a tesztmintáért, nem volt védőfelszerelése, ezért a betegek várni kényszerültek.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a koronavírussal szemben sikeresen harcoló országok mindegyikében tömeges méretű tesztelés zajlott.

 

A megemelt számú tesztelések ugyanazok a releváns, eddig is alkalmazott genetikai vizsgálatok lesznek, amelyeket eddig is alkalmaztak. Hangsúlyozta, hogy ma a naponta frissített statisztikák is ilyen orrból és szájból származó törleteken alapulnak, nem a vérteszt-alapú gyorsvizsgálatokon.

 

A mai találkozón az egészségbiztosító képviselői is részt vettek, ők vállalták a tesztelések magánlaborokra eső kiadásainak térítését is.

 

Napi 3000 minta

 

Matovič elmondása szerint a tesztelés rendszerébe bekapcsolják a magánlaboratóriumokat is, így napokon belül háromezerre, de akár ennél nagyobb kapacitásra is növelhető az egy nap elvégzett tesztek száma.

 

A kormányfő elmondása szerint minden kórházban létrehoznak egy mintagyűjtő központot, ebben részt vállalnak az állami és a magánlaborok is.

 

Matovič szerint az új tesztelési renddel és a magánlaborok bevonásával napi 3000 tesztre tudják növelni a kapacitást a mai 300-ról. Mindezt olyan körülmények között, ami a mintát vevő egészségügyi dolgozók és az tesztelt emberek számára is biztonságos.

 

Közösen szervezik meg a tesztminták logisztikáját is, hogy minél hamarabb eredmények szülessenek.

 

A projektet már holnap elindítják, Matovič reményét fejezte ki, hogy egy hét múlva már napi 3000 tesztet tudnak majd végezni. A kormányfő szerint idáig csak azokat tesztelték, akik megfeleltek a kritériumoknak, és még így is napokat vártak arra, hogy levegyék mintájukat. Ennek részben az is az oka volt, hogy a mentősök nem rendelkeztek a megfelelő védőöltözettel.

 

Matovič elmondása szerint a jövőben nem csak azok kapnak majd értesítést, akiknek pozitív lett a tesztjük, hanem azok is, akiknek negatív lett a levett mintájuk. A pozitívan tesztelt 65 év feletti betegeteket a jövőben körzeti orvosuk fogja naponta keresni (valószínűleg telefonon), hogy ellenőrizze, súlyosbodik-e az állapotuk.

 

Vörös zónák

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a tesztek kiterjesztésére azért van szükség, hogy minél hamarabb mindenki megkapja a szükséges ellátást és meg lehessen akadályozni a kór terjedését.

 

A miniszter elmondása szerint a tömeges, irányított teszteléseket először a veszélyeztetett csoportokon fogják megkezdené, akiknél szeretnének mielőbb fényt deríteni a potenciális fertőzöttségre, hogy időben megkezdhessék a szükséges kezeléseket.

 

„Szükségünk van azon emberek tesztelésére, akiknek nem halasztható műtétjük lesz, ahogy az egészségügyi dolgozókéra is”

 

Újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak az úgynevezett vörös zónákon. Ezek olyan kórházakat jelentenek, amelyeket teljes egészében és kizárólag a koronavírusos betegek számára rendeznek be. Az egyik ilyen vörös zónát Pozsonyban, a Kramáre kórház egyik épületében alakítják ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.