A közösségi lét számos területén önszerveződő kezdeményezések születnek, hogy minél gyorsabban, minél kisebb veszteség nélkül tudjuk átvészelni, leküzdeni a koronavírus ijesztő pusztításait. Most a baj mutat rá, hogy milyen hatékonysággal kéne mindig összefogni a jó cél érdekében.

 

Nagy örömmel olvastam a Körkép hasábjain, hogy a szükségállapot bevezetése idején az Esterházy Akadémia a Via Nova ifjúsági szervezettel karöltve felajánlja segítségét a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és egészségükben károsodott személyek részére.  Mindezt a Szövetség a Közös Célokért országos irodahálózata koordinálja, hogy a tevékenység Felvidék-szerte hatékonyan működhessen.

 

A veszélyeztetett rétegnek az önkéntesek díjmentesen segítenek a szükséges alapvető élelmiszerek bevásárlásában, valamint a gyógyszerek kiváltásában és hazaszállításában. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az érintetteknek ne kelljen kimozdulniuk otthonaikból,és emellett semmiben se szenvedjenek hiányt.

 

 hirdetes_810x300  

A segítő fiatalok védőmaszkban, kesztyűben, tehát a szükséges óvintézkedésékre ügyelve jelennek meg az érintett személyeknél. Érkezésükkor átveszik a bevásárló listát, az ennek megfelelő összeget, majd hazaszállítják a kért termékeket.

 

Idős vagy és nincs aki bevásároljon? Hívd a felvidéki magyar önkénteseket

A felhívásban az internetes portálok két telefonszámot adtak meg, amelyen érdeklődni lehet: +421 917 539 966, valamint +421 917 345 836.

 

A felajánlott lehetőségnek magam is nagyon megörültem, ugyanis számomra a legmegfelelőbb pillanatban érkezett. Mindenfelől hallottam a felszólítást, hogy aki teheti, maradjon otthon, és különösen érvényes ez az időskorú, vagy egészségében károsodott személyek számára. Mint rendszeresen ellenőrzött onkológiai páciens, magam is érintett vagyok ezen a területen, ezért úgy döntöttem, hogy élek a lehetőséggel, és felhívom az egyik számot. Történt ugyanis, hogy lányom, aki egyetlen közvetlen családtagom, március elején külföldi tanulmányai kapcsán több hónapra Észtországba utazott. Így aztán ő is aggódott értem.

 

Üresek az utcák, terek

 

A telefonszám tárcsázását követően a Szövetség a Közös Célokért Pozsonyban székelő központi irodájából Szőke Éva jelentkezett be, és készséggel meghallgatott. Megtudtam, hogy az Otthon Segítünk mozgalom az egész Felvidéket behálózza, Somorjától Rimaszombaton át egészen Nagykaposig, tehát szinte valamennyi régióban módjukban áll segíteni.  A közvetítő szerepét töltik be, az érdeklődő telefonszámát eljuttatják a megadott lakhely szerinti önkéntesnek.

 

Saját szempontomból tekintve a szervezésre megemlítettem, hogy számomra az internetes kommunikáció sem okoz gondot, ami még rugalmasabbá teheti a kapcsolatfelvételt. Erre a felvetésemre az iroda munkatársától megtudtam, hogy a komáromi önkéntes fiatalt Mészáros Attilának hívják.  Így a közösségi oldal adta lehetőséggel azonnal rá is kerestem Attilára, és pár percen belül fel is vettük egymással a kapcsolatot.

 

Nagy megnyugvást, nagy biztonságot jelent számomra a tudat, hogy van a közelemben saját gyermekemhez hasonló korú fiatalember, akinek számíthatok a segítségére. És a lányom is örül, mert úgy fordultak a világ dolgai, hogy most elsősorban a gyermekek féltik szüleiket, nagyszüleiket.

 

Átgondolva, hogy mire is van valójában szükségem, privát üzenetben eljutattam Attilához a bevásárló jegyzéket. Így, amikorra személyesen is megismerkedtem önkéntes segítőmmel, már két tele bevásárló szatyorral állt az ajtóm előtt.  Egy nagyszerű, készséges, nagyon intelligens fiatalembert ismertem meg benne, aki az Esterházy Akadémia munkatársaként csatlakozott a mozgalomhoz. A bevásárláson és a gyógyszerek beszerzésén kívül azt is felajánlotta, ha bármi egyéb gondom támad, forduljak hozzá bizalommal. Ha szükségszerű lenne, orvoshoz is elkísér.

 

 

Köszönet a szervezőknek, a segítőkész önkéntes fiataloknak, saját részemről személy szerint Mészáros Attilának.

 

Mindezek mellett fontosnak tartom még azt is tudatni, hogy Komárom Város is felajánlotta segítségét a magukra maradt idős és beteg embereknek, ezt telefonos üzenetküldéssel is tudatták a város lakóival, szlovák és magyar nyelven egyaránt. Ebben arra kérik őket, hogy maradjanak otthon, biztosítják számukra a bevásárlást. Magam is megkaptam az sms-t, mely szerint a következő számon érdeklődhetnek az érintettek: 035/ 7710 110

 

Tehát van, akitől segítséget kérjünk.  Saját és közösségünk érdekében nagyon fontos, hogy ezt elfogadjuk. Magam is lakásom falai között vagyok már második hete. Ügyelek a megfelelő napirendre, a higiéniára, a helyes táplálkozásra, a szellőztetésre, valamint a megfelelő mennyiségű testmozgásra. Nyitott ablaknál tormázni, helyben futni a szobában is lehet. És ha kisüt a nap, az erkélyen egy kicsit napozni is… Majd csak túléljük valahogy.

 

Bentről…

 

Akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra válik. ( Rómaiaknak írt levél, 8. fejezet)

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.