Nyitókép forrása: ta3.com

 

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a Smer jelenleg leginkább a parlamenti pozíciók elfoglalására összpontosít. A kormánypárti képviselők már kétszer elutasították, Robert Fico pártja ennek ellenére továbbra is Ľuboš Blahát jelöli az emberjogi parlamenti bizottság élére.

 

Az emberjogi bizottság elnökét a hagyomány szerint mindig egy ellenzéki párt adja. A Smer pedig ragaszkodik Blahához. A kormánypárti képviselők azonban nem véletlenül utasították el.

 

A marxista nézeteket valló Blaha közösségi hálókon előszeretettel oszt meg összeesküvés-elméleteket, bejegyzései rendszerint felmagasztalják Oroszországot és erősen Amerika-ellenesek. Mikor az amerikaiak légicsapásban megölték Kasszim Szulejmáni iráni katonai vezetőt, Blaha a külügyi bizottság elnökeként a bizottság hivatalos fejlécével ellátott levelében nyilvánított részvétet, amelyben Szulejmánit hősnek nevezte.

 hirdetes_400x285  

 

Az iráni katonai vezető azonban nem volt kevésbé vérszomjas, mint bármelyik közel-keleti diktatórikus rezsim. Blaháról azonban sokat elárult, hogy mikor nem sokkal levele megírása után kiderült, Irán lőtte le az ukrán utasszállítót Teherán közelében, hasonló gesztusra már nem vitte rá a lélek – ha másért nem, hát azért, mert akkor az oroszokkal de facto háborúban álló Ukrajnának kellett volna hasonló levelet megfogalmaznia.

 

A Smer mindennek ellenére kitart Blaha jelölése mellett, hogy az „egyezség megszegéseként” értelmezik, hogy a koalíciós képviselők nem szavazzák meg kinevezését, önkényuralmat és káderezést emlegetnek. Azt már kevésbé hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évek kormányzása ellenére a parlament egy-egy bizottság élére gond nélkül megszavazta Erik Tomáš (Fico jobbkeze, aki a SIS-t ellenőrző bizottság élére került), Richard Raši (összeférhetetlenségi bizottság elnöke), Peter Žiga (Nemzetbiztonsági Hivatalt ellenőrző bizottság elnöke) és Juraj Blanár (külügyi bizottság elnöke) smeres képviselőket.

 

Hasonló a helyzet egyébként az ĽSNS esetében is, ott két sikertelen próbálkozás után újra Marián Kotleba pártelnököt akarják a katonai hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság élére jelölni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!